Liedje nummer herkennen Shazam

Kunt u maar niet op de titel van een liedje komen? 4 handige tips voor de smartphone

Overkomt het u wel eens? U hoort een bekend liedje op de radio, u zingt het bijna woord voor woord mee, maar u kunt maar niet op de titel komen. Dankzij de modernste technologie zijn er genoeg manieren om alsnog de titel van een nummer te achterhalen.

Hoe kunt u een liedje achterhalen via Shazam?

Shazam is een gratis app die u op uw iPhone of Android-telefoon kunt zetten. Het principe van deze app is eenvoudig. Als er een liedje aanstaat, opent u de app en u tikt op het blauw-witte logo op uw aanraakscherm. Zodra Shazam het nummer herkent, ziet u de titel en de uitvoerende artiest op uw scherm verschijnen. En de kans is groot dat dit inderdaad lukt, want er zitten miljoenen nummers in het geheugen van de app.

Hoe kunt u een liedje achterhalen via Siri?

Omdat Shazam sinds 2018 onderdeel is van Apple, kunnen iPhone-gebruikers ook de virtuele spraakassistent Siri inschakelen. U houdt uw iPhone in de buurt van de radio en u stelt een vraag als “Hé Siri, hoe heet dit liedje?” U kunt gevonden liedjes ook meteen aan uw Spotify-lijst toevoegen. Deze optie vindt u, als u op het scherm van onder naar boven veegt en vervolgens op het tandwieltje tikt. Verder kunt u de app niet alleen op uw telefoon, maar ook op uw laptop gebruiken. Mac-gebruikers kunnen dit via de App Store van Apple doen, Windows-gebruikers via de zogeheten Store van hun internetbrowser.

Streamingdienst
Lees ook: Muziek luisteren via een streamingdienst? Zo werkt dat

Hoe kunt een liedje achterhalen via Google?

Naast Shazam zijn er vergelijkbare apps, zoals SoundHound, Musixmatch (speciaal voor songteksten), AHA Music en Beatfind. Inmiddels hebben ook de grootste spelers op de online markt zich op deze technologie gestort. Google biedt bijvoorbeeld de functie ‘Nummer zoeken’ aan. Deze is op zowel Android als iPhone beschikbaar, via de zoekbalk en het microfoon-pictogram. U kunt dan het onbekende liedje afspelen, maar u kunt ook zelf de melodie zingen, fluiten of neuriën. Na een paar seconden selecteert Google een paar nummers die het sterkst met het fragment overeenkomen.

Hoe kunt u een liedje achterhalen via YouTube?

Sinds augustus 2023 is YouTube een vergelijkbare functie aan het testen, in 1e instantie via een beperkt aantal Android-toestellen. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk een extra optie komt via het microfoon-icoontje in de zoekbalk, waar u nu al zoekopdrachten kunt inspreken. Is deze functie eenmaal massaal uitgerold, dan kunt u een liedje afspelen of 3 seconden lang zingen, fluiten of neuriën. Als het YouTube-programma dit liedje herkent, kunt u meteen de bijbehorende video zien.

CD Spotify
Lees ook: Zo zet u een lied van een cd over naar Spotify

(Bron: SeniorWeb, Bright, Support.Apple.com, Support.Google.com, Ben.nl, Makeuseof.com. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie