voorraadkast

Voorraadkast opruimen, organiseren, schoonmaken en opnieuw indelen

Het handige van een voorraadkast is dat u altijd een voorraadje voedsel achter de hand heeft. Het is echter ook een plek die snel vies en ongeorganiseerd wordt. Dan kan het gebeuren dat u niets meer terug vindt of dat producten onverhoopt over de datum gaan, voordat u ze heeft gebruikt. We zetten in dit artikel tips op een rij voor het opruimen, organiseren, schoonmaken en opnieuw indelen ervan.

Inventariseren en organiseren

Begin met het inventariseren van de inhoud van de voorraadkast. Heeft u voldoende ruimte om de spullen kwijt te kunnen, haal dan alles tegelijk eruit. Of werk anders van plank tot plank en van lade tot lade. Het werkt goed om alle producten meteen ook te selecteren op doel. Maak daar verschillende groepen voor, die voor u goed werken. Bijvoorbeeld: weggooien, terug in de kast, ergens anders opbergen en weggeven.

Producten zoals kruiden en specerijen zijn lang houdbaar en soms staat er zelfs helemaal geen houdbaarheidsdatum op. Toch gaat de kwaliteit na verloop van tijd achteruit. Sorteer daarom alle voedingsmiddelen, controleer ze op geur of smaak en gooi weg wat niet langer gebruikt kan worden. Dan krijgt u ook meteen een beter overzicht van wat u nog heeft. Op de website van het Voedingscentrum kunt u opzoeken hoe lang u producten kunt bewaren.

Komt u voorwerpen tegen die eigenlijk niet in de voorraadkast thuishoren, berg die dan op een andere plek op. En zijn er producten waarvan u weet dat u ze toch nooit meer gaat eten of drinken, geef die dan weg. Aan een bekende of bijvoorbeeld aan een voedselkast in de buurt.

kledingkast
Lees ook: Te kleine of rommelige kledingkast? Zo kunt u hem efficiënt opruimen en inrichten

Voorraadkast schoonmaken

Nu toch alles uit de kast gaat, is het handig om meteen goed schoon te maken. Ook de plekken waar u normaal minder goed bij kunt. Verwijder eerst het grofste vuil met een stoffer en blik en stofzuig goed na, om ook het allerkleinste stof te verwijderen. Neem alles dan af met een doek en een warm sopje. Droog na met een droge doek en laat de deur en lades open staan tot alles echt helemaal droog is, voor u de spullen weer terugplaatst. Maak ook meteen lege voorraadpotten en eventuele opbergmandjes schoon, zodat u echt weer helemaal fris begint.

Voorraadkast indelen

Nadat alle producten uitgezocht zijn en de kast een poetsbeurt gehad heeft, kan alles van de categorie ’terug in de kast’ weer teruggeplaatst worden. Daarbij is het handig die producten weer verder onder te verdelen. Bijvoorbeeld de voedingsmiddelen die u het vaakst gebruikt bij elkaar en op een plek waar u goed bij kunt. Producten die u minder vaak gebruikt kunnen juist hoger of het laagst in de kast komen.

Verder kunt u bijvoorbeeld sorteren op ontbijtspullen, zoals ontbijtgranen en broodbeleg, op bakspullen, op tussendoortjes en op avondeten, zoals pasta en rijst. Maak keuzes die voor u (en eventuele huisgenoten) logisch werken. Spullen die bij elkaar horen, zoals bijvoorbeeld potten jam en pindakaas en pakken hagelslag en vlokken kunt u ook bij elkaar in een mand of bak doen.

Kartonnen verpakkingen, zoals bijvoorbeeld dozen pasta of muesli, kunt u het beste naast elkaar in de kast plaatsen, in plaats van op elkaar. Ze zijn dan makkelijker te pakken. Maak de planken en lades daarnaast niet te vol, zodat het geen rommel wordt, als u iets wilt pakken.

voorraadkastVoorkom voorraadaantastende insecten

Soms weten beestjes uw kruidenierswaren in de voorraadkast te vinden. Dat gaat om voorraadaantastende insecten. Zoals de rijstmeelkever, graanklander en broodkever. Ze leven van zetmeelrijk voedsel als meel, brood, koekjes, pasta, bonen, gedroogde vruchten, kruiden en chocolade. Eigenlijk vindt een besmetting met voorraadaantastende insecten vrijwel altijd plaats voor u het product in huis haalt. Dat kan in de fabriek zijn, maar ook bijvoorbeeld in de supermarkt. Controleer nieuwe verpakkingen daarom bij thuiskomst voor u ze in uw voorraadkast bij uw overige producten plaatst.

Het nadeel is dat de insecten in het ei-stadium nauwelijks met het blote oog te zien zijn. Daarom kan het helpen het nieuwe product in een luchtdichte en harde verpakking op te bergen. Komen de eieren eenmaal uit, dan zult u ze sneller herkennen, als minuscule larven. Ze hebben zich dan in elk geval niet naar uw andere producten kunnen verspreiden. In een eerder artikel vertellen we er meer over en ziet u hoe de verschillende voorraadaantastende insecten eruit zien.

Luchtdicht bewaren voorkomt onnodig weggooien

Buiten dat u voorkomt dat voorraadaantastende inscecten zich kunnen verspreiden, helpt luchtdicht bewaren van uw levensmiddelen er ook bij ze langer houdbaar te maken. Het zorgt er namelijk voor dat er geen vocht, geur of stof bij komt. In een eerder artikel vertellen we welke producten er geschikt voor zijn en welke juist niet. Zoals aardappelen.

opruimen
Lees ook: Overal kleine spulletjes? Met deze tips bent u er zo vanaf

Voorraadkast op orde houden

Door voortaan systematisch te werk te gaan met het wegzetten van nieuwe producten, houdt u de voorraadkast langer op orde. Twijfelt u wanneer u in de supermarkt staat weleens of u bijvoorbeeld nog pasta heeft? En komt u er bij thuiskomst achter dat u er nog een hele berg van heeft? Het werkt goed om een lijst bij te houden van een aantal standaardproducten die u nog heeft of juist nodig heeft. Wanneer u die controleert voordat u boodschappen gaat doen, komt u niet zo snel meer met overbodige producten thuis. En grijpt u ook niet meer mis, wanneer u het juist nodig heeft.

Voorkom dat u producten moet weggooien, door met een stift op de verpakkingen aan te geven tot wanneer ze houdbaar zijn. Dan hoeft u niet elke keer op zoek naar de soms piepkleine vermelding op een verpakking. Zet de verpakkingen daarnaast op volgorde. Wat het eerst op moet vooraan en wat nog lang houdbaar is, achteraan.

Sluit grote zakken, die u af en toe gebruikt, om uw voorraden in de keuken aan te vullen, goed af. Gebruik daar speciale zakklemmen voor of bijvoorbeeld knijpers.

(Bron: archief, 24Kitchen, dehuishoudcoach.nl, Homify, Keukenwarenhuis.nl. Foto’s: Eleanor McDonie / Shutterstock.com)

Geef een reactie

Reactie

    gijsb says:

    Om de insecteneitjes en kevertjes ed. in het meel en andere droge producten te doden, kun je ze luchtdicht verpakken (vacumeerzak of zipzak) en een aantal dagen in de vriezer leggen.