Een hand neemt met een microvezeldoek de plint af.

Verschillende manieren om plinten schoon te maken

Het is één van de plekken in huis die het vaakst wordt vergeten om schoon te maken: de plinten. Het is misschien ook niet de fijnste klus om te doen, aangezien het laag bij de grond zit. We geven meerdere manieren om de plinten in uw huis weer schoon en stofvrij te krijgen.

Voorzichtig met de stofzuiger

Zijn de plinten vooral stoffig, maar zitten er verder geen vlekken op? Dan kunt u met de stofzuiger aan de slag. Het beste is om een opzetstuk te gebruiken, omdat het apparaat anders juist strepen op de muur kan achter laten. Dan blijft u bezig met schoonmaken.

Plinten met een werkje erin

Wanneer u plinten met een werkje erin heeft, werkt dit minder goed. Stof blijft dan in richeltjes, hoeken en kieren hangen. Een microvezeldoekje of een plumeau biedt dan uitkomst. Een (harde) borstel of schone verfkwast biedt ook uitkomst. Voor de echt kleine hoekjes kunt u een wattenstaafje gebruiken.

vlekken
Lees ook: Vlekken verwijderen van geverfde muren: bekijk de tips

Plinten afsoppen

Wilt u ze ook nog afsoppen of zitten er strepen of vlekken op? Weet dan eerst van welk materiaal uw plinten zijn. Als ze van natuurlijk hout gemaakt zijn, kunt u ze het beste alleen met een klein beetje water schoon te maken. Anders kan het hout doorweekt raken. Dat is niet goed voor het materiaal en het kan gaan schimmelen op den duur. Als een houten plint een beschermlaag heeft (een vernis of olie),kunt u een reinigingsmiddel voor parket gebruiken.

Plastic plinten schoonmaken

Plastic plinten kunnen met water en azijn schoongemaakt worden. Ze zijn dan weer glanzend nadien. Gebruik hierbij een zachte spons of microvezeldoekje. Hardere materialen kunnen juist beschadigingen opleveren.

Droogtrommeldoekjes om stof weg te houden

Heeft u droogtrommeldoekjes in huis? Dan kunt u als de plinten weer droog zijn ze ook afnemen met zo’n doekje. Dit neemt zowel vuil als stof op. De doekjes zorgen ervoor dat kleding niet statisch uit de droger komt en heeft een zelfde soort werking op stof. Stof zal na het gebruik langer wegblijven van uw plinten.

plinten verven
Lees ook: Houten plinten verven? Bekijk ons stappenplan en tips

Hardnekkige vlekken op plinten

Zitten er hardnekkige vlekken op de plinten? Dan zult u misschien iets harder moeten schrobben met een spons. Lukt dat niet? Dan zijn er speciale reinigingsmiddelen in de groothandels te koop.

Handigheidjes voor tijdens het schoonmaken

Plinten zitten nu eenmaal laag bij de grond, wat het een lichamelijk zwaar klusje kan maken. De hele tijd bukken is niet goed voor uw rug. Dus pak er een laag krukje of een stevige emmer bij, als u wilt zitten. Of leg een dikke handdoek of plaid onder uw knieën. En wie niet steeds wilt verplaatsen, kan ook op een klein plateau met wielen gaan zitten. Denk bijvoorbeeld aan zo’n hulpje bij het verhuizen, een meubelhondje. Strek de armen en benen regelmatig om kramp te voorkomen.

(Bron: VT Wonen, Jan Magazine, Leistenshop-24.de, Poetsen doe je zo. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord