warmtepomp

Zo kunt u geluidsoverlast door een warmtepomp verminderen

Steeds meer huishoudens schakelen over op een warmtepomp. In 2022 zijn er maar liefst een kleine 100.000 geïnstalleerd in ons land. Een warmtepomp heeft als voordeel dat het verbruik van gas met tot wel 60 procent vermindert. Maar vooral ’s winters of bij een onjuiste installatie kan de buitenunit geluidsoverlast veroorzaken. Dat is niet alleen vervelend voor de bewoners zelf, maar ook voor de buren. We vertellen hoe u aan de geluidseisen kunt voldoen en de hoeveelheid geluid kunt beperken.

Wettelijke normen voor het maximale geluid

Het is in 2021 wettelijk vastgelegd hoeveel geluid warmtepompen met een buitenunit mogen produceren. Sindsdien geldt dat ze niet meer dan 40 decibel geluid mogen veroorzaken bij de buren. Voor woningen op verschillende percelen geldt dit voor de perceelgrens. Voor woningen op eenzelfde perceel, zoals bij appartementen, geldt dit voor de plek waar een raam of deur open kan.

Een professionele warmtepompinstallateur houdt hier rekening mee. Zo is het om te beginnen belangrijk dat de pomp berekend is op het type woning, zodat hij niet extra hard hoeft te draaien. Er bestaan ook warmtepompen met buitenunits die relatief stil zijn. Op het energielabel staat het geluidsvermogen vermeld. Ook plaatst de installateur de buitenunit zo nodig verder van de erfgrens, om te voldoen aan de grenswaarden. Maar dan kunt u zelf nog steeds overlast ervaren. Dan zijn er nog allerlei andere mogelijkheden om de geluidsoverlast te beperken.

Geluidsbeperkende omkasting

Voor een meerprijs van zo’n 1.000 euro kunt u een geluidswerende kast om de buitenunit laten plaatsen. Dat is een flinke extra investering en het zorgt er ook voor dat de unit beduidend meer ruimte inneemt, maar het grote voordeel is dat de geluidsoverlast vermindert.

Resonantie voorkomen

Door trillingen kan meer geluid geproduceerd worden. Dit kan worden voorkomen met flexibele leidingen en door rubberen pootjes onder de unit te laten plaatsen. Dat is vooral handig in het geval de unit op het dak geplaatst wordt, op een balkon of tegen een gevel aan.

Warmtepomp
Lees ook: Hoe werkt een warmtepomp en wat betekent het voor uw prijsplafond?

Nachtinstelling op een warmtepomp benutten

Als een warmtepomp op ‘nachtinstelling’ kan worden gezet, draait hij ’s nachts niet op vol vermogen en dat scheelt in elk geval in de nachtelijke uren aan geluid.

Buffervat

Het is mogelijk om warmte te bufferen met een buffervat. Zo’n vat zorgt ervoor dat de warmtepomp niet steeds hoeft te schakelen tussen de uit-stand en vol vermogen en dat die langer op een laag toerental kan draaien. Niet alleen geeft dit minder geluid, de warmtepomp gaat dan ook langer mee.

Vrije ruimte rondom warmtepomp

Rond de uitblaasopening is voldoende vrije ruimte nodig. Die mag bijvoorbeeld niet in de buurt van muren of schuttingen zijn, maar beplanting is geen probleem. Heeft u een volledig betegelde tuin, dan kan het raadzaam zijn meer beplanting aan te brengen. Een groene tuin weerkaatst namelijk aanzienlijk minder geluid.

(Bron: Consumentenbond, Nu.nl, Vereniging Eigen Huis, Milieu Centraal. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (16)

    aaten says:

    Mits goed geïnstalleerd (oftewel, gewoon een paar rubber voetjes eronder en op een stabiele ondergrond) hoor je een buitenunit nauwelijks. Als het geluidsniveau van een buitenunit een issue is dan heb je ook last van zacht windgeruis of een voorbij rijdende fietser of de mus die in de heg fluit.

      Kathlena says:

      Ik maak me zorgen over het evt. laagfrequentiegeluid van de warmtepompen. Deze voor de meeste mensen niet te horen bromtonen vallen buiten het begrip decibel. Tijdens pompwerkzaamheden in onze wijk, binnenstad Haarlem, bleek alleen de muziekdocent en ik er heel veel hinder van te hebben. Alsof er – alleen binnenshuis – een klem op mijn hoofd werd gezet. Gelukkig was het zomer en kon ik buiten slapen. Zoiets heeft twee keer wekenlang gespeeld en de werkzaamheden waren behoorlijk ver weg. Tijdens pompwerk later en veel dichterbij bleek ik helemaal geen last te hebben.
      Deze link is wellicht ook interessant: nos.nl/artikel/2316334-mensen-die-brommende-of-dreunende-toon-horen-willen-meer-onderzoek

    RoosKe says:

    En dan is er het energieverbruik: de warmtepomp vreet rond de 2900 kWh per jaar. Ik zie het voordeel van een warmtepomp nog steeds niet. Neemt veel ruimte in beslag, kost enorm veel, maakt herrie, het enige dat telt is dat je van het gas af kan.

    zeebeest says:

    in plaats van een warmtepomp te laten installeren kun je ook een aircosysteem laten installeren en van tevoren goed vergelijken wat voor jou beter is voor je huis, een aircosysteem bv van Mitsubishi is op sommige onderdelen beter dan een warmtepomp bv in de zomer koelt hij heerlijk en Mitsubishi heeft al 10 tallen jaren ervaring in het produceren van de warmte wisselaar en is vele malen zuiniger in het verbruik

      Kathlena says:

      Mijn broer is ook heel tevreden over zijn airco’s die nu zijn huis verwarmen. We zijn gewend om airco’s hoog op te hangen maar hij heeft ze als radiatoren laten ophangen.

      Donja says:

      Maar…hoe verwarm je dan het warme water uit je kraan/douche?

    Dortje 42 says:

    Ons huis trilt sinds er een nieuw huis naast ons gebouwd is. Kunnen die trillingen veroorzaakt worden door de warmtepomp van de buren?

      Dirck says:

      Ja, als er een muurbeugel met 4 mm dunne rubber voetjes is gebruikt en muurbeugel aan de muur hing?
      Ik ging de voetjes met Dikke rubbers vervangen, 24 mm hoogte en de oude tussen beugel en muur gedaan…
      Eerst links even los, dan rubber tussen die bouten en dan rechts…
      dus oude onder dunne rubbers nu tussen de muur in gedaan.

      Een zwakke slecht verankerde muur kan ook de oorzaak zijn.

    denktenk says:

    Praktijk-ervaring. Wij hebben een CV-ketel met convectoren in plaats van radiatoren. Daarvoor bleek een lucht/water warmtepomp minder geschikt voor onze (grote) woonkamer en open keuken. Na veel zoekwerk en berekeningen gekozen voor een airco; in ons geval bewust voor een 5Kw Daikin vloer-unit (dus geen wand-unit! – een vloer-unit verdeeld de warmte beter) en de buitenunit tegen de buitenmuur in onze tuin. Interessant is dat de aanschafprijs van een airco flink lager is dan een lucht/water warmtepomp. Helaas krijg je -onterecht naar mijn mening – geen subsidie. De airco krijgt het heerlijk warm, probleemloos 21 graden. (voelt warmer aan dan 21 graden bij een CV…). Om toch de temperatuur op de bovenverdieping te kunnen regelen, boven nog wel aparte thermostaat geïnstalleerd en (in ons geval) gedurende de dag geprogrammeerd op 17 graden en naar 19,5 graden in de periodes rond aankleden en begin van de avond. In het begin moet je wel wat ‘spelen’ met de instellingen van de airco, tip om je de instellingen door de installateur goed te laten uitleggen. De warmte van de airco is aangenaam en lijkt beter verdeeld door de ruimte. Geluid van de binnen-unit in ‘fluisterstand’ en buiten-unit is nauwelijks hoorbaar, tenzij je er vlakbij staat. Het geluid van de snelweg zo’n 3 km. verderop overstemd het geluid van de buiten-unit. De installatie draait nog te kort voor een goed beeld qua besparing, maar de besparing lijkt tot nu toe behoorlijk! Stroomverbruik neemt wat toe, maar het gasverbruik daalt fors. Kortom, het lijkt een reclame-praatje, maar wij zijn tot nu toe dik tevreden, enerzijds over het comfort, maar vooral over de besparing op onze energie-kosten!.

    Dirck says:

    Helaas bespaarde ik op de Rubber voetjes, gratis bijgeleverde is bagger zooi.
    de muur beugels gingen wel, maar de voet op de straat is flink aan de prijs.
    Ook deze Airco niet tegen muur maar voor struik gezet, Dempt ook mooi het geluid en nu dwars op muur!
    Veel foute Warmtepompen of Airco buiten units zijn met simpele rubbers er tussen te zetten al op te lossen, of schuif deze verder op muurbeugel naar voren!

    Ook een zachte geluiddempende plaat gezien achter Airco op de muur geplakt, iets kleiner en de muur dempt nu dat geluid.
    Voor lage kosten is veel mogelijk.

    HansVanLeunen says:

    Op dit ogenblik zijn in Nederland veel valse predikers actief. Daaronder vallen de ontkenners van wat bestuurders beweren, maar er zijn er ook die zich voordoen als vakkundige kennisdragers en feitelijk geen betrouwbare kennisdragers zijn. Hieronder vallen de promotors van warmtewisselaars. Zij kennen de drie soorten warmteoverdracht, straling, convectie en geleiding maar begrijpen weinig van thermodynamica. Warmteoverdracht en stromingsleer zijn intuitief redelijk goed te begrijpen, maar intuitie helpt weinig by het begrijpen van thermodynamica. De valse predikers weten niet dat de thermodinamica de effectiviteit van de energieoverdracht flink beperkt. Het maakt niet uit of men opwarmt of afkoelt. De verloren energie blijft ergens. Deze raakt verloren in de omgeving en draagt bij aan de opwarming en dus de klamaatvereging van de aarde. Weinig mensen realiseren zich het grote gevaar dat dit met zich meebrengt. Wat wetenschapperds de fysieke werkelijkheid noemen laat niet met zijn wetten spotten. Deze machtige speler hanteert zijn eigen wetten en regels en straft schuldigen en onschuldigen zonder aanzien van de persoon. Het is een rechter die geen advocaat als verdediger accepteert en zal desnoods een groot gedeelte of zelfs het hele mensdom uitroeien. De aarde zal wel om de zon blijven draaien maar de menselijke soort met zijn te grote voetafdruk zal flink aangepakt worden. Ik ben een gepensioneerd natuurkundige. Lees eens in researchgate.net/publication/363541991_The_setbacks_of_theoretical_physics of kijk op de projectlog van researchgate.net/project/The-Hilbert-Book-Model-Project
    Vtriendelijke groet,
    Hans

      Carel00 says:

      Beste Hans, gezien de leeftijds/doelgroep.bij Max is het prettiger geen onduidelijke symboliek / tecniek of complot theorieen in de reacties hier te spuien.
      Of je al dan niet een warmtepomp laat instaleren of zelf doet, wordt bepaald door je behoefte aan warmte en of het zinvol is een X hoeveelheid kW , om te zetten in warmte die je comfort verhogen en het rendement daarvan.
      Laten we het s.v.p houden bij eenvoudige technische informatie/ervaring en kosten plaatje.
      Als we het over de verstrekkende invloed op het milieu gaan hebben , zal het nuttiger zijn het rapport van de club van rome nog eens door te lezen, m.n het advies de bevolkingstoename af te remmen en of dat ter harte is genomen. Mvrgr carel

      johanh2o says:

      Carel00 lees jij het rapport nog maar eens want Hans heeft gelijk hoor.

    Reducd says:

    Beste omroep Max,

    Wij hebben dit artikel doorgelezen en we denken dat het net wat aangescherpt kan worden om uw lezers een goed beeld te geven. Er zijn namelijk nog een aantal goede opties die men kan toepassen om de geluidsoverlast te voorkomen.

    U kunt altijd eens contact met ons opnemen en dan helpen we u verder.

    Bij Reducd maken we sterk geluidsdempende akoestische omkastingen voor warmtepompen en we zien dus heel veel verschillende situaties voorbij komen. Vandaar dat we denken u goed te kunnen helpen dit artikel te verbeteren. U mist namelijk een aantal belangrijke maatregelen die zeker kunnen helpen om aan de geluidseisen te voldoen.

      johanh2o says:

      Warmte pompen van 6 tot 12 kW maken allemaal 70dB + lawaai. Dit is niet te dempen door een omkasting.

    johanh2o says:

    De geluidsniveaus van vrijwel alle installatie overschrijden de wettelijke normen.
    Achterhalen van de maximale waarden is bijna onmogelijk. Dit komt omdat de leveranciers geen belang hebben om aan de wet te voldoen omdat er toch niet gehandhaafd wordt door de gemeenten. Het gevolg is dat er meer mensen zullen overlijden door geluidsoverlast (hoge bloeddruk, hart/nierfalen etc.). Met dank aan Ollegron die dit mogelijk heeft gemaakt.