wasmiddel

Hoeveel wasmiddel heeft u nu écht (niet) nodig?

Wasmiddel is essentieel om wasgoed weer lekker schoon te krijgen. Hoeveel u moet gebruiken voor het ideale resultaat? Dit hangt af van allerlei factoren.

Doseeradvies

Fabrikanten van wasmiddel proberen het de consument zo makkelijk mogelijk te maken. Op de verpakkingen wordt steevast een doseeradvies gegeven. Hoeveel u nodig heeft hangt onder andere af van hoeveel was u in de machine doet en hoe vuil het is. Sommige fabrikanten vertellen u zelfs welke invloed de waterhardheid speelt bij de dosering – u moet dan vaak wat meer toevoegen – en zetten op de verpakking hoeveel wasbeurten u ongeveer kunt doen met de volledige inhoud.

Hoeveel kilo?

Ondanks de aanwijzingen, is het toch redelijk eenvoudig om te veel of juist te weinig wasmiddel toe te voegen. Dat komt mede omdat de adviezen die worden gegeven op de verpakkingen afgestemd zijn op een standaard hoeveelheid wasgoed. Volgens de Consumentenbond wordt bij wasmiddelen voor donkere en gekleurde was vaak 4 tot 5 kilo aangehouden. Bij fijne wasmiddelen is 2,5 kilo de standaard, schrijft de bond op de eigen site.

Hoe groot is de machine?

Omdat vrijwel niemand de was zal wegen voordat het in de trommel verdwijnt, blijft het dus een beetje gissen. Volgens De Consumentenbond is het echter wel zo dat er in een wasmachine met een laadvermogen van 7 kilo zelden meer dan 4 kilo wasgoed per keer tegelijk wordt gewassen. Als u een wasmachine heeft waar meer in kan en ook altijd goed gebruik maakt van deze capaciteit, kunt u iets meer wasmiddel gebruiken. Als u denkt dat u niet aan de 4 kilo komt, dan kunt u juist wat minder gebruiken. Indien de was aan de vuile kant is, kunt u juist wat meer toevoegen.

Nadelen

De ideale dosering bestaat dus niet, want lang niet iedereen wast evenveel en ook lang niet bij iedereen is de was even vuil. Toch is het over het algemeen makkelijker om wat meer toe te voegen. Uit een analyse van een bekend wasmachinemerk blijkt ook dat dit vaak gebeurt. Men denkt immers dat de was schoner wordt als er meer wasmiddel aan wordt toegevoegd. Dat is niet waar. Volgens een andere grote speler op de wasmachinemarkt verbruikt een machine waar te veel wasmiddel in verdwijnt juist meer energie. Dat komt omdat de machine meer water moet gebruiken om al het zeep en schuim weg te werken. Wie stelselmatig te veel wasmiddel toevoegt, kan op een gegeven moment ook te maken krijgen met een stinkende machine. Men ruikt dan de achtergebleven zeepresten, die na verloop van tijd absoluut niet meer naar bloemetjes ruiken. U kunt dit tegengaan door de machine eens per maand leeg te aten draaien op 50 graden of hoger. Bovendien kan altijd te veel wasmiddel gebruiken was sneller laten slijten.

wasmachine
Lees ook: Wassen in een schone wasmachine? Kijk dan eens achter dit klepje

Altijd te zuinig zijn met wasmiddel is ook weer niet goed. Hierdoor wordt de was niet goed schoon, waardoor het hard kan worden. Een beetje zoals een handdoek die u niet in de droger doet, dus. Ook kan kleding sneller dof worden als u altijd te weinig wasmiddel gebruikt.

Hoewel u dus niet altijd af kunt gaan op het advies op de verpakking, is het best de moeite waard om elke wasbeurt weer te kijken welke dosering (ongeveer) de juiste is.

(Bron: Consumentenbond, Milieucentraal, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    JMBV says:

    Interessant artikel

    Libelle says:

    In het verleden gebruikte ik TABS voor de was . Lekker makkelijk en géén vuil wasmiddel bakje . Conclusie :Duur en teveel
    wasmiddel voor kleinere was!!
    Ik gebruik nu waspoeder voor de “grote” was en vloeibaar voor de bonte en fijne was en kan dus makkelijk het wasmiddel
    aanpassen . Bevalt me prima !!

      Sloepje57 says:

      Ook ik gebruik waspoeder voor de grote was, handdoeken, theedoeken en beddengoed. En vloeibaar voor de bonte en fijne was. Dit schijnt ook beter te zijn om ook poeder te gebruiken, dit voorkomt dat er een vet filmpje in de wasmachine gaat zitten door alleen met vloeibaar te wassen, en dat maakt dat je wasmachine kan gaan stinken.