boekenkast rommelig

Open boekenkast rommelig? Zo maakt u er een blikvanger van

Een open boekenkast kan een echte blikvanger zijn, maar een interieur ook juist enorm rommelig maken. Door uw boeken slim te sorteren kunt u zorgen voor een tegelijk rustig als mooi geheel. En een extra voordeel, u kunt uw kast en boeken meteen ook weer eens een lekker stofvrij maken.

Sorteren op kleur

Het is even een werkje, maar het kan heel mooi werken om uw boeken op kleur te sorteren. Zet daarvoor alle boeken in dezelfde tinten bij elkaar. Nadeel is wel dat de genres dan door elkaar in de kast komen te staan en het lastiger kan zijn een bepaald boek terug te vinden. Dat geldt ook voor de volgende tip: alle boeken achterstevoren terug plaatsen. U heeft dan een heel rustig geheel, doordat u alleen de papiertinten te zien krijgt, maar doordat de kaften niet leesbaar zijn, weet u niet langer om welke boeken het gaat. Als u het kleurenthema echt uitgebreid wilt aanpakken, dan kunt u uw boeken ook kaften in een papierkleur of -kleuren die u mooi vindt en op de ruggen de titels en auteurs schrijven.

boekenkast op kleur

Boekenkast op 1 lijn

Door alle boeken naar voren te trekken, zodat ze op 1 lijn komen te staan, ziet de boekenkast er direct opgeruimder en rustig uit. Het kost u weinig tijd, maar het effect is groots.

boekenkast

Dezelfde hoogte

Het werkt ook goed om per plank boeken te plaatsen die ongeveer even hoog zijn of de boeken in hoogte op te laten lopen.

Alles op genre en / of auteur

Als u dit niet al heeft gedaan, dan is het de moeite waard om uw boeken alsnog op genre en liefst ook auteur bij elkaar te zetten. Niet alleen is het handig om een favoriet exemplaar snel terug te vinden, het staat ook mooi en overzichtelijk. Plaats daarvoor al uw thrillers, kookboeken, reisboeken, biografieën et cetera bij elkaar in uw boekenkast en vervolgens ook liefst nog op auteur.

kledingkast
Lees ook: Te kleine of rommelige kledingkast? Zo kunt u hem efficiënt opruimen en inrichten

Maak keuzes

Heeft u heel veel boeken, maar niet genoeg kastruimte? Leg de boeken die er eigenlijk niet meer bij passen dan niet in stapeltjes bovenop de overige boeken. Dit geeft een zeer onrustig geheel en maakt het bovendien lastig om boeken uit de kast te pakken. Sorteer daarom ook eens op hoe relevant de boeken nog voor u zijn. Is het echt nodig om uw studieboeken nog in het zicht te hebben, of kunnen ze ook elders in huis opgeslagen worden? En sommige titels zult u misschien wel nooit meer herlezen, wellicht dat u daar iemand anders nog blij mee kunt maken. Kunt u echt geen afscheid nemen van bepaalde titels, dan kunt u ook nog werken met een roulatie systeem. Dan wisselt u de boeken die in uw kast staan af en toe af. Als uw kast niet te vol staat, geeft dit heel veel lucht en een opgeruimd geheel.

boekenkastAfwisselen met accessoires

U kunt de functie van uw boekenkast vergroten, door er niet alleen boeken in op te bergen, maar ook enkele accessoires. Maak het echter niet te bont en niet te vol, want dan werkt het averechts. Door bijvoorbeeld enkele mooie foto’s in rustige lijsten in 1 kleur toe te voegen is er net iets meer te zien. Dit kan ook op thema. Zet bijvoorbeeld bij uw reisboeken een vakantiefoto neer, bij uw tuinboeken een foto van een favoriete plant en bij uw kookboeken een foto van een geslaagde maaltijd.

Ook mooie vazen, beeldjes, kleine planten of kandelaars kunnen goed werken. Ze brengen lucht tussen de boeken en zorgen voor afwisseling. Door een paar mooie exemplaren van uw boeken horizontaal neer te leggen, kunt u die ook als ondergrond voor zo’n accessoire inzetten. Of als boekensteun gebruiken voor uw overige boeken. Een boek met een mooie cover kunt u ook naar voren gericht plaatsen als blikvanger.

Kastdeurtjes en / of manden toevoegen aan uw boekenkast

Een boekenkast hoeft niet per se helemaal open te zijn. U kunt ervoor kiezen enkele gedeeltes achter kastdeurtjes of in manden weg te werken. Daarin zet u uw minder mooie exemplaren of de boeken die verder nergens bij passen. Het geeft meteen een rustiger gezicht als u de rommelige gedeeltes niet langer ziet en alleen nog uitkijkt op de gesorteerde gedeeltes.

Een rustige achtergrond

Staat uw boekenkast voor een muur met een drukke print, dan ziet u die print waar de boeken die niet geheel bedekt. Door de muur aan achterkant van de kast dan in 1 tint te verven, of door een achterwand toe te voegen, krijgt de kast zelf alle aandacht en concurreert hij niet langer met de drukke achtergrond. Andersom werkt ook goed. Door de muur achter de boekenkast in 1 kleur te houden, vormt de kast 1 geheel met die rustige achtergrond.

achtergrond

Maak vooraf een foto van uw boekenkast

Is het resultaat wat u ervan gemaakt heeft toch niet helemaal wat u ervan verwacht, dan kunt u altijd weer terug naar de oude situatie. Maak dan vooraf een foto, zodat u waar u de boek terug moet plaatsen.

(Bron: Homedeco, AD, Good Housekeeping, Pinterest, Roomed)

Geef een reactie