Prijsplafond

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit: hoeveel kunt u per dag en per maand verbruiken?

Per 1 januari 2023 komt er een prijsplafond voor gas en elektriciteit. Voor elk verbruik tot 1.200 kubieke meter gas en 2.900 kilowattuur aan stroom betaalt u een vaste prijs (1,45 euro per kuub en 0,40 euro per kWh). Dat is tenminste op papier zo, want in de praktijk pakt dit iets anders uit. Wij leggen uit hoe dit prijsplafond werkt.

Wat is het prijsplafond?

Het prijsplafond is – naast de energietoeslagen van 1.300 euro – één van de overheidsmaatregelen die de consumenten moeten behoeden voor extreme energierekeningen. De overheid trekt dus geld uit, zodat u minder voor uw energierekening hoeft te betalen. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft in december 2022 bevestigd dat de regeling er definitief komt. Dit prijsplafond garandeert een vast bedrag bij een (beneden)gemiddeld jaarverbruik. “Met dit prijsplafond nemen we de onzekerheid van grote prijsschommelingen bij de consument weg en zorgen we voor meer zekerheid over de energierekening”, aldus Jetten.

Uw prijsplafond(s): afhankelijk van uw jaarrekening

Maar dit kan in de praktijk tegenvallen. Het prijsplafond draait namelijk niet om uw volledige verbruik tussen 1 januari en 31 december 2023. In feite zijn er 2 prijsplafonds, afhankelijk van wanneer uw jaarrekening binnenkomt, bevestigt het ministerie van Economische Zaken na onderzoek van RTL Nieuws. Rijksoverheid noemt 13 april als voorbeeld. Als u op die datum uw jaarrekening krijgt, is uw verbruik in de periode 1 januari-12 april én in de periode 13-april 31 december van belang.

Rekenvoorbeeld

Het maximale jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh valt namelijk uiteen in 2 delen. Volgens dit rekenvoorbeeld ligt uw maximumverbruik tussen 1 januari en 12 april op 610 kuub gas en op 976 kWh. Tussen 13 april en 31 december ligt het prijsplafond dan op 590 kuub gas en 1.924 kWh. In de zomermaanden hoeft u immers minder gas te verbruiken.

Let op: deze 2 verbruiksperiodes staan wel los van elkaar. We gaan verder met het rekenvoorbeeld van 13 april en de plafonds van 976 en 1.924 kWh. Stel dat u tot aan 12 april uitkomt op 1.000 kWh en in de rest van het jaar op 1.800 kWh? Dat maakt samen 2.800 op jaarbasis, ruim binnen het jaarlijkse plafondverbruik van 2.900 kWh. En toch moet u dan bijbetalen, omdat u in de periode 1 januari-12 april 24 kWh boven het prijsplafond van 976 kWh zit.

Voor die verbruikte 976 kWh betaalt u het plafondbedrag van 0,40 euro per kWh. Voor de extra 24 kWh betaalt u het (duurdere) reguliere tarief van uw energiemaatschappij. Alleen als u voor én na het ontvangen van uw jaarrekening onder het plafondverbruik zit, profiteert u dus volledig van het prijsplafond. Vattenfall geeft in deze video extra uitleg over hoe dit in de praktijk werkt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hoeveel gas en elektriciteit kunt u per maand verbruiken?

MAX Vandaag heeft navraag gedaan bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Wat hiervoor in uw situatie geldt, hangt af van wanneer uw energiecontract in is gegaan. Uw energieleverancier dient u dus te informeren over uw exacte plafondverbruik. Maar onderstaande tabel biedt een indicatie van hoeveel u ongeveer per kalendermaand kunt verbruiken om binnen het prijsplafond te blijven.

Januari 2023: 221 m3 –  339 kWh
Februari 2023: 188 m3 – 280 kWh
Maart 2023: 159 m3 – 267 kWh
April 2023: 86 m3 – 207 kWh
Mei 2023: 35 m3 – 181 kWh
Juni 2023: 19 m3 – 159 kWh
Juli 2023: 17 m3 – 161 kWh
Augustus 2023: 17 m3 – 176 kWh
September 2023: 24 m3 – 199 kWh
Oktober 2023: 81 m3 – 266 kWh
November 2023: 147 m3 – 306 kWh
December 2023: 207 m3 – 356 kWh

Hoeveel gas en elektriciteit kunt u per dag verbruiken?

Er zijn zelfs richtlijnen voor het maximale gas- en elektriciteitsverbruik per dag. Deze vindt u tussen pagina 22 en 28 van dit PDF-bestand, waarin het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een uitgebreide toelichting over het prijsplafond in 2023 geeft. Als uw jaarrekening bijvoorbeeld op 13 augustus 2023 binnenkomt, kunt u met deze cijfers eventueel uitrekenen wat de gevolgen voor uw prijsplafond zijn. Maar uw energieleverancier zal u hier meer inzicht in geven, is de bedoeling.

Wat is verder nog belangrijk om te weten?

Deze regeling geldt voor alle zogeheten kleinverbruikers, die energie gebruiken voor de ruimte waarin ze wonen en/of werken. Naast huishoudens zijn dit bijvoorbeeld zzp’ers, kleine (mkb-)bedrijven en verenigingen. Ook voor huishoudens met stadsverwarming geldt een prijsplafond, zoals we in dit artikel uitleggen. Let op: als u stadsverwarming heeft, geldt het prijsplafond wél voor uw warmteverbruik over het hele kalenderjaar 2023. Wanneer u de jaarrekening voor uw elektriciteitsverbruik ontvangt, is niet van belang als u stadsverwarming heeft. Dat is zo, omdat afnemers van stadsverwarming gekoppeld zijn aan een vaste leverancier en niet de vrijheid hebben om een andere aanbieder te kiezen.

Het is de bedoeling dat er ook een regeling komt voor huishoudens met blokverwarming, zoals flatbewoners en studenten. Dit kan niet via het prijsplafond, de overheid werkt daarom aan een aparte regeling voor deze groep. Het kabinet hoopt hier eind 2022 nog een besluit over te nemen. Als u zonnepanelen heeft, is het prijsplafond pas na salderen van toepassing. Die salderingsregeling is overigens aan zijn laatste jaren bezig, zoals u in dit artikel kunt lezen.

En wat als u in de loop van 2023 verhuist of tussentijds overstapt naar een andere energiemaatschappij? Dan staan het verbruik in de oude en nieuwe situatie los van elkaar. Als u bijvoorbeeld op 1 oktober overstapt of verhuist, geldt er in de periode 1 januari-30 september een plafondverbruik (bijvoorbeeld 766 m3 gas en 1971 kWh). Voor de rest van het jaar geldt dan sowieso 434 m3 gas en 929, ongeacht hoe hoog het daadwerkelijke verbruik is uitgevallen in de periode tot 30 september.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, RTL Nieuws, Radar, Vattenfall. Foto: Rob Engelaar/ANP)

Geef een reactie

Reacties (50)

    FredKol says:

    Goedemorgen,
    Dank voor de uitvoerige uitleg over het prijsplafond.
    Ik mis in dit verband een cijfermatig uitleg over degene die aangesloten zijn op stadsverwarming.

      MAX Vandaag says:

      Beste FredKol,

      Dank voor uw opmerking. Wij hebben het uitgezocht, maar voor het verbruik van stadsverwarming wordt wél gerekend over het hele kalenderjaar (dat wil zeggen: vanaf 1 januari tot 31 december 2023). Wanneer de jaarrekening voor uw elektriciteitsverbruik binnenkomt, is voor het prijsplafond van stadsverwarming niet van belang. We hebben deze informatie aan het artikel toegevoegd.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    maxwout says:

    De laatste tientallen jaren hebben onze kabinetten, gekozen door onze kiezers, onze ondernemers zo wat heilig verklaard in dit land, zo ook onze en niet onze energiebedrijven. Die moeten compleet gecompenseerd worden, die mogen geen enkel financieel gevolg ondervinden van het prijsplafond. Onze burgers dus wel. Er is een vastbepaald bedrag voor de energiekosten, de energiebedrijven worden daarvan volledig gecompenseerd en het resterende bedrag wordt via rekenmodelletjes geschonken aan de burgers die worden gepaaid met kreten als “minder betalen voor je energie”, “garantie op een vast bedrag”, “geen extreme prijsschommelingen”, “meer zekerheid”. Reken maar dat de omzet- en winstcijfers voor de energiebedrijven dan ook flink zullen stijgen evenals de bonussen voor de topmensen die hier weer heel hard voor hebben moeten werken. De kabinetten Rutte zijn altijd zogenaamd bang dat bedrijven, dus ook energiebedrijven zullen vertrekken. Daarom nationaliseren die hele hap!

    Huib Weelden says:

    Dank voor alle uitleg.

    Door alle onduidelijkheid, niet helemaal compleet. Er is ook nog een correctiefactor die niet is opgenomen
    in de huidige gasprijzen. Maar worden wel berekend naar de geldende tarieven van de energiemaatschappijen.
    Voor mij betekende dat 40³ meer op de eindafrekening. En dat is niet af te lezen van die slimme meter.

    Onduidelijk is ook: Hoe de berekening van het prijsplafond is, als je vaste contract afloopt op bijvoorbeeld 13 april 2023.

    Alvast bedankt voor uw aandacht.

      MAX Vandaag says:

      Beste Huib Weelden,

      Het prijsplafond geldt ook voor vaste contracten. Als u tot 13 april 2023 nog een vast contract heeft, hangt het ervan af of uw contracttarief hoger of lager is dan het prijsplafond. Dit is wat het Ministerie daarover zegt: ‘Is het tarief in het contract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor het totale verbruik het tarief uit het contract. Niemand is dus duurder uit.’ Na 13 april 2023 geldt dus het prijsplafond. Als het goed is, informeert uw energieleverancier u daar verder over.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    Maximaliteit says:

    De adder onder het gras komt vanzelf tevoorschijn.

    Pat H says:

    Bedankt, in ieder geval geeft dit meer inzicht dan de informatie die de overheid verstrekt.
    Toch is het mij niet helemaal duidelijk.

    Stel:
    Mijn verbruik in januari is 800 m³ en in februari 700 m³.
    De afrekening is op 31 december 2023.
    Hoe wordt dan omgegaan met het prijsplafond ?
    A) Ik betaal 1.200 m³ prijsplafondprijs en 500 m3 contractprijs
    OF
    B) Ik betaal (221+188=) 409 m³ prijsplafondprijs en 1.091 m3 contractprijs.

    Met andere woorden, kan ik mijn prijsplafond in de eerste twee maanden opgebruiken, of wordt het maandelijkse gemiddelde aangehouden.

      Pat H says:

      Correctie A) Ik betaal 1.200 m³ prijsplafondprijs en 300 m3 contractprijs

      MAX Vandaag says:

      Beste Pat H,

      In de maanden voordat u de jaarrekening krijgt (in uw voorbeeld is dat het gehele jaar 2023) geldt het opgetelde verbruik van die maanden. Als u in januari bijvoorbeeld 30 m3 minder verbruikt dan het streefverbruik van 221 m3, dan kunt u in februari weer 30 m3 extra verbruiken. En andersom, zoals te zien is in de video van Vattenfall.

      Het prijsplafond geldt in uw voorbeeld voor de eerste 1.200 m3 die u verbruikt, totdat op 31 december uw jaarrekening binnenkomt. Mocht u hier in januari en februari al overheen gaan, dan betaalt u inderdaad 1.200 m3 prijsplafondprijs en voor de rest van uw verbruik de contractprijs (antwoord A dus). En stel dat u op 1 maart 2023 de jaarrekening krijgt, dan geldt antwoord B: 409 m3 (1,45 euro per m3) voor uw plafondverbruik in de maanden januari en februari, plus de contractprijs per m3 die u verder verbruikt. Als het goed is, zal uw energieleverancier u verder informeren over uw persoonlijke situatie. Hopelijk hebben wij uw vraag hiermee voldoende beantwoord.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

      Pat H says:

      Redactie Max vandaag,

      Superbedankt voor jullie snelle reactie en heldere uitleg!
      Ik kan aan de slag.

      Beste groet,
      Pat H

    Huib Weelden says:

    Tja, dat is je conclusie nu je mening nog.

      Huib Weelden says:

      Sorry, mijn antwoord is gericht aan Maximaliteit

    Cees Leeuw says:

    Weer wordt er iets door de overheid voorgesteld wat uiteindelijk weer net iets anders is.
    Gewoon over een heel jaar kijken en niet dat geneuzel per maand.
    Er zijn ongetwijfeld mensen die dit hele gebeuren niet gaan begrijpen met alle gevolgen van dien.

    En hoe gaat het dan als je nog een lekker gewone ouderwetse energie meter hebt , die het altijd doet en nooit een verkeerde uitlezing geeft.
    Hoe willen ze daar dan de meterstanden van te weten komen per maand voor een juiste verwerking?
    Moet je dat zelf bijhouden of moet je per maand de meterstanden door geven?
    Ook weer niet over nagedacht??
    Wordt Nederland nu weer met een gedrocht opgezadeld wat niet gaat werken?

    Ghiulnar says:

    Groot gelijk hebt u. VVD zorgt goed voor de rijken

    RiaMJ says:

    Volgens mij kun je dat hele gereken voorkomen als je zelf per 1-1-23 je meterstanden doorgeeft en om de ‘jaar’afrekening vraagt.
    Dat scheelt een hoop onzekerheid.
    Als je vaste contact met een lager tarief nog doorloopt blijft dat ook bij een eerdere afrekening gewoon gelden tot de oorspronkelijke einddatum van je contract.

    Els Bijl says:

    Prima uitleg. Maar hoe is de berekening als je zonnepanelen hebt

    ine Rhoon says:

    Hoe gaat dit allemaal berekend worden als je geen slimme meter hebt?

      MAX Vandaag says:

      Beste Ine,

      Waarschijnlijk vraagt uw energiemaatschappij om uw meterstanden van 1 januari 2023 en van de dag dat u uw jaarrekening krijgt, door te geven. In de tussentijd kunt u zelf uw verbruik bijhouden. Als u geen standen doorgeeft, maakt de energieleverancier vaak een schatting op basis van uw eerdere verbruik. Maar hier kan uw energiemaatschappij waarschijnlijk meer over vertellen. Hopelijk hebben we u hiermee voldoende kunnen informeren.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    Huib Weelden says:

    Dank voor uw duidelijke reactie,

    Misschien kunt u ook nog reageren op de correctiefactor.
    Waar ik graag nog een toelichting op wil geven. Zoals ik al eerder opmerkte is de correctiefactor niet opgenomen in de contractprijs voor het gas. Deze kosten zijn variabel en worden berekend door de energieleverancier.
    Waarom deze variabele kosten buiten de contractuele gasprijs wordt gehouden is mij volstrekt onduidelijk.
    De correctiefactor komt op het volgende neer: Woon je op een berg of in een dal. Hangt je meter beneden of boven AP.
    Wat is de omgevingstemperatuur van de meter.
    Dit alles valt volgens mij allemaal af te lezen via de postcode. Dus geen reden voor een correctiefactor
    Wat betreft de omgevingstemperatuur dat kan die slimme meter toch zelf wel??
    Dan blijft er over de calorische waarde van het gas. Dat kan volgens mij geschrapt worden
    Het valt namelijk op dat in het verleden ( het gas uit Slochteren) één literwater aan de kook brengen 4 minuten duurde nu 5 minuten op dezelfde gaspit. Dat geldt natuurlijk ook voor de CV ketel die er ook langer over doet om op temperatuur te komen. De meter loopt maar door. Dit alles kost mij +/- 40³ gas, waar je geen weet van hebt en niet valt te controleren.
    Interessant is natuurlijk of die correctiefactor straks berekend wordt via het prijsplafond of het hogere tarief.
    Ik denk dat ik het wel weet!

      MAX Vandaag says:

      Voor zover wij na kunnen gaan, is het verbruik op uw eindafrekening inderdaad inclusief correctiefactoren en regiotoeslag. Of dit ook meetelt voor het prijsplafond, durven we niet te zeggen. Daarover kunt u het beste navraag doen bij uw energieleverancier. Verder is het devies om sowieso (daar waar mogelijk) zo zuinig en spaarzaam mogelijk met uw energie om te gaan. Hopelijk hebben we u hiermee voldoende kunnen informeren.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    kimopo says:

    159kwh in juni… Hóe ga je dat doen als je, zoals wij, elektrisch koken, de oven en grill gebruiken voor maaltijden, de wasmachine gebruiken om de was lekker buiten te kunnen drogen…
    En áls ’t inderdaad heet is en je de airco aan wil zetten wordt dát dus écht n luxe.

    Dít is echt niét tof, qua jaarverbruik kon ik ’t begrijpen en zouden we ca ’n 3e boven het stroom plafond uitkomen en ver onder dat van gas blijven

    geert kanninga says:

    zo de bedriegertjes in den haag , zorgen wel dat wij hardwerkende nederlanders , amper nog te eten krijgen of minimaal kou moeten leiden .
    deze hele prijsplavond heeft maar een doel , u zoveel mogelijk in de kou te zetten , immers wat is de opzet , u gaat bezuinigen , want teveel betalen wilt u niet
    dus gaan we zuinig om met onze energie , de prijs die er nu ligt is maar tijdelijk met een optie voor nog een jaar
    maar wat gebeurd er werkelijk , de overheid helpt het eerste jaar , na veel kou te hebben geleden komt het moment dat de overheid niet meer helpt , weg prijsplafond
    maar ondertussen hebben de energie maatschappen allang hun prijskaartje klaar , immers minder verbruik kost de maatschap geld en dat kan niet want dan gaat deze failliet
    voorbeeld dus was het eerst 4000 kw voor zeg 900 euro nu word het dus 4000 kw voor 1800 euro maar dankzij het prijsplafond word er dus 2900 kw vergoed en betaald u daarvoor 900 euro alles daarboven kassa voor de maatschap maar deze zien de bui al hangen en verhogen snel hun tarieven want ze weten ook wel dat een ieder er wel boven komt
    maar nou komt het we bezuinigen dus om maar niet boven dat plafond uit te komen
    dus we gebruiken 1100 kw minder ziet u hem reeds komen de maatschap levert 1100 kw minder maar ontvangt wel die 900 euro de overheid pakt dus ook net als andere jaren de volle mep aan belastingen en er word minder energie verbruikt maar dan lijden we wel kou dus niet meer lang douchen slechts 5 minuten
    dan gaat de prijsplafond eraf en jawel hoor de maatschap vraagt een redelijk bedrag 900 euro maar wel voor de helft van wat je nog bij de overheid had 900 euro word dus 1800 euro en de overheid lacht mee want kijk eens wat een opbrengst aan belastingen
    EN DAT TERWIJL U AL NIET ZUINIGER KUNT

    we zijn er dus weer mooi klaar mee. gelooft u het niet let dan op deze brief kopier het 2025 word een rampjaar niet meer naar school geen kachel meer je prakkie gekookt op een houtkachel in de tuin als ook deze niet verboden word

    d66 halveert niet alleen de veestapel en onze heilige koe maar ook onze gezondheid krijgt een deuk en naar de dokter word ook al moeilijk

    Martin1965 says:

    Wij zijn in het bezit van een warmtepomp met een jaarverbruik van 6295 kwh dit zou dus duurzaam moeten zijn en wij zijn na renovatie volledig van het gas f bij bovengenoemd verbruik minus het prijsplafond blijft er over 3395 kwh waar je dus de hoofdprijs betaald 3395 X 0.40 = 1358 euro bijbetalen of heb ik het mis

      Jack3078 says:

      Beste Martin1965, Ik denk dat je een misrekening maakt. Je komt 3395 kwh over het prijsplafond heen. Dus dan gelden de hoge terieven van je energie leverancier. Ik heb Eneco, die rekent momenteel 0,87671 per kwh (normaal tarief) en 0,70388 per kwh (daltarief). Ik denk dat je berekening iets moet bijstellen. Voor het gemak maar even het gemiddelde daarvan genomen +/- €0,78. In uw geval zou dat betekenen 3395x€0,78=€2.648,10. Hoor graag van iemand of deze redenatie geheel fout is (graag zelfs).

      kimopo says:

      Nou, ik heb ergens gelezen dat je over ’t teveel de “marktprijs” moet betalen…
      Dus we gaan écht finaal aan gort met z’n allen

      Bart says:

      Maar moet je dan niet het verbruik van het gas wat bespaart is door de warmtepomp eraf halen? Dat zou je kunnen stellen op 1200m3. Nog steeds bijbetalen met marktprijzen, maar niet zoveel als het rekenvoorbeeld als van Jack3078. Hoeveel gas gebruikte je in het jaar zonder warmtepomp?

    Holiday420 says:

    Is dit misschien weer een truc om iedereen een slimme meter te verplichten, ik heb geen slimme meter en geef een keer per jaar de meterstanden door, hoe willen ze dan bepalen wat ik per week of maand verbruik.
    Gelukkig hou ik zelf elke week mijn standen bij, dus als het niet klopt, dan kan ik het bewijzen.

    Huib Weelden says:

    Dank voor uw reactie op de correctiefactor.
    U schrijft dat u het vermoeden heeft dat de correctiefactor verrekend zal worden
    Overal lees ik dat de berekeningen gebaseerd zijn op de gasprijs, regiobelasting en de BTW.
    Aangezien deze correctiefactor niet opgenomen is in de gasprijs maar apart wordt gefactureerd
    op het jaaroverzicht, heb ik zo mijn twijfels.
    Vrijwel alle energiebedrijven hanteren de correctiefactor, iemand moet dat dan toch zeker weten?
    Maar het kringetje is weer rond u gaat mij verwijzen naar mijn energieleverancier.

    Op naar het volgende loket.

    Na drie brieven, zeven mailtjes en vijf telefoontjes, geen enkele reactie van mijn energieleverancier.
    Dat weet u ook, in diverse programma’s heeft u daar aandacht aan besteed, omdat zij onbereikbaar zijn.
    Toch adviseert u mij contact op te nemen met mijn energieleverancier.
    Het feit dat het hier gaat om +/- 40 m³ gas met een marktprijs
    van € 3,00 per m³ X 15 miljoen gezinnen tikt aardig aan zou ik zeggen
    Die 15 miljoen gezinnen kan ik niet bereiken door naar mijn leverancier te gaan, maar u wel.

    Er rest mij nog één ding om mijn boodschap aan de Energiemaatschappijen over te brengen en uitleg te vragen.
    Ik probeer het per ”Postduif” dat begrip zult u waarschijnlijk niet kennen anders had u mij daar wel naar verwezen.

    Huib van Weelden

    Duurzame Jan says:

    Het zoveelste bewijs van een welhaast volledig disfunctionerende overheid. Toeslagen affaire, Oostbloklanden die hier de zorg en huurtoeslag opstrijken, Kinderpardon, Kosten kinderopvang, huizenprijzen door geen aanpak hypotheekrenteaftrek. Wooncorporaties door overheidsbelied geen socilae huurwoningen meer bouwen en dus nu 350000,- woningen tekort enz enz.
    Er wordt ons gevraagd te verduurzaken. Ik zie echt een milieu probleem dus ik doe mee: € 30.000,- uitgegeven aan dak/spouw/raam isolatie, alles zelf gedaan anders was het onbetaalbaar. Subsidie? Nee meneer alleen als u het door een bedrijf liet doen. Waarom dan? Alleen weten wij dat het goed gebeurd is (o ja?) Mag ik dan voor 300,- een rapport laten maken door een deskundige? Dan weet je dat ook. Nee meneer sorry. En we gaan eens 4 jaar praten en elkaar afmaken in het kabinet over subsidie op 1 maatregel ipv 2.
    Verder heb ik Carbon Nano Technologie infrarood elektrische vloerverwarming laten aanleggen. Investering ca 16.000,- Verbruik in de wintermaanden ca 8000 kwh. Een warmtepomp heeft waarschijnlijk een hoger rendement maar verbruik ook ca 6000 kwh (de leveranciers berekenen ca 3500) maar pas werd ook bekend dat in de winter, net als bij elektrische auto’s stroom minder rendement levert. Ik hoor van gebruikers echt die 6000 Kwh. Daarnaast heb ik een hybride auto, laad iedere dag thuis 10 kw dus ca 3500 per jaar, ook voor het milieu en gewenst door de overheid. Verbruik vorig jaar 12.500 Kwh en de investering berekend op 32 zonnepanelen waarvan er nu 21 liggen. Opbrengst in de prachtige zomer van 2022 7700 Kwh. De auto trek ik eraf want die stroom is goedkoper dan benzine en dus schat ik het verbruik van mijn verwarming (ook ex inductie koken, lampen enz normaal ca 2000 per huishouden op ca 7000 Kwh voor verwarming. En wat nu? Een prijsplafond. Ik krijg de jaarafrekening van Vattenvall op 1 juli. Mag dan ca 711 m3 gas gebruiken in jan t/m juni en 1450 Kwh stroom. Verbruik nu het -10 is ca 100 Kwh per dag! Maar goed houd maar vast aan die 7000 het hele jaar. Wij hebben er voor de gezelligheid en snel even temp verhogen (gaat niet met die CNT vloerverwarming die staat nu continue op 18 gr) een vrijstaande gaskachel bij (Dru Trio Limited Edition) Verbruik vorig jaar 500 m3.
    Afin ik schat mijn verbruik tot 1 juli op 3000 Kwh voor de CNT verwarming en voor juli t/m december op 4000 Kwh. De auto is nu te duur op elektra daar zijn we mee gestopt (hoezo wens elektrisch rijden los van nog weer eens die investering die de overheid me vraagt) met een benzine prijs van nu ineens weer 1,65. Teruglevering jan tot juni vorig jaar ca 3000, juli tm dec 4500. Als de zon weer zoveel schijnt verwacht ik dus onder het prijsplafond te blijven van ca 1450 Kwh eerste deel 2023 en 2e deel ook maar owee als die saldering eraf gaat en owee als die energieboeven per maand salderen, want overheid hoe kun je dit nu doen. Ons een bijdrage vragen aan de energie transitie (volkomen nodig en terecht en mij dan straks (plafond 2024 of niet?) voor 12000 KWH x bijvoorbeeld 0,80
    jaarlijks € 9.600,- laten betalen en mij voor 7700 x 0,17 = 1300,- terug laten leveren? Ik koop toch nog 16 zonnepanelen want die verdien ik nu in ca 1,5 jaar terug maar als dit zo blijft gaan de stekkers eruit dan zien die winstschrapers bij Eneco enz maar hoe ze aan stroom komen. Ik hoop dat er dan lange opslag accu’s zijn. En wat zijn dan al die nieuwbouw gas loze woningen waard met dure warmtepomp? Want die zullen wel denken had ik maar een gas woning of ik ga lekker vervuilende palletkachel nemen of erger nog die vieze stinkende en vervuilende houtkachels. Hoop geen astma te krijgen. Tip voor de overheid, je had nooit de Zorg, energie en openbaarvervoer moeten privatiseren. Start als overheid een energie maatschappij en gebruik al ons belasting geld dat nu in het prijsplafond gaat richting energie reuzen voor een lage prijs zodat iedereen weg gaat bij Essent en Eneco en Vattenvall terug naar Zweden, die kunnen dan kiezen of prijzen mee omlaag of ophouden te bestaan. Overheid en beleid, helaas een zooitje.

    Fagata says:

    Goedendag,

    dank voor de uitleg. Ik heb 2022 in een excel-sheet gezet zodat ik een beetje weet waar het scheef gaat (per maand en de twee verbruiksperiodes meegenomen). Het geval wil.. en nu letten we wel erg op de kleintjes.. dat als ik alle kWh’s uit het overzicht per maand optel, ik uit kom op 2.897 kWh… ipv de 2.900kWh.. of moet ik terug naar school.. het is maar 3 kWh.. maar toch, ik zou er niet aan willen blijven plakken.

    Opinie says:

    Beste allen,

    Hartelijk dank voor de goede uitleg.

    Als er, volgens het filmpje van Vattenfall, het maandverbruik gecompenseerd mag worden tot de jaarafrekening in 2023 waarom dan niet de gestelde limieten over heel 2023? m.i. maakt men het de burgers nodeloos complex.
    (In Amsterdam zeggen wij: “stelletje mierenneukers die Ned. politici”)

      madeliev says:

      De verwachting is dat er voor 80 miljoen euro de lucht wordt ingeschoten.
      Door de burgers, die het koud hebben ….

    Paul Vogelaar says:

    EN ALWEER EEN DODE MUS……

    Het prijsplafond blijkt alweer een dooie mus. Ze waren even iets vergeten te vertellen.
    ..oepsie…

    Het wordt namelijk niet per JAAR berekent, maar per MAAND. Er wordt per maand een limiet ingesteld. Wat betekend dat? Stel we nemen de maand januari: U mag dan 221 m3 gas verbruiken en 339 kWh aan stroom. Zit u daar boven? Dan betaalt u de jackpot voor de m3’s en kWh’s die u er daarboven zit. Nou, voor gas gaat dat nog wel…

    Maar als we nu kijken naar stroom in de maand juni…in juni mag u maar 160 kWh verbruiken(!). Zit u erboven, dan betaalt u de jackpot voor alles boven die 160 kWh…

    Nou denkt u natuurlijk: Als ik nu een maand onder die limiet zit, dan heb ik dat extra voor de volgende maand! HELAAS!! Die vlieger gaat niet op…

    Zo kan het dus gebeuren dat u maar 1200 m3 gas in een jaar verbruikt, maar dat u toch de jackpot betaalt, omdat u in een specifieke maand boven de gestelde limiet voor die maand zit.

    Ja, we worden belazerd. U krijgt in januari als het goed is van het energie bedrijf de hele staat van limieten die u per maand mag verbruiken.

    En hoe noemen we dit? Precies! Een social credit system. ZIJ bepalen wat U per maand mag verbruiken.

    Zet u tv en wekker radio’s maar vast uit in de zomer. Airco kunt u helemaal vergeten. In de zomer zit u namelijk alleen met uw koelkast al boven de gestelde limiet…

    Ik hoop dat dit één en ander duidelijk maak. Het prijsplafond is een wassen neus en met de teruggedraaide verlaging van de energiebelasting niets minder dan een sigaar uit eigen doos..

    IDEETJE ??

    Trek de machtiging voor het uitlezen op afstand van de slimme meter in en geef aan het eind van het jaar zelf u meterstand door

      Nelson Cuo says:

      Uitstekend IDEETJE!!

    Saskia Vliet says:

    Hartelijk dank voor deze begrijpelijke en meer volledige uitleg. Een ding vond ik verwarrend. In het Pdf document waarin vanaf pagina 22 de verbruiken per dag vermeld staan, staat de volgende tekst in de kopjes van die tabel: ‘Standaardvolumefracties elektriciteit in € per kWh per dag’. En zo ook bovenin de kolom van het gasverbruik: ‘……… in € per m3 per dag’. Daardoor meende ik even dat het toch om eurobedragen ging, maar gezien de lage waardes van 0,5…. in juli werd dat onmogelijk en nadat ik de getallen van juni globaal opgeteld had, kwam ik op hetzelfde uit als het verbruik in het maandoverzicht.

    Vraag: Wat betekent die tekst in de kopjes van die tabel nu eigenlijk?
    Bij voorbaat dank,

      MAX Vandaag says:

      Beste Saskia,

      Die benaming is inderdaad verwarrend, maar het gaat om de richtlijn voor dagelijks energieverbruik, uitgedrukt in kWh en m3. Als u die richtlijnen per dag bij elkaar optelt, komt u uit op de richtlijn per maand (en weet u wat u ongeveer over een bepaalde periode kunt verbruiken om binnen het prijsplafond te blijven).

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    Huib Weelden says:

    Beste Fagata,

    Dat is helemaal niet bijzonder, wel goed geconstateerd.
    Op mijn eindafrekening, rekende mijn energieleverancier 11 m² meer dan dat de netbeheerder heeft doorgegeven.
    En dat had niets te maken met de compensatiefactor.

    Overal kun je naar toe schrijven en vragen om hulp. Nergens maar dan ook nergens kun je terecht.
    Energiebedrijven zijn onbereikbaar. De instanties waar je denkt terecht te kunnen (zoals hier) verwijzen je door naar je energieleverancier. Waarvan vrijwel iedereen weet dat ze de telefoon alleen opnemen voor nieuwe klanten
    Pffffff

    Erwin Pelger says:

    Hoe gaan ze dit dan berekenen als je geen slimme meter hebt met je kWh verbruik…komen ze dan 1 x per maand meterstanden opnemen.?

      HereIsTom says:

      Als je geen slimme meter hebt moet je iedere maand zelf je meterstanden doorgeven anders gan ze het voor je schatten!

    Caramba says:

    Dank voor de uitleg. Kunt u mij uitleggen hoe het precies zit als je zonnepanelen hebt bij een leverancier (budgetenergie), die verrekend met 2 telwerken; normaal tarief en daltarief.

      HereIsTom says:

      De opwek van de zonnepanelen kun je aftrekken van je verbruik.

    Nelson Cuo says:

    Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan, onze overheid is volledig de weg kwijt. Ze doen eerst een belofte en geven mensen zekerheid om vervolgens deze belofte achter ieders rug om dusdanig te verkrachten dat niemand nog weet waar hij aan toe is. Ik zag dat mijn energie leverancier zelfs een prijsplafond per dag gaat hanteren. Als dat zo is kunnen mijn zonnepanelen en warmtepomp de prullenbak in. Ik denk dat ik mijn huis maar met diesel of petroleum ga verwarmen: 1 keer per jaar voltanken en afrekenen en nergens meer omkijken naar, waarschijnlijk is het nog goedkoper ook. Ik ben blij dat ik nog geen elektrische auto heb en die gaat er voorlopig ook niet komen. Dit is echt de grootste waanzin. Overheid hou je eens EEN KEER aan de afspraken: 1.200 kuub gas en 2.900 kWh PER JAAR hadden we afgesproken.

    john rietmolen says:

    Welke prijs krijg ik terug voor opgewekte en geleverde kWh als ik vanaf 1 april tot 30 september ca. 1600 kWh teruglever

    HereIsTom says:

    Hoe het prijsplafond uitpakt met de jaarafrekening kun je hier makkelijk berekenen;

    berekenhet.nl/wonen/prijsplafond-energie.html

      EricB says:

      Dit klopt niet als je een dynamisch contract hebt, dan wordt er maandelijks op basis van het energieplafond afgerekend, blijkbaar wil onze overheid dat we we allemaal een variabel contract afsluiten bij een van de grotere energiebedrijven die belachelijke prijzen rekenen

    Rean says:

    Wat ik raar vindt, dat als men bijna geen gas verbruikt , en de stroom wel , of meer stroom , dat t niet verrekend kan worden ! Als we helemaal geen gas gaan verbruiken , krijgen we dan extra stroom kWh?? We kunnen geen gebruik maken van zonnepanelen, of warmtepomp! Zitten met appartement wat ook VVE regels hebben !

    Amrita says:

    Het is verwarrend allemaal dat prijsplafond! Wellicht kunt U duidelijkhed verschaffen?
    Wij hebben onze jaarlijkse energienota ontvangen op 30 december 2022.
    Mijn gedachte was dus dat ik gedurende het hele jaar 2023 gebruik mocht maken van het prijsplafond en dus niets te maken hebt met 2 halfjaarlijkse periodes, waarin je de niet gebruikte m3 gas en KW niet kunt meenemen naar de 2e periode van het jaar.
    Heb ik het mis?? Hoop dat U het weet!!

      MAX Vandaag says:

      Beste Amrita,

      Dank voor uw reactie. Als u ook in 2023 de jaarrekening op 30 december ontvangt, zou dat volgens deze theorie moeten betekenen dat u te maken krijgt met de periode 1 januari-30 december 2023 enerzijds en 31 december 2023 anderzijds (hoe vreemd dat ook klinkt). Maar schroom vooral niet om uw energieleverancier te raadplegen. Zij hebben meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunnen u hopelijk beter uitleggen hoe dit prijsplafond in de praktijk werkt voor u. Hopelijk hebben we u hiermee voldoende geïnformeerd.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    Opa Michel says:

    Goede morgen. Dank voor het goede artikel, echter de link naar het PDF bestand werkt NIET.
    Hopelijk wordt daar snel iets mee gedaan.

      MAX Vandaag says:

      Beste Opa Michel,

      Dank voor uw reactie. De link naar het PDF-bestand was inderdaad niet meer actief, maar wij hebben deze inmiddels vervangen. Als het goed is, kunt u via deze weg wel het PDF-bestand inzien.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag