Wintercyclaam

Vroegbloeiende wintercyclaam (Cyclamen coum) brengt vrolijkheid in de tuin

Samen met andere winterbloeiers, zoals toverhazelaar, kerstroos en sneeuwbal, is de wintercyclaam één van de vroegst bloeiende planten voor in de tuin of op het balkon. Genoeg reden om dit vrolijke plantje een plekje te geven.

Wintercyclaam als boomspiegel

In de winter zowel binnen als buiten genieten van de cyclaam? Dat is heel goed mogelijk. Naast de kamerplant is er namelijk ook een versie voor buiten, de Cyclamen coum. Deze is wat kleiner uitgevallen, maar bloeit even uitbundig en is volledig winterhard. Hij kan gerust temperaturen tot -20 aan. Hij staat qua grondsoort het liefst op een goed doorlatende plek, in de halfschaduw. Hij breidt zich met de jaren vanzelf steeds verder uit, dus op den duur staan er steeds meer bij elkaar. Zo’n tapijt staat op veel plekken mooi, maar u kunt hem bijvoorbeeld ook als boomspiegel gebruiken.

winterbloeiers
Lees ook: 11 winterbloeiers voor een vroege bloei in de tuin

Alle tinten roze

Het ronde, tot niervormige blad van de wintercyclaam, ook wel alpenviooltje genoemd, kan groen, gemarmerd of zilvergrijs van kleur zijn. Het steekt mooi af bij de vele bloempjes. Die zijn er in de kleuren wit en allerlei tinten roze. Afhankelijk van de temperaturen komt hij al vroeg in de winter, in december, tot bloei en dat kan tot in de lente voortduren. Vorst deert hem zoals veel andere planten die tijdens de winter bloeien niet. Voormalig boswachter André Donkers heeft eerder al eens uitgelegd hoe winterbloeiers gebruik maken van een natuurlijke antivries.

wintercyclaamWintercyclaam planten

U kunt kant-en-klare plantjes van de wintercyclaam gebruiken, die kunnen worden geplant in het najaar of tijdens een vorstvrije periode. Maar u kunt er ook voor kiezen om in het najaar (september) knollen te planten. In het laatste geval kan het wat langer duren voor hun bloei net zo rijk is. De knollen moeten met de bolle kant naar beneden en oppervlakkig geplant worden.

wintercyclaam

Herfstbloeiende tuincyclaam

Naast de wintercyclaam is er ook nog een versie die in de herfst bloeit, de tuincyclaam (Cyclamen hederifolium). Dit plantje bloeit in de maanden augustus – december, dus door de 2 soorten te combineren, verlengt u de bloeitijd aanzienlijk.

Cyclamen hederifolium

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: De Tuinen van Appeltern, Groei & Bloei, MijnTuin.org, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord