wasgoed

Witte en zwarte strepen op wasgoed, zo komt dat en zo voorkomt u het

In plaats van schoongewassen komt wasgoed weleens met witte of zwarte strepen uit de was. Onhandig, maar gelukkig goed te voorkomen.

Witte strepen op wasgoed

Wanneer uw wasgoed witte strepen heeft na het wassen, komt dat niet door een te grote hoeveelheid wasmiddel. Het gaat inderdaad om zeepresten, maar dan doordat de wastrommel te vol gezeten heeft. Als er erg veel was in 1 keer gewassen wordt, is er niet voldoende ruimte om het wasmiddel goed op te laten lossen. Dit wordt versterkt doordat het wasgoed veel water opneemt en er niet genoeg van overblijft voor het vormen van zeepsop. Zo ontstaan er witte zeepsporen. Als het om een kleine hoeveelheid strepen gaat, dan kunt u die met de hand verwijderen. Door de betreffende stukken wasgoed lichtjes af te spoelen of met een vochtige doek af te nemen. Gaat het om veel was, dan zit er niets anders op die in de wasmachine na te spoelen, zonder wasmiddel uiteraard.

Witte strepen voorkomen

U kunt witte strepen in het vervolg voorkomen door de wasmachine minder vol te laden. Houd aan de bovenkant 1 á 2 keer een handbreedte ruimte over, dan heeft de was voldoende ruimte en water om te spoelen.

wasmachine
Lees ook: Wassen in een schone wasmachine? Kijk dan eens achter dit klepje

Zwarte strepen op wasgoed

Ook in het geval van zwarte strepen op de was kan een te volle trommel de oorzaak zijn. Wanneer de was dan erg vuil is, maar niet voldoende kan draaien, stapelt het vuil zich op in de vorm van strepen. Maar over het algemeen worden zwarte strepen op wasgoed veroorzaakt door vetluis, ook wel wasluis genoemd. Hierbij gaat het niet letterlijk om luis, maar een vettige substantie die in de machine achterblijft door het wassen. Het ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen uit het wasmiddel. Wanneer er dan wordt gewassen laat een deel van die laag los en dat verspreidt zich over de was, in de vorm van zwarte strepen en vlekken.

Zwarte strepen door vetluis voorkomen

Tegen vetluis is het goed om af te wisselen met wasmiddel en af en toe een was te draaien op 60 graden of meer. Dat reinigt de wasmachine. Als er altijd vloeibaar wasmiddel gebruikt wordt, helpt het om ook eens met poeder te wassen en andersom. Gebruik verder de juiste hoeveelheid wasmiddel. Over-doseren kan niet alleen leiden tot vetluis, maar ook tot muf wasgoed. Reinig de machine met enige regelmaat, om een opeenstapeling van wasmiddelen, vet en vuil te voorkomen. Neem de lade en rubbers daarvoor af met een reinigingsdoekje en kijk ook de zeven en filters na. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staan vaak goede tips over het reinigen. Was tenslotte niet te vaak op een kort programma. Bij een volledige lading kan dat er dan namelijk voor zorgen dat er onvoldoende wordt gespoeld, waardoor er zeepresten achterblijven.

wasmachine
Lees ook: Stinkende wasmachine? Dit kunt u doen

Zwarte strepen door versleten rubber

Een andere reden van zwarte strepen op uw wasgoed kan een versleten rubberen ring (manchet) zijn. Deze ring zorgt ervoor dat de wasmachine waterdicht is, maar na verloop van tijd kan er wat slijtage aan ontstaan. U kunt dat controleren door er een doekje langs te halen. Laat het rubber strepen achter, dan is die aan vervanging toe.

(Bron: Miele, Margriet, lekker in het leven, InfoNu.nl, Wasmachines.nl, archief)

Geef een reactie

Reactie