föhn schoonmaken

Uw föhn schoonmaken? Dat doet u zo

Heeft u weleens goed naar uw föhn gekeken? Dan ziet u naar alle waarschijnlijkheid een hoop stof, haren en andere viezigheid in het apparaat zitten. Maar hoe maakt u dit eigenlijk schoon?

Het is misschien niet het eerste schoonmaakklusje waar u aan denkt, maar ook uw föhn kan eens in de zoveel tijd een goede schoonmaakbeurt gebruiken. Niet alleen om het hygiënisch te houden, maar ook om de levensduur van de föhn te verlengen.

Luchtrooster schoonmaken

Een föhn bestaat uit verschillende onderdelen, vooral het rooster waarmee lucht naar binnen wordt gehaald kan snel vies worden. In dat rooster blijft namelijk veel stof en andere viezigheid hangen. U kunt dit rooster het beste eens per maand schoonmaken, hiermee voorkomt u branderige geurtjes en blijft de föhn langer goed zijn werk doen. Is dit rooster bij uw föhn niet afneembaar? Dan kunt u dit onderdeel bijvoorbeeld opfrissen met een oude tandenborstel en een satéprikker. Wrijf met de tandenborstel eerst zoveel mogelijk stof los uit het rooster en gebruik daarna de satéprikker om het resterende vuil te verwijderen. Is het rooster van uw föhn wel afneembaar? Dan kunt u deze het beste los halen om het stof te verwijderen. Gebruik een vochtige doek om het extra schoon te krijgen en laat het rooster goed opdrogen voor u het weer aan de föhn vastzet. Op die manier voorkomt u kortsluiting.

Goed laten drogen

De meeste viezigheid hoopt zich dus op in het rooster van de föhn, daarom is het belangrijk om dat onderdeel goed schoon te houden. Maar ook voor de rest van de föhn is een schoonmaakbeurt eens in de zoveel tijd geen overbodige luxe. Dit doet u simpelweg door de föhn af te nemen met een vochtige doek. Zorg er wel voor dat de föhn helemaal is afgekoeld en niet is aangesloten op het stopcontact wanneer u dit doet. Laat de gehele föhn verder ook goed drogen voor u hem weer gaat gebruiken, zo kan er geen kortsluiting ontstaan.

Föhn opbergen

Om de levensduur van uw föhn nog meer te vergroten is het op de juiste manier opbergen van het apparaat ook belangrijk. Wikkel het snoer bijvoorbeeld niet om de föhn heen, om het snoer niet te beschadigen. Laat ook het apparaat na gebruik minimaal 3 minuten afkoelen voor u hem opbergt om brandgevaar te voorkomen.

Op 4 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Margriet.nl, Libelle TV, TipsEnWeetjes.nl)

Geef een reactie