Streamingdienst

Muziek luisteren via een streamingdienst? Zo werkt dat

Het lijkt nog maar kort geleden dat de cd de lp en het cassettebandje vervangt. Maar inmiddels maakt ook de cd plaats voor andere vormen van muziek luisteren. Want muziek luisteren doen we nog steeds, maar tegenwoordig steeds vaker via zogenaamde streamingdiensten. Hoe u muziek kunt beluisteren via zo’n dienst leggen wij u graag uit.

Wat is een streamingdienst?

Muziekstreamingdiensten zijn online diensten waar miljoenen nummers worden verzameld, die vervolgens allemaal op dezelfde website of in dezelfde app te beluisteren zijn. Bij sommige streamingdiensten bestaat de optie om kosteloos naar de muziek te luisteren. Dan zijn er echter wel enkele beperkingen. Zo kunt u niet onbeperkt zelf kiezen naar welk liedje u luistert, kunt u de muziek niet luisteren als u geen internetverbinding heeft en zit er reclame tussen de nummers.

Om geen last te hebben van die beperkingen, kunt u een abonnement afsluiten. Voor een vast bedrag per maand kunt u dan onbeperkt muziek luisteren zonder reclame. Een ander voordeel van zo’n abonnement, is dat u bij sommige streamingdiensten de mogelijkheid heeft om een deel van de beschikbare muziek te downloaden. Zo kunt u ook naar muziek luisteren zonder dat u een internetverbinding heeft.

Hoe werkt ‘streamen’?

Maar hoe werkt muziek streamen nou precies? Om te beginnen kiest u een streamingsdienst uit. In Nederland zijn er verschillende beschikbaar. De bekendste is Spotify maar er is meer om uit te kiezen. Zo bestaat er Youtube Music, Deezer, Google Music, Apple Music, Rdio en QoBuz.

Nadat u een streamingdienst heeft uitgekozen, kunt u een profiel aanmaken en kiezen of u een betaald abonnement neemt, of kiest voor gratis luisteren met beperkingen. U kunt vervolgens muziek luisteren via de website, maar u kunt ook de app downloaden op uw tablet op mobiele telefoon. Goed om te weten is dat u per profiel op maximaal 1 apparaat kunt inloggen en luisteren. Wilt u de muziek beluisteren op uw tablet, maar bent u nog ingelogd op uw computer? Log dan eerst uit op de computer om vervolgens weer in te loggen op de tablet.

Zelf afspeellijsten maken

In de app is van alles mogelijk. U kunt het streamen van muziek het best vergelijken met het luisteren naar de radio, alleen stelt u nu zelf het radioprogramma samen. U kunt namelijk zelf afspeellijsten maken en daarin kunt u onbeperkt muziek toevoegen. Heeft u geen zin om zelf een afspeellijst te maken? Dan zijn er ook voorgeprogrammeerde lijsten beschikbaar in alle genres die u maar kunt bedenken. Zo heeft Spotify, naast de hedendaagse hits, bijvoorbeeld lijsten met muziek uit verschillende decennia zoals de jaren 70 en 80, maar ook lijsten met muziek uit diverse genres zoals klassieke muziek of jazz.

De wachtrij

Naast afspeellijsten, kunt u natuurlijk ook naar losse nummers of albums van uw favoriete artiesten luisteren. Deze zijn te vinden via de zoekfunctie. Wilt u meerdere losse nummers achter elkaar afspelen? Maak dan gebruik van de optie ‘wachtrij’. De lijst speelt dan alle nummers die u achter elkaar hebt gezet af. Er bestaat ook een mogelijkheid om meerdere mensen nummers in dezelfde wachtrij te laten zetten. Deze functie is bijvoorbeeld handig tijdens een feestje, of een lange autorit. Zo hoort iedereen de muziek die hij of zij graag wil horen.

Bluetoothverbinding

U kunt de muziek natuurlijk afspelen op uw mobiele telefoon, tablet of computer, maar dit kan ook via een bluetoothverbinding. Verbind uw telefoon op tablet met bijvoorbeeld een radio of televisie, op die manier kunt u de muziek blijven bedienen vanaf uw mobieltje of tablet, maar wordt het afgespeeld op de radio. De muziekkwaliteit is vaak beter en u kunt met meerdere mensen genieten van de muziek, net zoals met een cd.

Hoe kiest u een streamingdienst?

De maandprijs van een abonnement bij de meeste streamingdiensten in Nederland is zo goed als gelijk. Ook het aantal beschikbare nummers is nagenoeg gelijk, tussen de 20 en 30 miljoen. Maar waar moet u dan wel op letten bij het maken van een keuze? U kunt bijvoorbeeld kijken naar op welke besturingssystemen de streamingsdienst beschikbaar is. Zo is Apple Music alleen beschikbaar op Apple-apparaten en Google Music alleen op apparaten met een Android besturingssysteem. Verder is het goed om te letten op de betaalmogelijkheden. Bij veel streamingdiensten is het mogelijk om via iDEAL te betalen, maar sommige diensten werken alleen met creditcard of PayPal.

Gratis proefperiode

Bij veel streamingdiensten kunt u kiezen voor een gratis proefperiode. In deze periode (meestal 1 maand) kunt u uitvinden of muziek streamen iets voor u is. Vergeet alleen niet om het proefabonnement tijdig stop te zetten als u de muziekdienst niet meer wilt gebruiken, anders wordt het automatisch omgezet in een betaald abonnement. Het stopzetten van uw abonnement kunt u regelen in de app of op de website van de streamingdienst. Let bij het eventueel afsluiten van een abonnement op of er kortingsmogelijkheden zijn.

 (Bron: Muziekstreamen.com, Consumentenbond, Plus Online, Spotify)

Geef een reactie