Ventilator airco

Ventilator of airco ’s nachts laten draaien: hoeveel betaalt u daarvoor?

’s Nachts de ventilator of airco aan laten staan, het is verleidelijk als de temperaturen hoog zijn. Maar u krijgt er wel een paar uur aan extra stroomverbruik bij. Wat merkt u er op uw energierekening van, als u de ventilator of airco ook ’s nachts laat draaien?

Hoe houdt u uw woning koel bij hoge temperaturen?

Een goede isolatie van uw woning. Of de deuren en ramen op het juiste moment open en dicht doen, het kan al een heel verschil maken. Maar dan nog kan het gebeuren dat het extreem warm wordt in huis. Een beetje extra verkoeling is dan altijd welkom, ook al betaalt u voor het extra stroomverbruik.

Airco’s en ventilatoren zijn er in alle soorten en maten. Denk aan de tafelventilator, staande ventilator of vloerventilator enerzijds en de mobiele airco, single split airco of multi split airco anderzijds. Maar de ventilator is vrijwel altijd een stuk energiezuiniger dan de airco. Zowel het aantal verbruikte kilowatturen als de CO2-uitstoot is veel lager als u een ventilator gebruikt. Bovendien is een vaste airco-installatie binnenshuis een dure investering. En een mobiele airco is doorgaans voorzien van een slang, die de warme lucht afvoert. Daarvoor moet u vaak een raam of een buitendeur openhouden.

Hoeveel kost een ventilator per uur en per nacht?

Wat u aan extra stroom betaalt, is uiteraard voor iedereen anders, afhankelijk van uw verbruik, uw energiecontract en uw slaapritme. Volgens het gespecialiseerde platform Milieu Centraal verbruikt de gemiddelde ventilator 0,05 kWh per uur. Als we uitgaan van 8 uur per nacht, komen we op de volgende rekensom uit: 8 maal 0,05 maakt 0,4 kWh per nacht. In 2023 geldt het prijsplafond voor energie, met een standaardprijs van 0,40 euro per kWh. De kosten van de ventilator komen gemiddeld dus neer op 0,02 euro per uur en op 0,16 euro voor een hele nacht. Maar dat bedrag kan in uw geval dus iets hoger of lager uitvallen.

Airco
Lees ook: Airco zo zuinig mogelijk gebruiken? Bekijk onze tips

Hoeveel kost een airco per uur en per nacht?

Een airco verbruikt minstens 15 keer zoveel stroom, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal en vergelijkingssite Energievergelijk.nl. Bij een single split airco varieert het verbruik per uur tussen 0,73 à 0,75 kWh per uur, oftewel 5,84 tot 6 kWh per nacht. Als we het prijsplafond er weer bij pakken, komen we uit op 0,29 tot 0,30 euro per uur en 2,34 euro à 2,40 euro per nacht. Ervan uitgaande dus dat u 8 uur per nacht slaapt.

En dan is de single split airco nog de minst grote verbruiker. Voor een mobiele airco geldt een standaard van 1 verbruikte kWh per uur (en dus 8 kWh per nacht). Dat maakt de rekensom een stuk gemakkelijker. 0,40 euro per uur en 3,20 euro per nacht voor de mobiele airco. De grootste energieslurper is de multi split airco, waar mee u meerdere kamers in huis af kunt koelen. Het gemiddelde verbruik ligt op ongeveer 1,65 kWh per uur (13,2 kWh per nacht). Volgens de prijsplafondcijfers komt dat neer op (afgerond) 0,66 euro per uur. Als u de multi split airco ’s nachts 8 uur lang aan laat staan, zou dat zo’n5,28 euro kosten. Maar deze bedragen kunnen in uw geval dus afwijken, als u korter of langer slaapt. Of als u een goedkoper energiecontract heeft.

Zonneboiler
Lees ook: Wat is een zonneboiler en is het beter dan zonnepanelen?

Waar moet u nog meer op letten met airco’s en ventilatoren?

Als u alleen kijkt naar het verbruik, is een ventilator veel gunstiger dan de verschillende soorten airco’s. Bovendien bevatten airco’s koudemiddel en hebben ze dus een klimaatimpact. Een ventilator is dus een stuk energiezuiniger dan een airco. Maar zijn ventilatoren ook effectiever? Met een airco kunt u de slaapkamer namelijk gericht koelen, terwijl een ventilator alleen lucht verplaatst. Voor mensen met hooikoorts of huisstofmijtallergie kan het zelfs een slecht idee zijn om de ventilator ’s nachts aan te laten. Het apparaat laat namelijk stofdeeltjes en pollen in huis circuleren.

Maar ook een airco kan op termijn gezondheidsklachten veroorzaken, bij gebrekkig onderhoud. Hoe u dat kunt voorkomen, leggen onze collega’s van MAX Meldpunt uit. Let er bovendien op dat de airco niet te veel lawaai maakt, om overlast voor uw buren te voorkomen. Want voor airco’s gelden dezelfde geluidsnormen als voor warmtepompen. Daarover gesproken: in dit artikel leggen we uit hoe u de geluidsoverlast van een warmtepomp binnen de perken houdt.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Milieu Centraal, Gaslicht.com, Energievergelijk.nl, Metro, Het Nieuwsblad, Praxis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ranger10 says:

    Er zijn staande(verticale ventilatoren ) met een HEPI filter.Die filters worden in de burgerluchtvaart ook gebruikt bij passagiers vliegtuigen.Die filters halen stofdeeltjes en ook pollen, voor een groot gedeelte uit de weg. Die toestellen zijn kostbaar maar veel goedkoper dan een mobiele of split-airco. Ik heb er zelf één in de slaapkamer en één in de woonkamer.Door hun ontwerp en techniek lijkt het wel of ze ook koelen en dat doen ze niet maar zo voelt het wel aan.
    Mijn merk is Dyson.Er zijn ongetwijfeld nog andere merken maar dit was een tip van mijn buurman.Aardige man dus.Misschien kun je hem ergens op proef krijgen en proberen?

    geem2 says:

    Ik ga in de toekomst met hetzelfde energieverbruik minder energie gebruiken en daardoor minder betalen door het toepassen van de techniek nano coating zonder het toepassen van “Groene stroom” zoals windmolen en zonnepanelen wat in werkelijkheid helemaal geen groene stroom is wel de techniek van nano coating.

    Johnny73 says:

    Ik heb sinds december 2022 een airco aangeschaft, die gebruik ik alleen in najaar, winter en voorjaar om te verwarmen en bevalt me heel goed. Heb 8 zonnepanelen op mijn dak liggen en daar kom ik ruim mee uit. In de zomer gebruiken voor koeling doe ik niet omdat het bij mij nooit echt te warm is in huis, want dat kost inderdaad heel wat Kwh tjes aan aan stroom. Dus zeer tevreden met de airco.