Schoonmaken

Schoonmaken? Vergeet deze plekken niet

Het hoort zo’n beetje bij onze dagelijkse rituelen: schoonmaken. Want of het nu gaat om een borstel door het toilet halen, een doekje over het aanrecht of de tafel na het eten, veel schoonmaakklussen komen dagelijks of wekelijks weer terug. Maar er zijn van die plekken in huis die we gemakkelijk vergeten, maar die wel regelmatig gedaan moeten worden. 

Lamp en kap

Om te beginnen met de lampen. Want of het nu zomer of winter is, vliegen en insecten komen af op licht. Op lampenkappen zit om die reden ook vaak vliegenpoep. Harde kappen kunt u gemakkelijk afnemen met een vochtige doek en nadrogen. Vergeet ook de binnenkant niet mee te nemen. Een stoffenkap kunt u het beste afnemen met een zacht borsteltje of een droge doek. En vergeet ook hier de binnenkant niet mee te nemen. Voor het goede zou u dit klusje minimaal 1 keer per maand moeten herhalen.

Rubbers

De koelkast maakt u wellicht regelmatig schoon, maar wat dan nog wel eens over het hoofd wordt gezien, zijn de rubbers. En die zijn minstens zo belangrijk, ook die van de vriezer. Wat etensrestjes, druppels en kruimels komen gemakkelijk tussen de rubbers terecht. Maakt u die niet regelmatig schoon, dan kunnen er schimmels ik komen. Haal de kruimels weg met een stofzuiger en veeg de rubbers schoon met en vochtige doek en wat afwasmiddel. Kijk uit met schoonmaakmiddelen die kunnen de rubbers aantasten. Vergeet vooral niet de rubbers goed droog te maken.

koelkast
Lees ook: Praktisch en handig: een efficiënt ingerichte koelkast

Lekker bakkie koffie

Wie nog ‘ouderwets’ koffiezet met een snelfilterapparaat doet er goed aan om naast het dagelijks schoonmaken van de koffiepot en regelmatig een doek over de buitenkant, ook de binnenkant zo af en toe te reinigen. Voor wie in een gemeente woont met hard, kalkrijk, water is het sowieso goed om het apparaat regelmatig te (ontkalken) reinigen van binnen. Moeilijk is het niet en kostbaar ook niet, want gewoon een kopje natuurazijn in het reservoir, aanzetten en het apparaat doet de rest. Spoel het apparaat nog wel een keer door met gewoon water voor u weer koffiezet. Voor het reinigen van koffiemachines gelden andere regels. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing.

Magnetron

Ook het schoonmaken van de magnetron is een klus die vaak lang uitgesteld wordt. Hoewel het apparaat eenvoudig bij te houden is door er regelmatig een doek door te halen, kan het toch gebeuren dat er restjes achterblijven. Een handige tip om vuil eerst los te weken is om 2 halve citroenen een paar minuten op 600 watt te laten draaien. Vuil weekt los en u kunt er dan zo een doekje doorheen halen om het weg te halen. Fijne bijkomstigheid is dat de magnetron door de citroen meteen lekker fris ruit.

magnetron
Lees ook: Zo maakt u uw vieze magnetron weer blinkend schoon

Houder of beker tandenborstel

En dan nog zo’n apparaat waarvan een bepaald onderdeel vaker schoongemaakt mag worden: de houder. Dit geldt voor zowel de houder van de elektrische tandenborstel als het bekertje waar de tandenborstel in staat. Want na het poetsen druppelt vocht met daarin bacteriën uit onze mond op de houder of in het bekertje. Dus maak wekelijks de houder schoon en sop het bekertje uit (of als het in de vaatwasser mag, doe hem dan eens per week daarin).

Deurklinken

Een van de dingen die we dagelijks en vaak zelfs meerder keren per dag aanraken, zijn deurklinken. Toch worden ze in de schoonmaakronde vaak vergeten. En juist deze plekken moeten regelmatig schoongemaakt worden. We pakken met onze handen immers van alles vast en laten die sporen op de deurklinken achter. Haal minimaal 1 keer per week een vochtige doek, en droog na, over de deurklink. En vergeet niet het gebeid rond de klink ook mee te nemen.

Vergeet de bank en plinten niet

Nog 2 van die klussen die we te weinig doen, het schoonmaken van de plinten en het uitzuigen van stoelen en banken. Op de plinten gaat na verloop van tijd een dikke laag stof liggen en dat is vooral bij lichtgekleurde wanden goed zichtbaar. Kijk uit met de stofzuiger, die kan strepen achterlaten, gebruik eventueel de mond met de borstel erop. En tussen de kussens van de bank verdwijnen de gekste dingen. Van kruimels tot geld en sieraden. Haal de kussens regelmatig van de bank. Klop ze uit, kijk of er nog vondsten tussen liggen en zuig vervolgens de bank goed uit. En als het lukt, haal de bank dan ook even van zijn plek en zuig eronder.

(Bron: AD. Libelle, archief)

Geef een reactie