Watervlek in hout? Zo verwijdert u het

Gemorst met een glas water of het condens van een glas, ze laten lelijke kringen achter op een houten tafelblad. Droogdeppen werkt vaak niet, de watervlek trekt al snel het blad in. Maar gelukkig zijn er oplossingen om de waterkring weg te krijgen.

De verschillende manieren om een watervlek uit hout te verwijderen

Er zijn verschillende methodes om uit te proberen, allemaal met middeltjes die u waarschijnlijk wel in huis heeft. Denk bijvoorbeeld aan azijn, tandpasta, een föhn of strijkijzer, slaolie en spiritus. En zelfs mayonaise kan helpen. We leggen de verschillende methodes uit.

Waterkring met azijn verwijderen

Schoonmaakexpert Marja Middeldorp geeft in het AD de tip om bij ingedroogde vlekken azijn te gebruiken. Er zijn verschillende soorten azijn, maar Marja adviseert de goedkoopste, witte azijn. Doe een scheutje in een kom en doe er 2 keer zoveel water bij. Verder is nog nodig: een kurk, bijvoorbeeld van een wijnfles. Doop de schone kant van de kurk in het mengsel en wrijf over de vlek. Doe dit met rondgaande bewegingen. Neem daarna af met een licht sopje en een schone doek. Wrijf het daarna droog en smeer de tafel in met een beschermingsproduct, zoals witte was.

Watervlek of waterkring in hout.

Slaolie en spiritus om vlekken te verwijderen

Voor tafels van notenhout is er nog een ander advies: slaolie en spiritus. Het is even een klusje met deze producten, want van nature mengen deze 2 niet goed samen. Verder is ook een kurk en schone doek nodig. In een video op haar eigen YouTube-kanaal legt Marja stap voor stap uit hoe het werkt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De veelzijdigheid van tandpasta

Tandpasta blijkt een veelzijdig product te zijn, waar we niet alleen onze tanden mee schoon krijgen. Ook voor het verwijderen van een watervlek is het een handig middel. Gebruik hiervoor wel een witte variant. Smeer een beetje tandpasta op de ingedroogde waterkring en masseer dit een tijdje in, bijvoorbeeld met een oude tandenborstel. Maar met een doekje kan dit ook. Laat het even intrekken en veeg het met een schone doek weer weg. Maak de tafel daarna met een licht sopje schoon en droog het goed af. De vlek moet nu weg zijn.

houten aanrechtblad
Lees ook: Schoonmaak en onderhoud, hier moet u bij een houten aanrechtblad op letten

Pak de föhn of het strijkijzer erbij voor een watervlek

Een föhn of strijkijzer heeft ook bijna iedereen wel in huis. Niet alleen handig voor uw haar te drogen of uw kleding mee glad te krijgen, ze helpen ook bij waterkringen in hout. Pak ook een handdoek, oud t-shirt of andere katoenen lap stof. Leg dit over de watervlek en föhn dit gedeelte kort op een warme stand. Haal de handdoek of stof daarna weg en de vlek moet zijn verdwenen.

Heeft u geen föhn maar wel een strijkijzer? Strijk dan de handdoek of de lap stof. Zorg er dan wel voor dat het water uit het strijkijzer is. Zet hem op een lage stand en draai rondjes met het apparaat over de stof. Blijf niet langer dan 20 seconden op dezelfde plek. Ook nu zou de vlek weg moeten zijn.

Houten vloer
Lees ook: Houten vloer schoonmaken? Zo wordt hij weer als nieuw

Zelfs mayonaise werkt voor watervlekken op hout

Het klinkt misschien gek, maar zelfs mayonaise zou moeten werken, volgens Oma Weet Raad. Doe een klein beetje mayonaise op een doekje en wrijf de vlek in. Margriet raadt aan om de mayonaise een uur in te laten trekken en daarna weg te vegen. Maak de plek daarna met een vochtige doek schoon en droog de tafel goed na.

(Bron: AD, RTL Nieuws, Margriet, Oma weet raad, Tips en Weetjes. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  fiene says:

  En wat te doen bij watervlekken en andere vlekken op parket dat geen laklaag heeft maar een waslaag?

   MAX Vandaag says:

   Beste Fiene, bedankt voor uw reactie. Wellicht dat we daar eens in een ander artikel aandacht aan besteden. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

  magikookietszeggen says:

  En als het eiken gespoten tafelblad kringen heeft van warme bekers of voedsel ?