Airco of verwarming thuis

Vaste airco of toch de verwarming thuis: wat is praktischer en wat is goedkoper?

Dat u de airco in uw auto ook in de wintermaanden best aan kunt zetten, dat weten we inmiddels. Maar geldt dat ook als u een vaste airco met verwarmingsfunctie in huis heeft? Of kunt u binnenshuis toch beter de verwarming aanzetten? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

Hoeveel kosten de airco en de verwarming per uur?

Financieel coach Sabine Samsom rekent tegenover Libelle voor wat het kost om een gemiddelde woonkamer te verwarmen. De airco verbruikt per uur circa 1 kilowattuur aan elektriciteit. Hoeveel kost de verwarming u per uur kost? Dat is lastig te zeggen, aangezien meerdere factoren een rol spelen. Het hangt onder meer af van het type huis dat u heeft en de samenstelling van uw huishouden. De cijfers van het jaarverbruik lopen uiteen van 630 kuub voor een klein nieuwbouwappartement tot 2.400 kuub voor een oude vrijstaande woning. Daarnaast speelt de tijd van het jaar een rol, want ruim de helft van ons gasverbruik is afkomstig van de maanden januari, februari, november en december. Jaarlijks gaat 75 procent van ons gasverbruik op aan verwarming, zoals we in dit artikel uitleggen.

Per 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond, met vaste prijzen voor elk verbruik tot aan 2.900 kWh en 1.200 kubieke meter gas. Op basis hiervan komen we op een uurtarief van 0,40 euro voor de airco uit. Elke kuub gas die u verbruikt kost u 1,45 euro. Aangezien u in de wintermaanden meer stookt dan in de zomer, ligt het uurtarief hoger in januari, februari, november en december. Deze cijfers zijn tenminste van toepassing, als u met uw energie- en gasverbruik onder het prijsplafond blijft. Voor elk verbruik daarboven gelden de reguliere tarieven van uw energieleverancier. In dit artikel gaan we dieper in op het prijsplafond van 2023.

Wil dit zeggen dat de verwarmingsfunctie van de airco goedkoper is dan de verwarming? Niet direct, want dat hangt dus van uw persoonlijke situatie af. Hoe groter en minder goed geïsoleerd uw woning is, hoe meer gas u nodig heeft om deze te verwarmen. En wat als u alleen maar de woonkamer hoeft te verwarmen? Dan kan een airco met verwarmingsfunctie wellicht een uitkomst zijn.

Zonnepanelen
Lees ook: Salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters gaat verdwijnen: wat betekent dit?

Welke extra kosten zijn er aan een vaste airco verbonden?

Ervan uitgaande dat u in de wintermaanden 8 uur per dag uw woning verwarmt, is het belangrijk om goed na te gaan waar u behoefte aan heeft. Met een verwarming kunt u namelijk uw hele woning verwarmen, terwijl de airco slechts 1 ruimte tegelijk voor zijn rekening neemt. Daar komen bovendien de aansluitkosten bovenop. Volgens financieel coach Samsom bent u voor een kwalitatief goede airco 2.200 tot 2.600 euro kwijt. Daarmee bedoelt ze dus een vaste airco, die een stuk zuiniger is dan de mobiele airco. Dat geldt helemaal voor de airco’s met energielabel A+++.

Zeker als u zonnepanelen heeft, kunt u flink voordeliger uit zijn. Maar dit vergt wel een investering en u kunt met 1 enkele airco dus niet uw hele woning verwarmen. En houd er rekening mee dat u de airco in de zomer juist nodig heeft om te koelen. Het gespecialiseerde platform Milieu Centraal noemt de airco in de zomer ‘een echte stroomslurper’.

Stadsverwarming Almere
Lees ook: Ook prijsplafond voor stadsverwarming: wat weten we erover?

Conclusie

Welke verwarmingsmethode voor u het voordeligst is, hangt uiteraard af van meerdere factoren. Hoe groot en hoe goed geïsoleerd is uw woning? Hoe is de samenstelling van uw huishouden? Heeft u de mogelijkheid om in een airco-installatie te investeren? En gebruikt u de airco ook in de zomer? Zo ja, dan vindt u in dit artikel een aantal tips om deze zo zuinig mogelijk te gebruiken bij warme temperaturen.

(Bron: Archief, Libelle, Aircoteam.nl, Rijksoverheid, Milieu Centraal, Kemkens, Mensonides. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (19)

  A Ie says:

  Beste Max,
  Dit artikel slaat kant nog wal. Speciaal om te reageren maar even een account aangemaakt.

  Een airco bij een verbruik van 1kWh geeft ongeveer 4kW aan warmte, mits het niet te koud is buiten en de COP 4 bedraagt.
  Één kuub aardgas geeft, bij gemiddeld ketelrendement, 8,5kW aan benutbare warmte.
  Voor gelijkwaardige warmte afgifte is dus 1kWh stroom of +-0,5kuub aardgas nodig.
  Dit geeft nogal een andere financiële uitkomst als degene die u schrijft.
  Daarnaast zorgt een CV vaak voor warmte op meerdere plekken in huis.

  Ja, een airco kan goedkoper zijn om te verwarmen, mits het buiten niet te koud is. Bij een lage buitentemperatuur gaat de COP omlaag (coëfficiënt of performance) en zijn er meer defrost nodig door aanvriezend koellichaam aan de buitenunit wat bij slecht geïsoleerde woningen tot koude en temperatuur daling kan leiden.

   gerrit76 says:

   Klopt helemaal. Denk dat een cop van 4 nog erg gunstig is en zal me niet verbazen als het eerder richting de 3 zit als het wat strenger vriest.

   Kennelijk wil men de warmtepompen er door heen drukken en gas een slechte naam geven terwijl gas een een hele goede brandstof is met hoog rendement en in sommigen landen juist als milieu vriendelijk alternatief wordt gezien.

   Anderzijds ben ik geen tegenstander van warmtepompen want ik vind het een mooi stukje techniek maar we moeten wel zorgen voor eerlijke informatie.

   Frits Otten says:

   Juiste cijfers geven, het blijft een probleem. Ik ben toch wel blij dat ik geen 2 kuub gas per uur verstookt. Ik zou binnen de kortste tijd failliet zijn. 2 kuub gas per uur betekent al gauw ( met 10 uur stoken per dag en dat is weinig) 20 kuub per dag, dus zo’n 600 kuub in een koude maand. Dan zit je in twee maanden aan je prijsplafond. Het zou wat zijn. Waarschijnlijk wordt per uur verwisseld met per dag. Dat komt iets dichter bij de realiteit.

   josessex says:

   Gerrit76 doet me denken aan een mopje uit mijn lagere schooltijd: “weet je waar je de goedkoopste verzekering voor parachutespringen kunt afsluiten? In Belgie. Alleen de laaste 5 meter zijn eigen risico”.
   Gas is inderdaad een prima brandstof (hoewel de oorlog in Oekraine dat ook wat heeft doen schuiven) maar als we doorgaan met het verstoken daarvan zullen we binnenkort allemaal een airco en geen verwarming meer nodig hebben. Tenzij je huis natuurlijk onder water staat, dan is het weer heel anders. Als dit je niets zegt, lees dan eens wat andere grootouders erover te zeggen hebben: grootoudersvoorhetklimaat.nl/politiek/#2
   Dus is het terecht dat we afscheid nemen van gas. Dan helpt het niet, als er steeds mensen zijn die het nodig vinden om de noodzakelijke alternatieven, zoals warmtepompen zonder gehinderd te worden door veel feitenkennis negatief te belichten.
   En het helpt ook niet als er met verkeerde cijfers wordt gerekend.
   Een warmtepomp is bij de prijzen die volgend jaar met het energieplafond economisch gunstiger als:

   In 1 m³ Gronings aardgas zit op bovenwaarde 35,17 MJ, dit is gelijk aan 9,76 kWh
   Een HR ketel verliest 10% hiervan, netto is dus 8,8 kWh over voor afgifte verwarming.

   1 kWh Electra voor de consument is € 0,40
   1 m³ aardgas voor de consument is € 1,45

   Voor € 1,45 heb je dus 8,8 kWh afgegeven elektra
   Wil je die 8,8 kWh puur elektrisch doen dan kost dat 8,8 x 0,40 = € 3,52

   Een warmtepomp haalt een groot gedeelte van de energie ‘gratis’ uit de omgeving

   Als je 3,52 euro deelt door 1,45 euro kom je aan 2,43! Dat is het FINANCIEEL SPF omslagpunt.

   (verdere berekeningen op warmtepomp-weetjes.nl/uitleg/cop-rekenformules-en-feiten/)

   Als je al een airco hebt zou ik niet aarzelen en deze gebruiken voor verwarming. Dan hoeft de rest van je huis niet koud te blijven. Je kunt altijd de andere ruimtes met je gasketel (minimaal) verwarmen en toch flink besparen.

   trouw.nl/duurzaamheid-economie/de-airco-doet-zijn-werk-mijn-gasverbruik-daalt-drastisch~ba6a42eb/

   Maar als je een kapotte gasketel wilt vervangen of (zoals wij) wilt besparen op je energiegebruik (een COP van 2,43 of lager heb je -5 of lager voor nodig en dat gebeurt in ons land maar een paar dagen per jaar) is een airco een slechte keus. Ze presteren beduidend slechter bij lage temperatuur en:
   Op een water-lucht warmtepomp ontvang je een pittige subsidie. Als je die aftrekt van de aanschafprijs kom je bijna altijd lager uit als de prijs van een HR ketel.
   Een monobloc warmtepomp heeft in de 5kw uitvoering een straatprijs van rond de € 4000,- (en levert € 2800 subsidie op) en kan door iedere handige harry worden aangesloten, zonder certificaat voor het werken met koelmiddelen.

   FT says:

   Beste A le. Speciaal voor jou reactie maar even een account aangemaakt. Jou reactie slaat kant nog wal en is een gebrek aan kennis. Het artikel heeft het over een airco met verwarmingsfunctie en niet een over een warmtepomp welke jij aanhaalt. Dit zijn totaal verschillende apparaten.

   HereIsTom says:

   Helaas klopt uw verhaal ook niet helemaal.
   Ja bij kouder weer kost het meer stroom om met een Airco te verwarmen, maar het kost dan ook meer gas om met CV ketel te verwarmen.
   En moderne split Airco’s hebben en cop van 4,5 of hoger, bij temperaturen onder 0 is deze cop nog steeds zo’n 2, bij -20 is de cop 1.
   Wij verwarmen al meer dan een jaar met een Airco en dat is veel goedkoper dan met een CV ketel en gas.
   Ter vergelijking het verbruik is bij ons in een jaar 2x het gasverbruik.
   Dus stel met de CV ketel verbruik je 750m3 gas dan is het verbruik met de Airco 1500kWh.
   Dus is het veel goedkoper om met een Airco te verwarmen, zelfs met het prijsplafond in 2023.
   750m3 gas maal €1,45 is €1087,50 en 1500kWh stroom maal €0,40 is €600,-
   Dus zelfs al zou de Airco veel meer stroom verbruiken dan is het tot een verbruik van 2700kWh nog steeds goedkoper om met een Airco te verwarmen.

  MAX Vandaag says:

  Beste lezers,

  Dank voor al uw kritische noten. Wij hebben nog eens kritisch naar onze bronnen gekeken en wij moeten beamen dat een standaard van 1,5 à 2 kuub gas per uur (ongeacht in welk jaargetijde we zitten) inderdaad te kort door de bocht is. Daarom hebben wij de eerste alinea’s van dit artikel omgeschreven en genuanceerd. Onze conclusie dat de verwarming in alle gevallen 2,18 tot 2,90 euro per uur kost, willen we bij dezen dus ook rectificeren. Waarvoor onze excuses.

  Graag willen wij nog benadrukken dat dit artikel niet bedoeld is om gasverbruik te ontmoedigen of het gebruik van de airco te promoten. Wat overeind blijft staan, is dat beide verwarmingsmethodes hun voor- en nadelen hebben. Dat geldt zeker ook voor de airco, zoals we in de alinea ‘Welke extra kosten zijn er aan een vaste airco verbonden?’ En wat voor u persoonlijk het meest gunstig is, dat is uiteindelijk uw afweging.

  Met vriendelijke groeten,
  Redactie MAX Vandaag

   josessex says:

   Ik zou, gezien de laatste IPCC rapporten toch ernstig overwegen om gasgebruik wel te ontmoedigen, als influencers die jullie zijn 🙂

   HereIsTom says:

   Beste redactie Max Vandaag,

   Het artikel klopt nog steeds niet.
   Lees a.u.b. mijn reactie hierboven.
   In de meeste gevallen is wel voordeliger om met een split Airco te verwarmen.
   Ook is de aanschaf en installatie een stuk goedkoper en makkelijker dan een gewone warmtepomp.
   Daarom zou het gebruik van een split Airco ter vervanging van een CV ketel wel moeten worden gepromoot.

  erik101 says:

  De goedkoopste en comfortabelste manier blijft gas in normale huizen. Bij een huis met voorzetwanden (lichte bouwconstructies) kan een airco op lucht-lucht goedkoper zijn omdat de ruimte sneller op te warmen is en de wanden geen (minder) koudestraling geven.

   wjb says:

   Ik heb een hybride warmtepomp en ik kan je uit de praktijk melden dat het verwarmen van mijn woning m.b.v. de warmtepomp een heel stuk goedkoper is dan met gas. Met een scop van 4.3 kan je zeggen dat er zo’n 2kWh elektriciteit benodigd is om evenveel warmte op te wekken als met 1m3 gas. Reken dan zelf maar uit wat de besparing zal zijn.

   HereIsTom says:

   Beste erik101;

   Ook uw verhaal raakt kant nog wal.
   De goedkoopste en makkelijkste manier om huizen te verwarmen is juist met een split Airco.
   Bij zo’n 75% van alle huizen kan men prima en goedkoper verwarmen met een Airco, zie hiervoor a.u.b. mijn bericht hierboven.

  Dirck says:

  Na lezen alle eerdere antwoorden….

  Salderen? Ik leverde meer stroom als ik gebruikte en kreeg elk jaar over beetje teveel flut bedrag.
  Dan is meer Airco gebruiken goedkoopste die er is.

  Wat is Uw gasprijs nu? Straks €1,45 tenzij je beter meer jaren contract hebt, en wat koste nu de stroom?
  Begin volgende jaar op 1-1-23 gaan we massaal naar €1,45 gas en €0,40 stroom toe!
  Bij een SCOP met deze temperatuur van 1;3 is dat dan €1,20 voor 9 Kw warmte en €1,45 voor 9,8 Kw warmte bij C.V.

  Maar Uw C.V.? Doe je gehele woning of koude slaapkamers + Elektische deken?
  Airco is alleen waar je zit, rest woning mag koud blijven en daarmee grote besparing.

  Verder nog welke Airco?
  Mijn 11 jaren oude was met R410A gevulde niet de zuinigste en bij -5C een ramp, ijspaleis!
  De nieuwe nu overal te koop zijnde R32 zijn 12~17% zuiniger en werken bij -15C ook vaak nog prima.

  In 2030 wil onze overheid deze beide verbieden nieuw nog te plaatsen!
  Ze willen naar Co2 of R290 (propaan) over gaan.
  Deze R290 is hier vrijwel nergens te koop, wel elders!
  Wegens de Speciale Actie die we geen Oorlog mogen noemen is in de U.A. de verkoop ingestort en
  handelaar wilde voorraad veilig weg zetten!
  Deze zijn nog zuiniger en geen Zuiger maar Schroef motor stiller en tot -25C geen enkel probleem hiermee!

  Ik heb dus nu 3* R290 die via grijze Import hier kwamen!
  Vraag ook Uw handelaar plaatselijk of deze al er zijn of wanneer ze komen!
  Meerprijs was daar in U.A. waar zowel de R32 als de R290 te koop zijn nihil, iets van 8% duurdere!
  Dat is binnen 1 jaar al terug verdiend.
  Stiller, zuiniger en ik hoop dat Rutte iets sneller is dan normaal met deze regels!
  Niet in 2030 maar in 2025 die oude meuk verbieden met R410 of R32 nog te plaatsen!

  Maar hoewel ik er 3 heb, 1 draaien als ik er zit is voldoende!
  De C.V. gaskraan is dicht en de nieuwe enerigie contract is zonder gas… nog €259,- extra voordeel van Aansluit + administratie kosten bespaard!

  De Airco is beperkte leverbaar, Warmtepompen een ramp maar het kan soms nog….
  En dat van ’t gas af? Ik wil nooit meer zonder de R290 / Propaan gas zitten!

   WallooX says:

   Reagerend op wjb:Is de COP bij vorst ook 4.3 ?

   HereIsTom says:

   @Wallo00x; De MHI Airco van ons heeft nog een cop van 2 bij -15°
   Maar ook bij vorst gaat een CV ketel veel meer gas verbruiken, dus uiteindelijk blijft verwarmen met een split Airco goedkoper.

  WallooX says:

  1.Met mijn airco (3,5Kw) kan ik het in (een groot deel )van de woonkamer warm genoeg krijgen.De cv zet ik alleen aan als de buitentemperatuur zo laag is dat de airco het niet redt b.v.bij vorst.Maar schatting heb ik in 1 wintermaand 60 kuub gas bespaard met 65 Kwh verbruik van de airco(gemeten met energiemeter Voltcraft).
  2.De energiemaatschappijen willen natuurlijk zo veel mogelijk winst maken en zullen in de bepaling van de tarieven zo veel mogelijk anticiperen op het het consumentengedrag m.b.t. gebruik van cv en/of airco en warmtepomp.

   Harrie says:

   Ook ik heb een airco met een vermogen van 3.5 KW. Vanaf maart heb ik mijn 2 onder een kap woning uit 1982 niet meer verwarmt met de cv ketel . Begin deze maand met de vorst in de nacht , liet ik de gang deur open staan , zodat de warmte naar boven trok .
   De airco bleef 24 uur draaien , zodat de woning niet teveel afkoelde .
   Máár ik moest wel met deze vorstdagen wel de cv ketel wat aanspreken.
   Ik moet wel vertellen dat in bezit ben van zonnepanelen met een opbrengst van 5770Kw. En kom dit jaar precies op 0 uit.
   Gas verbruik is ongeveer 1000 m3 dit jaar

   HereIsTom says:

   Wij hebben nu ruim een jaar een moderne MHI split Airco van 3,5Kw.
   Dit jaar dus geen gas meer verbruikt voor verwarming en het stroom verbruik van de Airco is dit jaar 2x het gasverbruik van voorgaande jaren.
   Zelfs met de koudste dag afgelopen vorst periode kregen wij het prima 20° binnen met de Airco en was het verbruik voor die dag 10kWh.
   Ondanks dat wij geen zonnepanelen hebben zijn wij zeer tevreden met de Airco verwarming en zijn nu zelfs goedkoper uit doordat we geen gas meer verbruiken voor verwarming.

  Rein Klooster says:

  Slecht en vaag artikel. Kop suggereert veel meer dan wat in artikel zelf staat.