zwart

Zo houdt u uw zwarte kleding ook écht zwart

Heeft u veel zwarte kleding in uw kast hangen? Dan merkt u vast dat veel van deze kledingstukken na verloop van tijd een beetje vaal worden. Het is namelijk lastig om zwarte kleding echt mooi zwart te houden. Een dof geworden kledingstuk is natuurlijk minder mooi, maar gelukkig bestaan er manieren om dit te voorkomen.

Kleur fixeren met azijn

Heeft u kortgeleden een nieuwe zwarte broek of trui aangeschaft? Dan is het zinvol om deze voor u hem in de wasmachine doet, eerst een nachtje te laten weken in een badje van water en azijn. Op deze manier fixeert u als het ware de kleur en blijft deze langer mooi, zelfs na het wassen. Azijn is overigens ook vaker te gebruiken, ook in de wasmachine zelf zorgt het voor kleurbehoud.  Daarnaast laat azijn ook nog eens restjes wasmiddel in uw kledingstukken verdwijnen. Let hierbij wel op wat voor soort azijn u gebruikt. Niet elke azijnsoort is namelijk even goed voor de levensduur van uw wasmachine. Eens in de zoveel tijd natuurazijn gebruiken kan echter niet veel kwaad voor uw wasmachine en zorgt wel voor het behoud van de zwarte kleur in uw kledingstukken.

Was niet te vaak

Hoe vaak stopt u uw zwarte kleding in de wasmachine? Te vaak wassen kan funest zijn voor zwarte kledingstukken. Hoe vaker u het wast, hoe sneller de zwarte kleur vaal zal worden. Daarom is het aan te raden om uw zwarte kleding niet te vaak in de wasmachine te stoppen. Maar helemaal niet wassen is natuurlijk geen optie. Gelukkig zijn er ook trucjes om zwarte kleding ook in de wasmachine langer mooi te houden. Was zwarte kleding bijvoorbeeld altijd binnenstebuiten met wasmiddel speciaal voor zwarte was en was op een koud programma. Daarnaast is het handig om zwarte was niet met andere kleuren wasgoed in één wasbeurt te wassen, hierdoor kunnen de verschillende kleuren elkaar namelijk aantasten.

Vermijd de droger

De droger kunt u overigens ook het best vermijden als het gaat om zwartgekleurde was. Aan de waslijn drogen duurt dan wel wat langer dan in de droger, maar op deze manier blijven uw zwarte kledingstukken wel langer mooi, zeker wanneer het om zwarte broeken gaat.

Textielverf

Zijn uw kledingstukken ondanks bovenstaande tips toch vaal geworden, of heeft u nog een doffe zwarte broek achter in uw kast gevonden? Dan kan textielverf uitkomst bieden. Deze verf bestaat er voor allerlei kleuren textiel, dus ook speciaal voor zwarte kleding. Hiermee kunt u uw vaal geworden kledingstukken weer nieuw leven inblazen door ze te verven. Wel is het belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking te lezen, hierdoor voorkomt u dat er iets misgaat in het verfproces.

(Bron: Margriet.nl, Dingen voor Vrouwen)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  senior49 says:

  Men kan ook en er op letten als u de zwarte was buiten droogt deze dan binnenste buiten ophangen
  de zon bleekt namelijk ook

  Hier ben ik says:

  Bij iedere was voeg ik een scheutje natuurazijn toe i.p.v. wasverzachter. Onze vorige wasmachine heeft daar niet van geleden, is 22 jaar in beweging geweest. Colour catcher doekjes werken fantastisch om doorlopen van kleuren tegen te gaan. Onlangs kon onze wasmachine niet meer afpompen er zaten 2 doekjes in de afvoer van de machine. de doekjes gaan via de rubberrand naar de afvoer, zei de monteur. Zijn advies was doe de doekjes in een waszakje.

   simon55 says:

   Die doekjes doe ik al jaren in een washandje. Net als vitrage met haakjes , dan rol ik de haakjes op , in een bolletje , en doe er een washandje omheen , vastgemaakt met een elastiekje.

  Caecilia says:

  Op de allereerste plaats: NOOIT azijn ( welke dan ook) in uw machinerie gooien!!
  Dit tast de rubbers van uw machine aan, wasmachine, vaatwasmachine, en welke machinerie u nog meer met rubbers erin hebt!!
  Bij ons thuis deden we 50 jaar geleden ( mijn Moeder) al alle gekleurde / gedessineerde nieuwe kleding een nacht in koud water en azijn zetten
  (dit heb ik van de Cheffin van modehuis Foxy fashion ((heden al ik weet niet hoelang C & A))
  En….er bestaat uiteraard ook DONKER WASMIDDEL , eigen merken, Robijn voor donkere was.
  Doe er een klein schepje vlekkenpoeder in Oxy. action, niet zoveel anders zou het valer KUNNEN worden;
  en Ja binnenste buiten wassen / drogen is überhaupt beter voor uw mooie kleding.
  succes.