slaapkamer

Zo houdt u uw slaapkamer lekker fris in coronatijd

Door het coronavirus lijkt Nederland massaal aan het schoonmaken geslagen. Maakt u alles ook net een beetje beter schoon in deze tijd? Vergeet dan vooral niet om kritisch naar uw slaapkamer te kijken. Daar kunt u meer schoonmaken dan u wellicht denkt.

Stofzuigen én dweilen

Heeft u zeil of een andere gladde ondergrond in uw slaapkamer liggen? Dan kan het geen kwaad om hier af en toe te dweilen. Veel mensen stofzuigen hier alleen, maar dweilen haalt vuil nog beter weg. Als u tapijt in uw slaapkamer heeft liggen is dweilen natuurlijk geen optie, maar u kunt er in dat geval wel voor kiezen om tapijtreiniger te gebruiken als u vlekken ziet.

Bed verschonen

De meeste mensen zullen dit wel doen, maar het bed regelmatig verschonen is erg belangrijk voor een fijne nachtrust. Eens per week de lakens vernieuwen is het allerbest. Niet alleen slaapt dit heerlijk, het is ook goed voor de gezondheid. Wie te lang onder hetzelfde beddengoed blijft liggen kan immers last krijgen van huid- en luchtwegproblemen. Meer over het belang van het bed verschonen leest u in ons artikel Dit gebeurt er als u uw beddengoed niet regelmatig verschoont.

Lucht uw slaapkamer geregeld

Om de slaapkamer fris te houden is het van belang dat u deze ruimte geregeld lucht. Dit doet u door bijvoorbeeld ’s ochtends na het opstaan het raam een paar uur open te laten staan. Idealiter maakt u uw bed in dit tijdbestek niet op, maar slaat u het juist open. Op die manier lucht u niet alleen uw kamer, maar ook uw bed. Zo krijgen bacteriën minder kans om te groeien. Extra tip: als het ondanks het luchten een beetje vreemd blijft ruiken in uw slaapkamer, dan kunt u een halve citroen met een kruidnagel erin in neerleggen.

Was uw dekbed en kussen

Veel mensen wassen hun dekbed nooit, maar het is goed om dit toch zeker 2 keer per jaar te doen. Het zal wellicht een kleine uitdaging zijn, maar de meeste wasmachines zijn berekend op het wassen van zulke grote dingen. Kijk voordat u het in de wasmachine doet goed naar wat er op het waslabel staat. Hierop kunt u ook lezen of het dekbed in de droger mag.

Ook kussens zijn gebaat bij een wasbeurt op z’n tijd. De meeste kussens kunnen in de wasmachine, maar het is verstandig om dit wel van tevoren te controleren. Als u uw kussen heeft gewassen kunt u deze het best regelmatig opschudden en op het wasrek leggen. Dat ventileert goed en voorkomt dat het muf gaat ruiken. Kussens ophangen, zoals op de foto hieronder is gebeurd, is geen goed idee.

kussensMatras reinigen

Ja, ook het matras moet er af en toe aan geloven. Natuurlijk is het onmogelijk om een matras in een wasmachine te stoppen, maar gelukkig hebben de meeste mensen wel een stofzuiger in huis. U kunt hiermee al veel vuil uit het matras zuigen. Zitten er vlekken in? Die kunt u weg krijgen door het matras te bewerken met soda of speciale matrasreiniger. Als u dit te veel werk vindt kunt u ook een matrasbeschermer kopen als u die nog niet heeft. Die past hoe dan ook in de wasmachine.

Maak de deurklinken en lichtschakelaars schoon

Het is in feite altijd goed om te doen, maar zeker nu het coronavirus rondwaart is het verstandig om deurklinken, lichtschakelaars en andere plekken in uw slaapkamer die u vaak aanraakt te reinigen. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat er alcohol nodig is om deze klus te klaren, maar een sopje van allesreiniger en lauw water werkt net zo goed.

Naast de deurklinken en lichtschakelaars in uw slaapkamer, is het verstandig om in deze coronatijd ook de deurklinken en schakelaars elders in huis goed schoon te houden. Welke delen van uw huis nog meer extra aandacht kunnen gebruiken in deze periode? Wij beschrijven het in het artikel Coronavirus: deze dingen zijn belangrijk om nu dagelijks schoon te maken.

(Bron: archief, Margriet)

Geef een reactie