CD Spotify

Zo zet u een lied van een cd over naar Spotify

Stel dat u heel wat oude cd’s in huis heeft, die u liever niet weggooit. Of dat u niet eens een cd-speler heeft. Of dat de mooiste uitvoering van uw favoriete nummer niet op Spotify, maar wel op een cd staat. Komt het u bekend voor? Geen nood, want het is mogelijk om de muziek van cd’s over te zetten naar Spotify.

Zo kopieert u een cd naar uw laptop of pc

Via Spotify en andere streamingsdiensten kunt u zelf afspeellijsten met uw favoriete muziek maken. In dit artikel leggen we uit wat hierbij komt kijken. Voordat u muziek van een cd op Spotify zet, dient u de nummers eerst over te zetten naar uw vaste computer of laptop. Deze moet in elk geval een ingebouwde cd-speler hebben. Een complicerende factor is dat dit bij veel hedendaagse laptops en computers niet meer het geval is.

Spotify-app
Lees ook: Digitip: podcast luisteren via Spotify-app

Daarnaast heeft u Windows Media Player nodig, om de nummers op de cd te kunnen kopiëren. Zodra u de cd in de cd-speler van de laptop of pc doet, krijgt u op uw scherm automatisch een melding. Dan kunt u kiezen voor de optie ‘cd afspelen via Windows Media Player’. Als u het programma opent, vindt u links in beeld ‘Album onbekend’ of de naam van uw cd.

Het kopiëren doet u via de functie ‘cd rippen’, die u in de menubalk bovenin vindt. In het keuzemenu daarnaast vindt u de audiokwaliteit en het bestandsformaat dat u kunt gebruiken. Spotify raadt zelf WAV- of FLAC-bestanden aan. Tot slot vinkt u de nummers aan die u over wilt zetten – alle nummers van de cd of een selectie – en bepaalt u in welke bestandsmap u de bestanden opslaat. En dan kan het kopiëren beginnen. In onderstaande video kunt u zien hoe dat werkt op een Windows 11-systeem.

Zo zet u de gekopieerde cd-nummers op Spotify

Dit overzetten kan een paar minuten in beslag nemen. De snelheid van uw computer, het aantal nummers op de cd en de gekozen audiokwaliteit hebben hier invloed op. De volgende stap is het uploaden van de liedjes op Spotify. Via uw profielicoontje komt u in het instellingenmenu en kunt u klikken op ‘lokale bestanden’. Het kan zijn dat u nog wat knoppen aan moet klikken, maar uiteindelijk vindt u via deze functie de gekopieerde liedjes van uw cd. Spotify legt uit hoe u deze aan de lijst toe kunt voegen. Daarna kunt u ze via de Spotify-app op uw telefoon downloaden. Zo kunt u altijd en overal genieten van de cd-muziek, ook als er in de verste verte geen cd-speler is.

Wat kunt u nog meer doen met oude cd’s?

Maar misschien heeft u al deze tips helemaal niet nodig en geniet u nog dagelijks van uw cd’s. Het in de jaren 80 ontwikkelde schijfje kent namelijk een opleving in de 21e eeuw. Dit past in de trend van retro-artikelen die later weer populair worden, zoals we in een eerder artikel uitleggen. En als u niets meer doet met uw oude cd’s, kunt u er ook andere dingen mee doen dan de beste liedjes op Spotify zetten. Ze kunnen namelijk een 2e leven krijgen, in de vorm van onderzetters, fotolijstjes, vogelverschrikkers of kerstversiering.

(Bron: Seniorweb, Microsoft Support, Personal Computer Care, Algemeen Dagblad, Spotify. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord