zweetlucht

Zo verwijdert u zweetlucht uit uw kledingstukken

Misschien heeft u er soms ook wel last van, zelfs na het wassen blijft er aan sommige kledingstukken een zweetgeurtje hangen. Dat is natuurlijk niet fris. Hoe krijgt u die zweetlucht weer uit uw kleding?

Waar komt die geur vandaan?

Zweet gaat pas ruiken ná het transpireren. De onfrisse geur wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën. Heeft u echt veel gezweet? Dan is de beste oplossing om uw kleding direct te wassen, laat u het namelijk nog een tijdje in de wasmand liggen, dan geeft u de bacteriën alle tijd om te gaan stinken.

Maar u kunt natuurlijk niet ieder t-shirt direct in de wasmachine gooien. Soms is het onoverkomelijk dat een bezweet kledingstuk een tijdje blijft liggen. Gelukkig zijn er dan ook manieren om van die vervelende zweetgeur af te komen.

Soda

Zo kunt u het betreffende kledingstuk eerst een uurtje laten weken in sodawater om het vervolgens in de wasmachine te stoppen. Soda is echter niet zachtaardig middeltje, pas daarom op met gekleurde was; laat dit echt niet langer dan een uur in de soda zitten. Laat u het langer staan? Dan kan de soda de kleur aantasten. Wol en zijde kunt u beter helemaal niet met soda behandelen.

Azijn

Ook azijn kan uitkomst bieden. Vul een emmer met water en een flinke scheut azijn en week het kledingstuk hier in voordat u het gaat wassen. Het is belangrijk dat de kleding volledig is doordrenkt met de azijn, daarom kunt u de emmer het best een hele nacht laten staan. Op deze manier trekt de azijn bijna alle vervelende geurtjes uit uw kledingstukken.

Ontsmettingsmiddel

De laatste optie is ontsmettingsmiddel (Dettol). Maak een mengsel van één derde Dettol en twee derde water en leg daar uw kledingstukken in. Laat dit vervolgens 1 tot 3 uur lang staan en was de kleding daarna in de wasmachine. Dit goedje zorgt er niet alleen voor dat de zweetgeur verdwijnt, maar laat ook gele zweetvlekken verdwijnen. Ook met dit ontsmettingsmiddel is het belangrijk om op te passen met gekleurde kleding.

Heeft u haast? Dan kunt u ook wat Dettol mengen met water in een spuitflacon en dit op de oksels en andere zweetplekken op uw kleding spuiten. Laat dit een avondje intrekken en vervolgens is uw kledingstuk weer lekker fris.

Lees ook:

Stinkende wasmachine? Dit kunt u doen

Waarom is zweten goed?

Deodorant: dit moet u erover weten

(Bron: Margriet.nl, Mens en Samenleving, Omaweetraad.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Ella55 says:

  ook met Sonett wasverzachter.

  Wilma Slingerland says:

  Waarom een hele emmer azijn?
  Een tante van mij doet nieuwe dingen in een emmer water met een scheutje azijn, is dat te weinig?

   MAX Vandaag says:

   Beste Wilma Slingerland, bedankt voor uw reactie. We hebben de tekst aangepast, want een scheut moet zeker genoeg zijn. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag