Airco

Airco zo zuinig mogelijk gebruiken? Bekijk onze tips

Het huis koel houden zonder airco is beter voor de portemonnee en het milieu. Maar hoe kunt u anders zoveel mogelijk besparen op het gebruik ervan? We hebben tips verzameld.

Zoveel kost het gebruik van een airco

Bij een regelmatig gebruik van de airco nemen de kosten snel toe. Zeker nu in 2022 de energiekosten veel hoger liggen dan in eerdere jaren. Laat u een mobiele airco een maand lang 6,5 uur per dag draaien, dan komt dat neer op een verbruik van gemiddeld 200 kWh. Daar hangt een prijskaartje aan van zo’n 100 euro. In het geval van een vaste single split airco, die een maand lang 6,5 uur per dag aan staat, komt het verbruik op gemiddeld 150 kWh, wat ongeveer 77 euro kost. Ter vergelijking, een ventilator is een veel economischere keuze. Deze geven ook flink wat verkoeling, maar zijn een stuk voordeliger in gebruik. Na 200 uur draaien is er ongeveer 10 kWh verbruikt, wat momenteel neerkomt op ongeveer 5 euro. Voor de stijging van de prijzen liggen die kosten nog op respectievelijk 45, 35 en 2 euro.

Neem de airco werk uit handen

Uw huis zo koel mogelijk houden scheelt in het verbruik van de airco. In een eerder artikel hebben we daar veel tips voor op een rij gezet. Zoals doortochten op de juiste momenten, stralingswarmte tegenhouden en zoveel mogelijk apparaten uit houden, die warmte afgeven. Maar houd in elk geval overdag de ramen en zonwering gesloten, voor een zo effectief mogelijk gebruik van de airco.

Kies voor een zuiniger exemplaar

Kies als het even kan voor een airco met een laag energieverbruik. Dit is te vinden op het energielabel. Het apparaat kost dan soms wat meer, maar dat verdient u tijdens het gebruiken ervan meestal al snel weer terug.

Mobiele airco minder goede keuze

Een mobiele airco heeft vrij weinig nut. Op echt warme dagen helpt hij nauwelijks om de temperatuur omlaag te krijgen. Dit komt doordat u de warme lucht naar buiten moet afvoeren en daarvoor bijvoorbeeld een raam moet openen. Waardoor juist ook weer veel warme lucht naar binnen komt. Gebruikt u er wel 1, voorzie die dan van een afdichtset voor het raam waar de afvoerslang doorheen hangt. Daardoor wordt het gebruik wat efficiënter. Gebruik hem verder niet op het heetst van de dag, maar pas als het buiten iets afkoelt.

Airco
Lees ook: Airco in de auto: zo gebruikt u die optimaal

Zet de temperatuur niet te laag

Een split-model airco koelt effectiever dan een mobiele airco en is zuiniger qua energiekosten. Kies er daarbij wel voor om hem niet te laten koelen tot een standje ‘vrieskist’, maar stel hem af op een paar graden lager dan de buitentemperatuur en schakel hem alleen in als het binnen warmer is dan 25 graden.

Koel slim

Koel alleen de ruimte(s) waar u veel bent en houd de deuren gesloten om de warmte uit de andere kamers buiten te houden. Zorg wel voor ventilatie, bijvoorbeeld in de vorm van roosters, voor een gezond binnenklimaat.

Airco isoleren

Bij een split airco helpt het om de leidingen te isoleren waar het koudemiddel doorheen loopt. Binnen zijn dat de leidingen die warm aanvoelen. Buiten de leidingen die koud aanvoelen.

Reinig voor een effectieve werking

Het helpt om een split-airco regelmatig te laten schoonmaken. Zo blijft hij zuinig en goed werken. Het is vaak mogelijk daar een onderhoudscontract voor af te sluiten. Daarbij is het belangrijk dat er ook wordt gecontroleerd of het koudemiddel nog goed zijn werk doet. Soms is er een lek of moet het middel worden bijgevuld. Kies zo mogelijk voor een klimaatvriendelijk koudemiddel (zoals propaan, isobutaan). Koudemiddel met een hoge klimaatimpact wordt sowieso steeds schaarser en daarom duurder. De buitenunit moet ook regelmatig gereinigd worden, voor een zo efficiënt mogelijke koeling. Ook produceert hij dan minder geluid.

Stroom van andere bronnen

Door andere bronnen van energie kan er worden bespaard op de energiekosten. Daarvoor kunt u kiezen voor zonnepanelen of een all-electric bodemwarmtepomp. In het geval van een all-electric bodemwarmtepomp, komt die zelfs helemaal in plaats van een airco. Er wordt dan koeling (en ’s winters warmte) uit de bodem gehaald. Niet elk huis is daar overigens voor geschikt. Zulke aanpassingen kosten in 1e instantie een hoop geld, maar als u het toch al van plan was, dan bespaart het op de langere termijn ook bij andere apparaten die energie gebruiken.

(Bron: Milieucentraal, Margriet, Van Slooten BV, JouwWoonidee. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    zeebeest says:

    het schijnt dat een warmte pomp ⛽ nog meer energie verbruikt dan een airconditioning de voordelen van een airco zijn hij koelt hij verwarmd en zuivert de lucht en de airco is velmalen goedkoper dan een warmtepomp maar de overheid wil dat je een warmtepomp neemt dat is beter voor het milieu .
    de overheid zegt ook dat pallet kachels goed voor het milieu is de brandstof voor deze kachels is versnipperde bomen die samengeperst worden tot brandstof , en dat is goed voor het milieu zegt de overheid [te zot voor woorden ]