beestjes

Beestjes in meel, pasta of graan, dat kunnen deze voorraadaantastende insecten zijn

Vindt u beestjes in de voorraden kruidenierswaren in uw keukenkastjes, dan zijn er voorraadaantastende insecten in het spel. Die leven van zetmeelrijk voedsel als meel, brood, koekjes, pasta, bonen, gedroogde vruchten, kruiden en chocolade. Dit moet u dan doen.

Rijstmeelkever (Tribolium confusum Jacquelin du Val)

De rijstmeelkever tast voorraden op verschillende manieren aan. Enerzijds verontreinigt hij het product met zijn uitwerpselen, vervellingshuidjes, cocons en overblijfselen. Anderzijds schimmelen aangetaste kruidenierswaren eerder, veranderen ze soms van kleur en krijgen ze een muffe tot zure geur. Het product is dan niet meer eetbaar en kunt u het beste weggooien. Doe dit zo snel als u het merkt, zodat overige verpakkingen hopelijk gevrijwaard blijven. Controleer alles goed op sporen en gooi geopende verpakkingen bij twijfel weg. Het insect kan al in het product zitten in de vorm van eitjes en dan is het een kwestie van tijd dat ze uitkomen. Maak de opbergplaats en vooral ook de kieren goed schoon, zodat u ook achtergebleven dieren kwijtraakt.

beestjes rijstmeelkever

Ontwikkeling afhankelijk van de temperatuur

Het wijfje van de rijstmeelkever kan per jaar honderden eitjes leggen. Bij de juiste omstandigheden ontwikkelen ze zich in 4 stadia. Van ei tot larve, tot pop tot volwassen dier. De kever ontwikkelt zich razendsnel bij hogere temperaturen en heel traag bij lagere temperaturen, dus u zult vooral in de zomer last van dit ongedierte hebben. Bij een temperatuur onder de 20 graden staat de ontwikkeling zelfs helemaal stil, dus u kunt overwegen uw voorraden in de koelste kamer in huis te bewaren. Het kan ook helpen de producten in luchtdichte, harde verpakkingen te bewaren, ze eten zich namelijk met groot gemak door papieren verpakkingen heen. Ook in slecht geventileerde, vochtige omstandigheden gedijen ze goed, dus een droge, koele plek is het minst aangenaam voor ze.

Verschillende soorten kevers

Naast de rijsmeelkever komen er nog 2 soorten meelkevers in Nederland voor, die uiterlijk sterk op elkaar lijken. De kastanjebruine rijstmeelkever (Tribolium casteneum) en de grote rijstmeelkever (Tribolium destructor). Buiten de rijstmeelkevers kunt u ook nog andere beestjes in uw voorraden aantreffen, zoals:

De graanklander ( Sitophilus granarius L. )

Het wijfje van de graanklander boort een gaatje in een graankorrel en legt hierin een ei. Waarna zij dit dicht met een afscheidingssubstantie. De uitgekomen larve vreet de korrel vervolgens leeg en zo vermindert zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van het aangetaste product. Ook raakt de voorraad verontreinigd door de kevers, larven en uitwerpselen. Beneden 13 graden staat de ontwikkeling stil.

graanklander

De broodkever (Stegobium paniceum L.)

De larven zorgen voor veel knaagschade in producten. Daarnaast raakt het product vervuild met uitwerpselen, vervellingen en cocons. De volwassen dieren veroorzaken schade doordat zij zich door verpakkingen heen boren. In de winter of bij een temperatuur van 15 graden of lager komt de ontwikkeling vrijwel stil te staan.

beestjes broodkever

De meelmot (Ephestia kuehniella Zeller)

De meelmot is de meest voorkomende mot die zich tegoed doet aan voorraden. De motten gedijen het best bij temperaturen rond 20 graden. Alleen de larven tasten producten aan. Zoals meel, bloem, havermout, cacaobonen, granen, noten, gedroogde groenten en fruit en katten- en hondenbrokken. Naast materiaalverlies worden de producten verontreinigd met uitwerpselen, dode motten en spinsels. Ook kan het voorkomen dat zich schimmel op het product vormt. Tegenover Het Parool zegt Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) dat meegereisde eitjes van de meelmot niet schadelijk voor de gezondheid zijn. Het levert u hooguit wat extra eiwitten op. Toch is het geen echt fris idee om deze beestjes in uw voeding te hebben. Dus Meerburg geeft als tip een pak aangetaste havermout in de vriezer te leggen, zodat eitjes en larven gedood worden. Of om het pak weg te gooien.

beestjesVoorzorgsmaatregelen tegen beestjes in uw voorraden

Eigenlijk vindt een besmetting met voorraadaantastende insecten vrijwel altijd plaats voor u het product in huis haalt. Dat kan in de fabriek zijn, maar ook bijvoorbeeld in de supermarkt. Controleer de verpakking daarom bij thuiskomst liefst voor u het in uw voorraadkast bij uw overige producten plaatst. Het nadeel is dat de insecten in het ei-stadium nauwelijks met het blote oog te zien zijn. Daarom kan het helpen het nieuwe product in een luchtdichte en harde verpakking op te bergen. Komen de eieren eenmaal uit, dan zult u ze sneller herkennen, als minuscule larven. Ze hebben zich dan in elk geval niet naar uw andere producten kunnen verspreiden.

fruitvliegjes
Lees ook: Fruitvliegjes bestrijden, zo komt u van ze af

(Bron: Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, Meldpunt ongedierte, Rentokill, KookFans, gezondr, Het Parool)

Geef een reactie

Reactie

    Helma66 says:

    Wat ik doe is de verpakking van bijvoorbeeld, bloem in een ziplock diepvries zak. En bewaar ik in de vriezer, bij de gewenste hoeveelheid ervoor zorgen dat u droge maatschep of lepel gebruikt. Daarna weer terug in vriezer. Overigens zorgt dit er ook voor dat eventuele eitjes kapot vriezen.