deodorant

Deodorant: dit moet u erover weten

Het is al flink warm buiten. Om op temperatuur te blijven gaat het lichaam zweten. Wat voor deodorant maskeert dit soort zweetgeurtjes het best? En wat is het verschil tussen een deodorant en een antitranspirant? Wij gaan op zoek naar de antwoorden op deze, en meer deodorant-gerelateerde vragen.

Deodorant versus antitranspirant

Wie een nieuwe deodorant nodig heeft kan soms wel kiezen uit 20 verschillende. Kleine flacons, grote flacons, deodorants met neutrale geur, ‘deo’s’ die ruiken naar bloemen en dan hebben we het nog niet gehad over de antitranspirants. Antitranspirants worden vaak onder het kopje deodorants geschaard, maar werken anders.

Een deodorant maskeert alleen de geur van zweet, terwijl een antitranspirant het zweten zelf tegengaat. Dit laatste middel doet dat door de zweetklieren te blokkeren met aluminiumzouten, waardoor het zweten wordt afgeremd. Tegenwoordig zijn er ook producten op de markt die zowel een deodorant als een antitranspirant zijn.

Niet schadelijk

Of die aluminiumzouten uit antitranspiranten niet slecht zijn voor uw huid? “De huid droogt er wat van uit, maar niet te veel. De aluminiumzouten doen net genoeg om zweten dragelijk te maken. Het kan in sommige gevallen irritaties opleveren, maar verder is de aluminium niet schadelijk voor je”, aldus dermatoloog Menno Gaastra in gesprek met nu.nl.

Spuiten of rollen?

Zowel deodorants als antitranspirants worden verkocht in rol- of spray-flacons. Welke deodorant het beste werkt, hangt af van de persoon. Iemand die veel zweet, kan beter een roller gebruiken, omdat de deodorant of antitranspirant daarmee beter op de huid kan worden aangebracht. Hoe beter de zweetklieren in contact komen met en product, hoe beter het werkt. Ook de dikte van de laag maakt uit; een beetje ‘deo’ werkt doorgaans minder goed dan wat meer. Bij een spray is contact met de zweetklieren lastiger te bereiken, waardoor deze variant minder geschikt is voor mensen die veel transpireren.

Hoe vindt u de beste deo of anti transpirant?

Daarnaast kan het ook geen kwaad om naar de werkzame stoffen te kijken. Een antitranspirant met de aluminiumzouten aluminium zirconium tetrachlorohydrex-glycomplex of aluminium zirconium chlorohydrate werkt doorgaans beter dan eentje met aluminium chlorohydrate. Dat schrijft arts Jetske Ultee op haar website. Ultee verdiept zich al jaren in cosmetische dermatologie en daar vallen deodorants en antitranspirants natuurlijk ook onder.

Niet op zoek naar een antitranspirant, maa naar een deodorant? Neem er dan eentje zonder al te veel veel geurstoffen en alcohol. Die kunnen de huid irriteren. Er bestaan anno 2020 ook heel veel natuurlijke deodoranten die vaak geen irriterende ingrediënten bevatten. Deze kunt u kopen in natuurwinkels of op het internet.

(Bron: Jetske Ultee, nu.nl)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Jojo52 says:

    Ik gebruik al jaren een aluinstick als deodorant en anti jeukmiddel bij muggenbultjes.
    Geen vlekken in de kleding en geen transpiratie geurtjes

    Hyacinthe says:

    Ik gebruik een roller . Spuitbus vind ik stinken die lucht slaat op mijn keel, niezen en hoesten.

    Oram says:

    Odorex, de vloeibare vorm, is heel goed. Soms moeilijk te verkrijgen.

    Yvi_8 says:

    Mijn recept voor mijn eigen antitransparant is gelijke delen bakingsoda en talkpoeder. Dat kan babypoeder zijn of bv Maya talkpoeder, allebei erg lekker ruikend. Dat goed mengen.
    Wanneer je het gebruikt maak je je vingers nat, hiermee bevochtig je je oksel en doop dan je nog vochtige vingers in de poeder en wrijf hiermee onder je oksel. Gegarandeerd 24/36 uur geen zweet geur.

      Wilma Slingerland says:

      Hoelang kun je dit mengsel bewaren, in verband met de altijd op je vingers aanwezige bacteriën? Stopt het poeder je poriën niet dicht?