airco

Zet ook in de koudere maanden de airco in de auto aan

Wie een airco in de auto heeft, zal hem in de zomer regelmatig gebruiken. Maar weet u dat het ook verstandig is om in de winter uw airco in de auto te blijven gebruiken?

Hoger brandstofverbruik

Ja, het is wel zo dat de airco aanzetten zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Dit kan tot 10 procent meer zijn, dan wanneer u geen airconditioning aan heeft. Met dure benzinetijden zou het daarom logisch lijken om in de winter alleen de verwarming aan te zetten. Maar toch is het goed om ook bij koude(re) temperaturen de airco aan te zetten.

Airco
Lees ook: Airco in de auto: zo gebruikt u die optimaal

Beslagen ruiten

Als het buiten koud en nat is, krijgt u in de auto snel beslagen ruiten. De condens ontstaat door het temperatuurverschil van vochtige lucht met het koude oppervlak van het raam. Ook kleding, schoenen en natte haren zorgen voor nog meer vocht in de auto. Met als resultaat: beslagen ramen. Een van de oplossingen is de airco aan te zetten. Zet hem eerst op de recirculatiestand en schakel na verloop van tijd over op de gewone ontwaseming. Zo droogt de lucht in de auto snel en zijn uw ruiten niet langer beslagen.

Airco in goede conditie houden

Daarnaast is het ook goed om uw airconditioning af en toe aan te zetten in de winter, om het systeem in goede conditie te houden. Want als u de airco maanden uit laat staan “is de kans groot dat de keerringen verdrogen en dat asjes gaan lekken”, vertelt Paul de Waal van de Bovag aan het Algemeen Dagblad. “Daardoor kan de airco leeglopen en stuk gaan. Wil je toch brandstof besparen met je airco, zet ‘m dan uit op langere ritten wanneer ‘ie al een tijdje gedraaid heeft. Dus zeker niet 3 maanden uitzetten.”

beslagen-raam
Lees ook: Beslagen ramen in huis? Dan is er dit aan de hand

Airco op tijd uitzetten

De ANWB geeft nog als tip om het verbruik te verminderen maar wel de airconditioning aan te houden. Stel hiervoor bij een volautomatische airco de temperatuur in en activeer dan de automatische modus. Dit doet u door op de knop ‘auto’ te drukken. Daarnaast adviseren zij om de airco een kwartier voor aankomst uit te zetten, om de aangroei van bacteriën en schimmels op de verdamper te voorkomen. In die 15 minuten kan de verdamper goed drogen. Dit voorkomt ook de muffe geur die soms uit een airco kan komen.

(Bron: Algemeen Dagblad, ANWB, Autoweek. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    WIM VAN STRALEN says:

    IK GEBRUIK ALTIJD MIJN AIRCO ZOMERS EN WINTER ALLEEN JE MOET DE AIRCO OP STAND ZETTEN ZODAT HET NIET KOUD OF WARM IS IN DE AUTO.