Houten vloer

Houten vloer schoonmaken? Zo wordt hij weer als nieuw

Of uw huis oud of nieuw is, een houten vloer kan overal. Het mooie aan zo’n vloer is dat hij naar mate de tijd vordert gaat leven. En leven betekent ook dat er vlekken op komen. Maar hoe verwijdert u deze vlekken? 

Soorten vloeren

Houten vloeren zijn er onbehandeld, gelakt en geolied. In een onbehandelde vloer trekken vlekken snel in. Bij een gelakte vloer heeft u meer tijd om een vlek te verwijderen. Viezigheid trekt er minder snel in door de laklaag. Vloeren die voorzien zijn van een olie (een wash is vaak ook op olie of beits-basis) hebben ook een beschermlaag, maar er kan toch makkelijk vuil en vlekken in het hout trekken.

Laminaatvloer
Lees ook: De laminaatvloer onderhouden doet u zo

Eerst stofvrij maken

Op een houten vloer wordt geleefd, dus het is niet vreemd dat er beschadigingen en vlekken op komen. De beschadigingen zijn misschien wat moeilijker te verwijderen, maar vlekken door vet, rubberstrepen of andere vlekken daar is vaak nog iets aan te doen. De vloer schoonmaken begint met het verwijderen van stof en vuil dat aan de oppervlakte ligt. Dus eerst met de stofzuiger of zachte bezem erover.

Gebruik milde reinigingsmiddelen

Ongeacht welke soort houten vloer u heeft, is het advies om milde reinigingsmiddelen te gebruiken. Bijvoorbeeld groene zeep of afwasmiddel. In de bouw- en supermarkt zijn houtenvloerreinigers te koop. Maar kies te allen tijd voor een milde variant. In veel schoonmaakmiddelen zitten agressieve stoffen die het hout aan kunnen tasten. Maak een sopje van warm water met groene zeep en dweil de vloer. Gebruik niet een kletsnatte dweil, dan trekt het vocht de vloer in. Zorg dat de vloer makkelijk kan drogen door bijvoorbeeld de deuren of ramen even open te zetten. Droog hem eventueel na met een katoenen schoonmaakdoek, zo voorkomt u dat de vloer gaat werken.

Zit er een hardnekkige (vet)vlek in de  houten vloer? Doe dan wat groene zeep op de plek en boen het voorzichtig in met een zachte spons. Blijf bij het boenen de houtlijn volgen. Is de vlek eruit, verwijder dan de rest van het zeep met water en maak de plek droog. Is de olielaag beschadigd, breng dan een beetje onderhoudsolie op de plek. Volg hiervoor de instructies op het flesje.

vloerkleed
Lees ook: Zelf vlekken en geuren verwijderen van het vloerkleed, zo doet u dat

Vetvlekken

Ondanks dat azijn een geweldige ontvetter is, wordt het niet aangeraden om de houten vloer hier mee schoon te maken. Heeft u een heel hardnekkige vetvlek, doe dan een klein beetje schoonmaakazijn op een doek en dep op de vlek. Goede kans dat de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon. Vergeet niet de plek met water na te spoelen en droog te maken. Zo  krijgt de azijn geen kans om in het hout te trekken.

Strepen op de houten vloer

Zeker op een gelakte houten vloer, blijven makkelijk zwarte strepen achter van rubberen zolen. Het verwijderen ervan is heel eenvoudig. Het enige wat u daarvoor nodig hebt is een gum. U kunt de vlekken daar letterlijk mee uitgummen. Haal de gum over de zwarte strepen en gum ze weg. Wat achterblijft kunt u met de stofzuiger opzuigen.

De vloer blijft mooi door hem regelmatig te zuigen en dweilen. Verwijder vlekken zo snel mogelijk, dan maken ze geen kans om in de vloer te trekken. Gemiddeld moet een houten vloer eens in de 10 jaar opnieuw geschuurd en gelakt worden, maar dan gaat hij ook weer jaren mee.

Op 6 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Radar, verschillende vloerspecialisten, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Jojo52 says:

    En wat als de vloer in de was staat?

    Irma van der Pol says:

    Ja ik sta ook open voor de ideeën van vloer die in de was staat.