teveel water

Zo redt u een kamerplant die teveel water heeft gekregen

Als een kamerplant langere tijd teveel water krijgt, legt hij bijna altijd het loodje. Voor veel planten geldt: liever te weinig, dan teveel water. U kunt uw plant in veel gevallen gelukkig nog wel voortijdig redden.

Hoe herkent u een plant die teveel water krijgt?

Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen. De beste manier om erachter te komen of de plant te nat staat is door tijdens het water geven uw vingers te gebruiken om te voelen hoe vochtig de potgrond is. Dan merkt u het al snel als die erg lang nat blijft en weet u dus dat u in elk geval niet te weinig heeft gegeven.

Zo kunt u uw plant redden na teveel water

Controleer of er een laag water in de pot staat en giet het overtollige water anders weg. Geef de plant vervolgens geen water meer totdat de aarde weer opgedroogd is tot een acceptabel punt. Sommige planten hebben het liefst dat hun kluit altijd licht vochtig blijft, dus laat niet alle planten zomaar helemaal uitdrogen als ze eerst te nat gestaan hebben. In ons kamerplantenoverzicht vindt u van een grote hoeveelheid planten aanwijzingen hoeveel water zij nodig hebben.

kamerplanten gele bladeren
Lees ook: Kamerplant met gele bladeren? Dit kan er aan de hand zijn

Nieuwe potgrond

Het kan helpen de plant van wat nieuwe potgrond te voorzien. Door de nieuwe, veel drogere grond kunnen de wortels die nog gezond zijn zich meteen en veel beter herstellen. Is de kluit wat beschimmeld, dan kunt u er eventueel wat kaneel over verspreiden. Verrotte wortels kunt u het beste voorzichtig te verwijderen, zonder de gezonde wortels te beschadigen. Rottende wortels herkent u aan hun kleur en soms ook geur en ze voelen meestal niet zo stevig aan. Blijken er veel wortels te zijn afgestorven, snoei de plant zelf dan zo mogelijk wat terug, zodat de kluit en plant in verhouding blijven.

Te natte grond voortaan voorkomen

Een kamerplant verzuipt eerder als u hem direct in een sierpot zonder gaten plaatst. U kunt hem daarom beter in een binnenpot met gaten en vervolgens in een sierpot of op een schotel plaatsen. Zo kan overtollig water beter weglopen en verdampen en behoudt de potgrond meer zuurstof, waardoor de wortels minder snel zullen stikken. Blijf verder voortaan met uw vingers voelen hoe nat de kluit aanvoelt voordat u opnieuw water geeft.

Op 4 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! in de rubriek De MAX! Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

Geef een reactie

Reactie

    Sheera 1 says:

    Ik ben ook geneigd te veel water te geven en als ik dat in de gaten heb dan zet ik de plant op enkele opgevouwen vellen keukenrol. Dat zuigt dan het water uit de aarde. Soms moet je het vaker wisselen.