kauwgom

4 tips om kauwgom uit uw kleding te verwijderen

Vlekken in uw kleding zijn erg vervelend. Elke vlek heeft een eigen manier om schoon te krijgen. Zo zijn er ook verschillende manieren om kauwgom uit uw kleding te krijgen. We zetten 4 tips op een rij.

Bekijk wat voor welk kledingstuk werkt

Niet elke tip werkt voor elke situatie. Kauwgom die net op uw kleding zit, is vaak makkelijker te verwijderen dan een hard geworden stuk. Ook ligt het eraan op welke stof het kleverige goedje vast zit. Lees ook het etiket van uw kledingstuk goed voordat u een tip uitprobeert.

In de vriezer leggen

Is de kauwgom nog zacht? Haal dan zo veel mogelijk ervan weg. Trek het eraf met uw handen. Doe het kledingstuk dan in een zak en leg in de vriezer. De kauwgom wordt dan hard en is daarna met een (stomp) mes makkelijk te verwijderen. Heeft u een groot kledingstuk, zoals een dikke winterjas, of iets wat niet makkelijk in de vriezer gaat? Pak dan ijsblokjes, doe die in een hersluitbaar zakje en ga daarmee over de vlek. De kauwgom wordt op deze manier ook hard en dat maakt het verwijderen makkelijker.

Kauwgom insmeren met pindakaas

Deze tip werkt niet voor elke stof, maar pindakaas op de kauwgom smeren kan ook helpen. Vanwege de olie die in het broodbeleg zit, laat het los als het even ingewerkt is. Dit geldt ook voor kauwgom die op de vloer vast zit of in uw haar. Wrijf de vlek in en haal het daarna met een papiertje van de stof af. Als het om kleding gaat die in de wasmachine past, kunt u het daarna wassen om de eventuele olievlek te verwijderen. Ook is het mogelijk het kledingstuk met kauwgom en pindakaas in de wasmachine te stoppen. Zo weekt de vlek er ook af.

Schoonmaakmiddelen gebruiken voor kauwgom

Er zijn ook wat grovere middeltjes om kauwgom te verwijderen, mocht het bovenstaande niet lukken. Denk dan aan wasbenzine, terpentine of stickerverwijderaar. Dit werkt vooral voor kauwgom die al wat langer in een kledingstuk zit en hard is geworden. Het gaat hier dus wel om agressievere middelen, dus kijk vooraf goed of dit op uw kledingstuk kan. Met een wattenstaafje of doek kan de gom ingewreven worden met het schoonmaakmiddel. Het plakkerige goedje zou op deze manier zo eraf geveegd worden. Deze middelen hebben vaak wel een sterke geur. Dus hang het kledingstuk daarna buiten of was het in de machine.

Pak het strijkijzer erbij

Nog een tip is de kauwgomvlek strijken. Leg hiervoor karton op de strijkplank. Leg het kledingstuk met de kauwgom naar beneden, zodat de kauwgom op het karton ligt. Strijk het gedeelte waar het plakspul zit, op een middelwarme stand. Doe dit net zolang tot al de kauwgom op het karton zit. Was het daarna.

(Bron: Radar, Margriet, Libelle.be, Oma weet raad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie