E-reader boek

E-reader of klassiek papieren boek: wat is beter voor u?

Heeft u thuis kasten vol boeken of staat alles op 1 e-reader? Iedere lezer heeft zijn of haar eigen voorkeuren. Maar wat is eigenlijk beter voor ons, klassieke papieren boeken of e-books? Wij zetten de voor- en nadelen van beide leesmethodes op een rij.

Duurzaamheid

Met het oog op milieu hebben papieren en digitale boeken allebei hun voors en tegens. Voor de productie van klassieke boeken is papier nodig, afkomstig van houtkap of van papierrecycling. En voor papierproductie is dan weer water nodig, 10 à 25 liter per kilo papier. De drukinkt bestaat vaak uit weinig milieuvriendelijke grondstoffen, net als sommige harde kaften. En daar komt het milieuvervuilende vervoer van de boeken bij, van de drukkerij naar de winkels.

Dit is met e-books uiteraard niet het geval. E-readers zijn relatief zuinige apparaten en hoeven niet vaak aan de oplader. Als u tijdens het lezen de wifi uitschakelt en de helderheid van het scherm verlaagt, kan de batterij zelfs nog langer mee. Maar ook het produceren van elektronische boeken kost veel energie, vooral in de vorm van dataopslag. Pas als u tientallen boeken op uw e-reader verslindt, spaart u een significante hoeveelheid energie uit. Speciaal een e-reader aanschaffen voor 1 of 2 boeken heeft dus niet zoveel zin. Hoe u een e-book op uw e-reader zet, kunt in dit artikel lezen.

Schermtijd

Veel mensen zitten dagelijks op hun telefoon, de televisie, een laptop en/of een tablet te kijken. Kan het kwaad om dan ook nog een e-reader gebruiken? Dat valt eigenlijk best mee. E-readers maken namelijk gebruik van digitale inkt in plaats van lcd-schermen en zijn daardoor niet zo belastend voor uw ogen. Urenlang een e-book via uw tablet lezen kan wel zijn tol eisen, maar een e-reader leest in principe net zo makkelijk als een papieren boek.

Ruimte

Een belangrijks argument voor fanatieke lezers om een e-reader te gebruiken? De ruimte die u daarmee bespaart. Of u 50 boeken her en der in uw woning heeft liggen of dat u ze allemaal in 1 apparaatje stopt, het is nogal een verschil. En als u op vakantie gaat, past de e-reader gemakkelijker in uw bagage dan een stapeltje boeken. Zorg dan wel voor een opgeladen batterij, mocht u onderweg in de auto, de trein of het vliegtuig willen lezen. En kijk ook uit voor wagenziekte.

Slapen

Een e-reader vraagt dus minder van uw ogen dan een tablet of een ander elektronisch apparaat. Maar kijk wel uit als u vlak voor het slapengaan nog een stukje op uw e-reader leest. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het uw slaapritme wel degelijk kan verstoren. Het duurt langer om in slaap te vallen, waardoor u de dag daarna mogelijk minder alert bent. Papieren boeken daarentegen helpen wel om beter te kunnen slapen. Uw lichaam ontspant zich en uw stressniveau neemt af als u voor het slapengaan een ‘ouderwets’ boek leest.

Leesplezier

Wetenschappers van de Universiteit van Stavanger (Noorwegen) hebben in 2013 onderzoek gedaan naar het verschil tussen lezen op papier en lezen via een scherm. Bij de deelnemende basisschoolkinderen is gebleken dat papieren tekst veel beter blijft hangen dan digitale tekst. Lezen via papier leidt dus tot meer tekstbegrip dan lezen van een tekst op een scherm, is de belangrijkste bevinding van dit onderzoek.

Betekent dit ook dat u meer van een verhaal in een papieren boek geniet dan van een verhaal in een e-reader? Dat is uiteraard voor iedereen weer anders, afhankelijk van uw voorkeur. Maar het is duidelijk dat papieren boeken en e-readers allebei zo hun voordelen hebben.

(Bron: Klooker, Coolblue, Kieskeurig, Het Laatste Nieuws, National Librabry of Medicine, Meer Lezen, Nachtrusttips, ResearchGate. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Adriana2 says:

  Helaas benoemt u weinig tot geen belangrijke voordelen van het papieren boek, alleen dat teksten beter blijven hangen bij kinderen. Nou, gelooft u mij, niet alleen bij kinderen.
  Ik citeer mezelf uit een andere discussie over het papieren boek versus e-book. Deze discussie speelde in coronatijd toen boekwinkels “niet essentieel” zouden zijn en meer online werd besteld maar men met name meer e-books ging lezen.

  Citaat: “Zoals gezegd koopt men in toenemende mate boeken online of is men overgegaan op het e-book, iets wat ik me in bepaalde omstandigheden nog wel kan voorstellen. Zelf ben ik echter een fervent voorstander van de boekenwinkel én van de bibliotheek, en het zal je dus niet verbazen: ook van het papieren boek. Het snuffelen in boekenwinkels, bibliotheek, op boekenmarkten, de reuk van het nieuwe boek, het vasthouden, voelen, de bewondering voor een prachtige boekomslag, even gluren in de boekenkast van vrienden … het blijft een feestje. Maar hoe ziet een toekomst met vooral e-books eruit? Hebben we op een bepaald moment geen boekenkast meer in ons huis? (…) Geen boekwinkel meer in de straten? Geen Donner, Broese, Dominicanen, Waanders, De Vries Haarlem? Een beetje lezer kent deze en andere boekenparels wel. Ook geen kleine winkels meer met de bevlogen en adviserende boekhandelaar? Wat een horrorscenario! Kom op zeg! Dat laten we toch niet gebeuren. (…) En nog iets om over na te denken: verdwijnen met de “papieren” winkels en de bibliotheken bijvoorbeeld ook de ontmoetingen en signeersessies met de auteurs? Geen stapels boeken meer, waar de auteur zich achter verschuilt? Ik zeg: koop gewoon boeken bij de boekhandelaar, laat deze bevlogen ondernemers niet uit ons straatbeeld verdwijnen. En ga (wat vaker?) naar de bibliotheek. Snuffel daar rond. Er is zo veel moois te zien, te doen en te lezen.
  Leve de boekhandelaar, leve de bibliotheek! Goed voor ons boekenhart en goed voor de toekomst van het papieren boek.” Einde citaat

  Ik wil daar nu nog aan toevoegen: zullen we over een jaar of vijftig/honderd niet meer kunnen terugkijken op prachtig vormgegeven en unieke papieren klassiekers, zoals we dat nu nog wel kunnen doen, in ieder geval zolang papieren boeken kunnen worden bewaard? Een e-book vergaat. Wat een leesarmoede voor de toekomst.

   Dirck says:

   Helemaal met U eens….

   Mijn buurman is overleden en vele KG in oude papier bak gepleurd helaas….
   Nu lege kasten die ik in schuur hergebruikte.
   Naast overlijden is ook verhuizen vele KG sjouwen, en ik gooide ook veel weg.

   Dat de boekwinkels verdwenen…. ook de kosten tellen mee…
   Vooral als ze kleiner gaan wonen…. beide hebben voor en nadelen, maar boeken?
   Aangetast door beestjes maar digitaal is ook niet altijd houdbare.

   Een pagina elders opslaan gaat prima op Laptop… E Book is na te lang lege batterij nu ook huisvuil geworden….
   Kunstboeken met mooie afbeeldingen, die doe ik niet digitaal….

   Ik ben liefhebber van beide.

  Curley says:

  Die liefde voor papieren boeken, ik begrijp er niets van. Als vrienden zeggen: ik wil een boek vasthouden, denk ik, leg dan de e-reader in een boek. Waarom zou je je omringen met stofnesten, als je op een heel gemakkelijke manier al je boeken in één apparaatje kunt bewaren? Wat kun je in plaats van boeken allemaal in je vakantiekoffer kwijt? Of hoeveel gewicht bespaar je door je boeken digitaal mee te nemen? En lezen op een tablet geeft nog veel meer gemak, je kunt tussendoor alles opzoeken. Gelukkig kunnen we (nog) kiezen, voor mij zijn al mijn boeken voortaan digitaal.