handdoeken

Met deze tips komen uw handdoeken vanaf nu altijd zacht uit de wasmachine

Een zachte handdoek om u mee af te drogen na het douchen is wel zo fijn, maar in de wasmachine worden handdoeken er niet zachter op. Zeker wanneer u, bijvoorbeeld door een allergie, geen wasverzachter gebruikt. Gelukkig bestaan er manieren om uw handdoeken ook zonder wasverzachter heerlijk zacht te houden. 

Wasgoed scheiden

Het is misschien makkelijker en sneller om allerlei soorten wasgoed bij elkaar te gooien en in 1 keer te wassen, maar wilt u de kwaliteit van uw handdoeken langer behouden? Dan is dat geen goed idee. De knopen en ritsen van broeken en vesten kunnen uw handdoeken namelijk beschadigen. Daarnaast blijven kleuren en stoffen sowieso beter behouden wanneer u al uw was soort bij soort wast.

Stop de wasmachine niet te vol

Ook is het niet aan te raden om uw wasmachine tot de nok toe vol te stoppen. In een te volle wasmachine heeft het wasmiddel namelijk niet genoeg ruimte om al het wasgoed te bereiken en wordt alles minder schoon. Dit gaat uiteindelijk ook ten koste van de zachtheid van uw handdoeken. Daarnaast worden handdoeken ook niet altijd goed nat in een volle wasmachine, waardoor ze stijf en dus niet lekker zacht uit de was komen.

Gebruik niet te veel wasmiddel

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het gebruik van (te) veel wasmiddel kan er ook voor zorgen dat uw handdoeken minder zacht en schoon uit de wasmachine komen. Dit geldt overigens niet alleen voor handdoeken, maar voor al uw was, veel stoffen kunnen namelijk niet goed tegen grote hoeveelheden wasmiddel. Probeer daarom eens wat minder wasmiddel dan de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken.

Was niet te heet

Veel mensen denken dat handdoeken heet gewassen moeten worden, dit is echter niet het geval. Dit komt omdat katoen, waarvan veruit de meeste handdoeken zijn gemaakt, een erg zachte soort stof is. Wanneer u deze te hoog verhit, komt dat de stof niet ten goede en worden handdoeken stijf en minder pluizig.

Azijn als wasverzachter

Gebruikt u geen wasverzachter? Dan kan natuurazijn een goede vervanger zijn. Tijdens het wassen blijven er namelijk zeepresten en kalk achter in de handdoeken waardoor ze automatisch minder zacht en schoon uit de wasmachine komen. Natuurazijn zorgt ervoor dat deze resten grotendeels verdwijnen. Probeer daarom eens een scheutje natuurazijn in het wasverzachtervakje te gooien, maar zeker niet te vaak, want het kan de rubbers anders beschadigen.

Zelf wasverzachter maken

Met behulp van epsomzout (ook wel bitterzout genoemd) kunt u zelf een soort wasverzachter maken. Dit doet u door 300 gram epsomzout met 30 druppels etherische olie te mengen. Bewaar dit vervolgens in een goed afsluitbare fles en voeg er bij elke wasbeurt ongeveer 2 eetlepels van toe aan uw waspoeder of wasmiddel. Dit mengsel heeft ongeveer dezelfde werking als wasverzachter, alleen dan zonder de nadelen, zoals onnodige oliën.

(Bron: Treehugger.com, Margriet.nl)

Geef een antwoord

Reacties (13)

  Pukkel47 says:

  Azijn in de wasmachine? Heeft u soms aandelen bij de wasmachine fabrikant? Azijn vreet het aluminium ophangsysteem van de motor aan met alle gevolgen van dien. Wat is er mis met buiten drogen en harde handdoeken?

   MAX Vandaag says:

   Beste Pukkel47, bedankt voor uw reactie. U heeft helemaal gelijk dat het niet te vaak gebruikt moet worden en sowieso moet voor natuurazijn gekozen worden. We hebben de tekst aangepast.

  nelbroek says:

  Ik gebruik Robijn wasverzachter al een hele poos, ik gebruik het precies volgens de gebruiksaanwijzing op de fles maar het werkt niet want als ik de was buiten aan de lijn hang om te drogen dan zijn de handdoeken keihard als ze droog zijn. Het enige dat bij mij de handdoeken zacht houdt is mijn wasdroger . Robijn gebruiken is geld weggooien, ik koop het niet meer.

   ELIONORA says:

   HOHO….IK GEBRUIK ZÉKER AL 10 JR. ROBIJN VOOR DE ZWARTE WAS…ROBIJN VOOR DE EXTRA WITTE WAS…GEEN WASVERZACHTER ,EN WEL IN DE DROGER ….ZO NODIG WASZAKJES GEBRUIKEN…..EN HET IS ALTIJD EEN HEERLIJKE ZACHTE, RIEKENDE WAS….MAAR NOOIT TE HEET WASSEN (ZWART 40GR.+WIT 60GR.) VOOR LINGERIE GEBRUIK IK NOOIT DE DROGER!!
   (SORRY V/D GROTE LETTERS,MAAR DAN ZIE
   IK WAT IK SCHRIJF)

  johanna78 says:

  Niks mis met buiten drogen en harde handdoeken, maar niet iedereen kiest hiervoor.
  Ik gebruik al jaaaaaaaaaaaaren azijn en soda voor de was. Mijn vorige wasmachine heb ik 25 jaar gehad. Azijn voor de gekleurde was en soda voor de witte was. Werkt prima. Daarbij een brandschone wasmachine en filter.

   Caecilia says:

   JA 1 hele zak castric soda / gezuiverde soda in de machine < MAAR DAN LEEG LATENDRAAIEN OP 90 GRADEN, zo blijft die machine hartstikke schoon van kalk en vieze resten in het manchet.

  Corab says:

  Azijn wat in de wasmachine gaat en bij de ophanging van de motor komt??? dan moet de trommel toch wel echt lek zijn en maakt het niet meer uit voor de motorophanging, dan kan de machine sowieso weg.
  Alle onderdelen die in contact komen met de “wasvloeistof” zijn er echt wel tegen bestand, zoals de reactie van Johanna 78 wel bevestigd.

  Caecilia says:

  HAHAHA Pukkel, gelukkig dat u daar net zo over denkt en WEET als ik.
  De rubbers worden door dat azijn ook aangetast, tja degene die dat doet heeft waarschijnlijk een zeer dikke portemonnee.
  De conciërge van onze school doet dat ook met schoonmaakazijn, ik zeg hem steeds dat die vaatwasser daar stuk van gaat; tja GROOT DENKEN ?
  Dat is in 2020 niet meer aan de orde.( heel erg helaas)
  EN een van mijn overleden familieleden ( oude generatie voor ons) kwam eens bij een heel goede medium in Enschede. Vanwege burn out.
  Die zei op t laatst als advies:
  wassen met steenkoud water en AFDROGEN MET RUWE HANDDOEKEN, DAT IS GOED VOOR DE ZENUWEN EN BLOEDVATEN!
  ZO werkt t echt, en ik ben het nooit vergeten.>>>>>Succes met z’n allen….. en een gezond komende tijd(en) gewenst.

  Marith Boss says:

  Ik gebruik al 34jaar een scheutje azijn in het wasverzachterbakje van de wasmachine en kreeg zelfs complimenten van een wasmachinereparateur dat mijn machine er na 8 jaar intensief dagelijks gebruik nog zo netjes uitzag van binnen: totaal geen kalkaanslag, terwijl ik toch in een gebied met hard water woon. (En nee, ik heb géén aandelen bij een wasmachine fabrikant!)

  Bert Leurs says:

  De handdoeken 5 minuten in de droger voordat je ze ophangt. Ik doe dit al jaren. Ze blijven dan zacht.

  notaire47 says:

  Handdoeken moet je nooit met wasverzachter wassen. Als je dat wel doet, loopt het absorberend vermogen sterk terug. Dat staat trouwens vaak op het wasmerkje vermeld. Vooral bij Duitse produkten.

  KoenPieter says:

  Ik gebruik alleen Neutral voor de witte (60˚C) en kleur (40˚C) was. Verder geen wasverzachter omdat ik een droger heb. Soms draai ik de machine kort leeg op 95˚C om hem schoon te maken. Wasverzachter vind ik zo vies ruiken: mijn moeder had een keer voor mij gewassen en ik moest het opnieuw met Neutral doen om die vieze zoete bloemetjeslucht er af te krijgen.

  Wilma Slingerland says:

  Wij doen een scheut schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje; veel voordeliger dan al die geparfumeerde wasverkrachters.