Iemand leest voorzichtig een boek.

Een paperback boek lezen, zonder de rug te knakken? Zo lukt dat

Als het gaat om het lezen van een boek, zijn lezers in 2 groepen te verdelen. De ene groep vindt dat een boek er gelezen uit moet zien. De andere wil het juist mooi houden. Voor die laatste groep mensen schrijven we dit artikel. We hebben namelijk dé tip gevonden hoe je een paperback kunt lezen, zonder de rug te knakken.

‘Een boek moet er gelezen uitzien’

Degene die in de groep ‘een boek moet er gelezen uitzien’ zitten, knakken vaak de rug en vouwen soms ook nog hoekjes om als een soort bladwijzer. Ook de cover mag wat omkrullen en wordt soms compleet omgeslagen tijdens het lezen.

Een omgevouwen boek.

‘Een boek moet er ongelezen uitzien’

De lezers die boeken graag zo mooi mogelijk willen houden, willen dus niet dat er een knak (of zelfs meerdere) in de rug komt (of komen). Zij lezen een boek dan zo dicht mogelijk. Vooral bij dikke paperbacks is het lastig om dan te lezen. En een hoek van een bladzijde omvouwen of de cover omvouwen is al helemaal uit den boze.

Nederlandse boekcovers.
Lees ook: Waarom zijn boekcovers in Nederland anders dan in andere landen?

Doe dit voordat u gaat lezen

Maar er is een oplossing voor degenen die geen geknakte ruggen willen. We komen filmpjes op diverse social mediaplatformen tegen, waarin uitgelegd wordt hoe u dit kunt voorkomen. Hanteer deze methode voordat u het gekozen boek gaat lezen.

Zo werkt de methode om te voorkomen dat de rug van een boek knakt

Pak het boek en zorg dat u een vlakke ondergrond heeft. Leg het hier op, met de rug naar beneden. Op de zijkant dus. Leg nu aan beide kanten de cover open en wrijf (niet te hardhandig) langs de vouw. Pak vervolgens steeds een paar pagina’s en wrijf langs de opstaande pagina’s. Zo gaat u het hele boek door. Het is misschien even een klusje, maar hierdoor wordt de rug (en dus de lijm waar het mee vast zit) een stuk soepeler.

Een bolle rug voorkomen

Wat tijdens dit proces wel gebeurt, is dat de rug wat bol gaat staan. Wanneer u ook dit wilt voorkomen, kunt u halverwege het boek het binnenste gedeelte van de pagina’s zachtjes naar beneden duwen. Maar er zijn ook boeken, vooral de wat minder dikke, waarbij de rug niet zo snel bol gaat staan.

Een boek met een bolle rug.

Wie nog geen spoilers wil lezen, kan er voor kiezen om het boek om te draaien.

Zien hoe het werkt

Zien hoe het werkt? Bekijk dan onderstaande (Engelse)  video.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: TikTok, YouTube, Word Revel. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    gretteke says:

    Ik vind boeken die “niet gelezen” willen worden heel vervelend….een boek moet je neer kunnen leggen en hij moet dan open blijven liggen en niet dan dichtklappen..

    Mikske says:

    Veel kleinere uitgevers gebruiken de goedkoopste methode om een boek te binden.
    Dat is jammer, maar begrijpelijk.
    Als je een boek niet helemaal kunt openvouwen, zonder dat het kapot gaat, leest dat niet lekker.
    Vaak kies ik om die reden een hardcover.