Beter concentreren op een boek? Deze tips helpen u bij dit doel

Vindt u het lastig om u door de eindeloze stroom aan coronanieuws te focussen op een goed boek? Met deze tips bent u vast binnen de kortste keren verzonken in een boek.

Stress door nieuws

Nieuws over de sterftecijfers, over de economische gevolgen, over de impact op de horeca en cultuursector: het coronanieuws beheerst de media al maanden. U kunt de tv niet aanzetten of het gaat erover. Dit kan zorgen voor extra stress, waardoor concentreren lastiger wordt. Ook een boek lezen kan daardoor minder makkelijk gaan. Zonde, want lezen werkt uitermate ontspannend. Dat blijkt ook uit onderzoek van Stichting Lezen onder Nederlanders die er regelmatig een boek bijpakken. 85 procent van hen zegt dat zij door lezen de boel even de boel kunnen laten en het hoofd leegmaken.

Hoewel het verdwijnen in en goed verhaal momentele een uitdaging kan zijn, zijn er dus wel tips die daarbij kunnen helpen.

Ga er lekker voor zitten

Het belangrijkste bij lezen is dat u niet op de klok hoeft te kijken als u het doet. Neem er echt de tijd voor en laat u niet opjagen door de wijzers van de klok. Daarnaast is het belangrijk om alles wat voor afleiding kan zorgen te elimineren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de tv uitstaat en dat uw mobiele telefoon of tablet niet steeds in uw gezichtsveld oplicht. Ook kunt u de geluidjes van tablet of telefoon het best even uitzetten als u niet normaal wel aan heeft staan.

boek lezen

Naast iemand zitten die tv kijkt terwijl u een boek leest is ook niet zo ideaal.

Kies een geschikt boek

Goede randvoorwaarden zijn natuurlijk belangrijk, maar het valt of staat uiteindelijk allemaal bij het boek zelf. Kies er vooral eentje uit die u aanspreekt en laat u niet al te veel beïnvloeden door anderen. Worden u vaak boeken aangeraden door familie of vrienden, maar ziet u er eigenlijk niets in de genoemde titels? Trek dan gewoon uw eigen plan en kies een boek dat u wel aanspreekt.

Elk begin is lastig

Vindt u het lastig om door de eerste bladzijdes van het boek te komen? U bent niet de enige. Meestal heeft het even wat tijd nodig om helemaal in het verhaal te komen, dus probeer het boek niet meteen weg te leggen als u direct gegrepen wordt voor het verhaal.

Maak er geen wedstrijd van

Er zijn mensen die tijdens het lezen constant naar de paginanummering kijken om erachter te komen hoeveel bladzijdes zij lezen binnen een bepaalde tijd. Lezen wordt zo eigenlijk een soort competitie en dat is het natuurlijk niet. Het is de bedoeling dat het ontspant en dan helpt het tellen van pagina’s niet.

Motiveer uzelf via het internet

Heeft u wat extra motivatie nodig om te gaan lezen in deze hectische tijden? Er zijn verschillende boekenwebsites die een goede stok achter de deur kunnen vormen. Op deze sites kunt u een profiel aanmaken waarop u andere gebruikers laat weten welke boeken u al gelezen heeft, welk boek u nu leest en welke u nog wilt gaan lezen. Anderen doen hetzelfde, zodat u altijd leesinspiratie op kunt doen. Een site die dit systeem hanteert is bijvoorbeeld Hebban.

Dit soort websites kunnen ook een goed startpunt zijn als u niet weet wat voor een soort boeken u leuk vindt. Naast gebruikersprofielen beschikken deze sites immers ook over heel veel informatie over het leesvoer zelf.

(Bron: Margriet, Hebban, Goodreads)

Geef een reactie