zweten

Zweten is goed. Maar waarom eigenlijk?

Met deze warme dagen zweten we wat af. Bij de een rollen de druppels na een paar stappen al van het voorhoofd, de ander kan moeiteloos de warmte weerstaan en zweet nauwelijks. Zweten is goed wordt gezegd, maar waarom? En waarom zweten we eigenlijk?

Verkoeling

We zweten om ons lichaam te koelen. Onze normale lichaamstemperatuur is 37 graden. Zodra het van binnen warmer wordt door bijvoorbeeld een inspanning en dus ook bij hitte, wil het lichaam van de overtollige warmte af. Warmte verliezen we via de huid. Onze huid bevat miljoenen zweetkliertjes. Die geven vocht af wat weer verdampt. Zo raakt ons lichaam de warmte kwijt en blijft onze binnentemperatuur constant. Op een normale dag verliest een mens ongeveer een halve liter aan vocht via de zweetklieren. Dit kan op warme dagen oplopen tot wel halve liter per uur. De één zweet meer dan de ander. Over het algemeen zweten kinderen minder dan volwassenen en vrouwen minder dan mannen. Zweten kan ook een reactie zijn op pittig eten of iets heel zuurs of zoets eten of drinken. Of door een emotionele reactie. Mensen die meer zweten dan normaal kunnen last hebben van hypohidrosis. Maar het kan ook erfelijke aanleg zijn.

De geur van zweet

Het zweet dat uit onze klieren komt is geurloos en bestaat uit niet meer dan zout en water. De bacteriën op de huid kunnen het zweet omzetten in geuren die wel ruiken. En dan is er nog een verschil tussen zweet dat wordt geproduceerd na een (sportieve)inspanning of hitte en angstzweet. Want angstzweet bevat chemische signaalstofjes die bepaalde boodschappen overdragen, zegt Gün Semin, emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht tegen de Volkskrant. Daarnaast kunnen sommige aandoeningen zoals diabetes, schildklieraandoeningen en leverziekten, maar ook het gebruik van sommige medicijnen er voor zorgen dat zweet niet prettig ruikt.

Deodorant

Een middel om de geur tegen te gaan is het gebruik van deodorant. Om maar eerst een fabel uit de wereld te helpen: u gaat niet minder zweten door het gebruik van deodorant. Deodorant pakt wel de bacteriën aan in de huid van de oksel en zorgt ervoor dat u prettig ruikt. Wie minder wil zweten moet een middel met aluminiumzouten gebruiken. Deze zouten blokkeren de zweetporiën.

Zout en water

Wie zweet verlies niet alleen water, maar ook zout. Beter gezegd het natrium in het zout. Natrium heeft het lichaam nodig voor een optimale werking van de spieren en zenuwen en zorgt voor een goede vochtbalans. Maar wie denkt dat door veel te zweten het lichaam extra zout nodig heeft, heeft het mis. We krijgen door al onze voedingsmiddelen al meer dan voldoende zout binnen. Wat wel een mogelijke oorzaak kan zijn van het wat ‘flauwe’ gevoel en een tekort aan zout, is dat u te veel water drinkt. Door te veel water te drinken, kan het zoutgehalte zakken. Mocht dit noodzakelijk zijn vanwege een enorme inspanning, dan is het goed om wat zout bij te eten. Maar dit is eigenlijk alleen in extreme gevallen.

Blij dat we zweten

Ons lichaam is een slim apparaat en past zich aan aan de omstandigheden. Dus worden we voor langere tijd blootgesteld aan warm weer, dan kan het lichaam hier aan wennen. Dat is net als met sporten, naarmate de conditie beter wordt, past het zweten zich hier op aan. Volgens Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU en onderzoeker bij TNO, is het misschien niet altijd even charmant die zweetplekken. Maar we mogen vooral erg blij zijn dat we zweten, want dan kunnen we het zeker op warme dagen een stuk beter uithouden.

Lees ook: Het kan: te veel water drinken, Waarom water drinken zo belangrijk is en Hoe lang is water uit de kraan of een flesje houdbaar?

(Bron: Volkskrant/Thuisarts/archief)

Geef een reactie