Rouwvliegjes

Rouwvliegjes bestrijden op kamerplanten: zo komt u er vanaf

Met kamerplanten in huis krijgen veel mensen ermee te maken: van die vervelende kleine rouwvliegjes. Buiten dat ze hinderlijk zijn, vormen ze voor mensen geen gevaar, maar ze kunnen wel schadelijk zijn voor uw planten. Bestrijden is dus aan te raden. Hieronder beschrijven we hoe u ze voorkomt en hoe u er vanaf komt.

Wat is het rouwvliegje?

Het rouwvliegje is een kleine, niet stekende muggensoort. Hij staat ook wel bekend als de varenrouwmug. Het zijn kleine, volledig zwartgekleurde vliegjes, die in huis leven van plantaardig materiaal en waarvan de larven zich ophouden in de potgrond van kamerplanten. Meestal merkt u ze pas op als u uw planten water geeft of tegen de pot tikt. Niet te verwarren met fruitvliegjes (Drosophila), te herkennen aan hun rode ogen en die afkomen op rijp fruit en voedsel(resten) in huis. Rouwvliegjes komen het huis vaak binnen via een nieuwe plant of via verse potgrond, waar zich al eitjes of larven in bevinden. De vliegjes eten vooral dode plantenresten, vandaar dat u ze ook weleens in de buurt van vazen met verwelkende bloemen vindt. De larven vreten echter ook levende wortels aan, wat schadelijk is voor de betreffende kamerplant. De plant kan hierdoor minder goed water en voedingstoffen opnemen en de wortels worden bevattelijker voor schimmels en bacteriën. Eenmaal volwassen rouwvliegen hebben maar een levensduur van enkele dagen, maar de vrouwtjes kunnen tot wel 200 eitjes per keer leggen. Hun aantal groeit dus al snel uit tot een plaag.

rouwvlieg fruitvlieg

Rouwvliegjes voorkomen

Wie tot nu toe verschoond is gebleven van rouwvliegjes in de potgrond, kan het één en ander doen om te voorkomen ze alsnog te krijgen. Natte aarde vormt een zeer aantrekkelijke omgeving voor de vrouwtjes om hun eieren te leggen. Geef uw planten daarom goed afgepast water, zodat de aarde de kans krijgt tussen de gietbeurten (licht) op te drogen. Teveel water geven zorgt voor langdurig natte aarde en kan er ook toe leiden dat de wortels van de kamerplanten gaan rotten en dat is een ultieme trigger voor de rouwvliegjes. Verwijder verder eventueel verwelkt of afgevallen blad direct als u het ziet. Bij het kopen van een nieuwe plant doet u er tenslotte goed aan om te controleren of er niet al vliegjes omheen vliegen. Grote kans dat er dan meerdere planten in de buurt met de larven besmet zijn.

Rouwvliegjes bestrijden

Bevinden er zich al rouwvliegjes in huis, dan is het zaak die te bestrijden. We gaan hieronder in op verschillende methoden.

Isoleer besmette planten

Als u er snel bij bent, dan kunt u het probleem in eerste instantie proberen te isoleren. Heeft 1 of enkele van uw planten de vervelende rouwvliegjes, haal die dan weg uit een ruimte waar ook andere planten staan en zet ze in een aparte kamer. Houd de op het oog gezonde planten die blijven staan vervolgens een poosje in de gaten. Het is goed mogelijk dat ze al wel larven in de potgrond bevatten, die ook al snel voor overlast gaan zorgen. Bij de aanschaf van een nieuwe kamerplant kunt u die voor de zekerheid eerst enige tijd in quarantaine plaatsen, zodat die plant geen bron van besmetting wordt voor uw overige planten.

Laat de aarde uitdrogen

Door de aarde van uw planten de kans te geven te laten drogen, kunt u de overlast al wat verminderen. Het werkt meestal vooral vertragend en de vliegjes keren uiteindelijk vaak terug. Dit kan ook alleen toegepast worden als uw planten daar tegen kunnen en moet ook weer niet te lang duren. Kijk voor de verzorging van kamerplanten ook vooral eens in ons kamerplantenoverzicht.

Vervang besmette potgrond (met zand)

Eventuele larven bevinden zich vooral in de bovenste centimeters van de potgrond. Door die laag af te graven (let wel op dat u de wortels niet teveel beschadigt) en te vervangen met nieuwe potgrond elimineert u het probleem vaak in 1 keer. De nieuwe potgrond moet dan vanzelfsprekend wel vrij van larven zijn. Ook kunt u ervoor kiezen de bovenste laag met 1 centimeter te bedekken met zand. Daar kan de rouwvlieg namelijk geen eitjes in leggen. Het wordt dan wel lastiger inschatten wanneer u uw plant water moet geven, dus dit is wel iets voor de meer ervaren kamerplantenliefhebber.

De potgrond afdekken

Door de bovenkant van de pot enige tijd af te sluiten met huishoudfolie of een dichte laag grind krijgen de uitgekomen larven geen kans meer de potgrond te verlaten.

Plakband of vliegenvanger plakstrips

Een deel van de rouwvliegen kunt u kwijtraken door aan de bovenkant van uw plantenpotten plakband of van die speciale plakstips voor vliegen aan te brengen. De vliegjes blijven zo vastplakken en kunnen geen eitjes meer leggen.

Kaneel

Ook kaneel kan soms tegen het ongemak helpen. Hiervoor kunt u wat van het poeder op de aarde strooien of er een extract mee maken. Kook daarvoor een liter water met 2 eetlepels kaneel. Laat het afkoelen en verwijder het slijmerige drab. Begiet uw planten vervolgens met het kaneelwater. In de tuin kent kaneel ook verschillende toepassingen.

Aaltjes

Als laatste een nieuwe en zeer effectieve vorm van bestrijden: aaltjes. Tegenwoordig zijn voor vele soorten plagen aaltjes in te zetten. Zo ook tegen de rouwvlieg. De zogenaamde nematoden werken zeer lokaal in de potgrond en doden de aanwezige larven effectief door ze te parasiteren. Ze zijn daarnaast niet schadelijk voor mensen of dieren in de omgeving van de kamerplanten. De aaltjes zijn online te verkrijgen en worden dan opgestuurd, waarna u ze eenvoudig via water in een gieter aan de potgrond toevoegt.

Lees ook: vliegen in huis? Zo komt u er vanaf.
Het bestrijden van fruitvliegjes.
Zilvervisjes of papiervisjes in huis bestrijden.
Huis-tuin-en-keukemiddeltjes tegen zilvervisjes.
Waarom vliegen de mieren massaal tegelijk uit?

(Bron: Rentokil, Pokon, thathomepage.com, 123planten, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Wiedewans says:

    Rouwvliegjes kun je ook goed bestrijden door een klein flesje te nemen bv oud kruidenpotje en dat gedeeltelijk vullen met goedkope witte wijn. Wel het dekseltje met de gaatjes erop draaien.
    Ze kruipen erin en verdrinken van zattigheid. Wel regelmatig verschonen. Bij mij gaat dat prima.

      BioNieren says:

      Aaltjes werken inderdaad echt héél goed. Ik was er na enkele weken van verlost. Had de aaltjes via bol gekocht.