houten aanrechtblad

Schoonmaak en onderhoud, hier moet u bij een houten aanrechtblad op letten

Een houten aanrechtblad past in verschillende stijlen keukens. Het voegt sfeer toe, maar is wel een wat bewerkelijkere optie, dan sommige andere aanrechtbladen. We vertellen wat de aandachtspunten bij een houten versie zijn en hoe u die schoonmaakt en onderhoudt.

Aandachtspunten bij een houten aanrechtblad

Als natuurproduct is een houten aanrechtblad gevoelig voor externe factoren als luchtvochtigheid, water en hitte. Bij een hoge luchtvochtigheid kan het hout uitzetten en wanneer de luchtvochtigheid vervolgens weer daalt, krimpen. De keuken is een plek waar dit al snel aan de orde is. Doordat er bijvoorbeeld veel vocht kan vrijkomen uit een vaatwasser of tijdens het koken. We hebben een aantal punten op een rij gezet die helpen voorkomen dat uw aanrechtblad beschadigt:

  • Open een vaatwasser niet meteen, zodat er geen hete stoom vrij komt
  • Zet geen hete pannen direct op het aanrechtblad
  • Laat geen natte vaatdoekjes of theedoeken op het aanrechtblad liggen
  • Pas op met agressieve schoonmaakmiddelen

Dit geldt voor een massief houten aanrechtblad. Voor houtlook-bladen zijn er weer andere aandachtspunten aan de orde.

mat zwarte keuken
Lees ook: Zo verwijdert u vlekken van een mat zwarte keuken

Houten aanrechtblad schoonmaken

Het belangrijkste is om het houten aanrechtblad tijdens het schoonmaken niet doornat te maken. Verwijder vlekken zo snel mogelijk, zodat ze niet kunnen inwerken en er minder vocht nodig is. Gebruik een zachte, niet te natte doek en een mild reinigingsmiddel, zoals bijvoorbeeld afwasmiddel. Hout kan niet tegen agressieve schoonmaakmiddelen en om deze reden zijn onder andere chloor, bleek en azijn niet geschikt. Droog de plek die u heeft afgenomen goed na met een droge doek.

Houten aanrechtblad onderhouden

Is uw aanrechtblad niet gelakt, maar behandeld met olie, dan kunt u het blad zelf onderhouden. Een nieuw blad heeft er baat bij door dat de 1e 6 weken elke week te oliën. Door het blad vervolgens 2 keer per jaar met onderhoudsolie te behandelen, of vaker op plekken waar de olie volledig is ingetrokken, blijven de poriën gevuld en ontstaat er een beschermlaagje. Gebruik bij voorkeur dezelfde soort olie als waarmee het blad voor het eerst mee behandeld is. Andere soorten olie kunnen namelijk de kleur van het hout veranderen. Wanneer er na verloop van tijd een beschadiging of vlek opduikt, dan is het meestal voldoende om de plek licht op te schuren met fijn schuurpapier en opnieuw in de olie te zetten. Voor groter onderhoud is het ook mogelijk dit uit te besteden en het aanrechtblad in z’n geheel te laten schuren en oliën. Of te lakken, in het geval het aanrechtblad een laklaag bevat.

airfryer
Lees ook: Kunt u de airfryer zomaar op het aanrecht zetten?

Zo houdt u het blad langer mooi

Zoals hierboven al vermeld, kunt u geen hete pannen op het aanrechtblad plaatsen. Gebruik om het oppervlak te beschermen dus altijd onderzetters of een hittemat. Gaat u etenswaren snijden met een scherp mes? Zorg dan altijd dat u dat op een goede ondergrond, zoals een snijplank doet, zodat u geen snij-beschadigingen aanbrengt in het blad zelf.

(Bron: RTL Nieuws, VT Wonen, keukenwarenhuis.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie