WhatsApp

Appjes aanpassen na verzending en video’s inkorten: dit zijn de nieuwe functies in WhatsApp

Berichten versturen via WhatsApp, voor velen van ons is het een dagelijkse bezigheid. En dan kan het soms gebeuren dat u in de haast een slordigheidsfoutje maakt. Maar tegenwoordig is het mogelijk om een bericht na verzending alsnog aan te passen. Sowieso is de smartphone-app continu bezig om zichzelf te verbeteren. Wat is er nog meer veranderd sinds ons vorige artikel over nieuwe WhatsApp-functies, van augustus 2022? We bespreken de belangrijkste nieuwe functies.

Verstuurd bericht aanpassen

Dat u een verstuurd appje na verzending alsnog kunt bewerken, is een functie waar WhatsApp al langer aan heeft gewerkt. Zo heeft MAX Meldpunt eind mei 2023 alvast uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Inmiddels is de functie beschikbaar, als u tenminste de meest recente systeemupdate van WhatsApp heeft doorgevoerd. Dit geldt voor Android- en iPhone-bezitters, maar ook als u Web WhatsApp (via uw laptop of pc) gebruikt. Let op: vooralsnog kunt u tot maximaal 15 minuten na verzending een bericht aanpassen. Een berichtje verwijderen kan dan nog wel.

Appgesprekken vergrendelen

Wilt u één van uw (groeps)gesprekken extra goed bewaren, om wat voor reden dan ook? Dan kunt u de bewuste conversatie achter slot en grendel zetten. Via de naam van uw contactpersoon of de appgroep, komt u bij de functie ‘chatvergrendeling’. Deze is voor zowel iPhone als Android beschikbaar. Hier kunt u vervolgens het schuifje aan- of uitzetten.

Op die manier kunt u het bewuste gesprek pas inzien als u deze zelf ontgrendelt (en is het dus niet te zien voor anderen). Vaak gebeurt dit met de zogeheten biometrische opties, zoals de vingerafdruk of de gezichtsherkenning. Als u één of meerdere conversaties heeft vergrendeld, vindt u die in het hoofdmenu van WhatsApp terug, onder ‘vergrendelde chats’. Meer informatie over het beveiligen van uw WhatsApp vindt u bij MAX Meldpunt.

Notities maken in WhatsApp-conversatie met uzelf

Bent u uw eigen naam wel eens tegengekomen in uw contactenlijst? Inmiddels is het ook mogelijk om via WhatsApp berichten naar uzelf te sturen. Deze functie kunt u gebruiken voor boodschappenlijstjes of als geheugensteuntje, als u iets moet onthouden. Dat werkt nog beter als u zo’n bericht meteen markeert als een ongelezen bericht.

Android-gebruikers kunnen dit doen, door de conversatie in het hoofdmenu ingedrukt te houden. Via de 3 puntjes bovenin beeld kunt u de functie ‘markeren als ongelezen’ terugvinden. Op de iPhone kunt u dit doen door het gesprek van links naar rechts te vegen op het aanraakscherm, om vervolgens op ‘ongelezen’ te drukken. En als u dan toch bezig bent: u kunt ook drukken op het punaise-icoontje. Zo blijft het gesprek bovenaan staan in het WhatsApp-hoofdmenu.

WhatsApp-fraude
Lees ook: Slachtoffer van WhatsApp-fraude: hoe kunt u uw geld terugkrijgen?

Poll aanmaken in groepsapp

Wilt u een datum prikken voor een afspraak met vrienden en/of familie? Als u dat in WhatsApp doet, ziet u in 1 oogopslag wie op welke dag aanwezig kan zijn. Via de iPhone kunt u het plusje onderin beeld en de functie ‘peiling’ aanklikken, Android-gebruikers doen dit via het paperclip-icoontje. Vervolgens kunt u een vraag (‘Wanneer spreken we af?’ of ‘Wat gaan we doen?’) invoeren, plus antwoordmogelijkheden. Dit kan in groepsgesprekken, maar ook in 1-op-1-conversaties.

Video’s inkorten

Via WhatsApp kunt u video’s met vrienden, familie en collega’s delen. Dit zijn echter grote bestanden, waardoor het versturen veel tijd en data kost. Gelukkig kunt u ervoor kiezen om de video in te korten, indien nodig. Via één van onze Digitips leest u stap voor stap, of u nu een Android-smartphone of een iPhone heeft, hoe u dit doet.

emoji
Lees ook: WhatsAppen met gevoel: zo voegt u een emoji toe aan een bericht

(Bron: MAX Meldpunt, Twitter: @WhatsApp, Bright, iCulture.nl, SeniorWeb, Algemeen Dagblad. Foto: diy13/Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Paula NIJS says:

    Ga ik zeker eens uittesten 😄