last van vliegen

Vliegen in huis? Zo komt u er vanaf

Het constante gebrom en het feit dat ze ongevraagd op u gaan zitten, maken vliegen niet populair. Het zijn ongenode gasten die zich vooral tijdens de warme zomermaanden laten zien en horen. Ze zijn er ineens en vaak met velen tegelijk. Maar vliegen zijn niet alleen vervelend, ze brengen ook (gezondheids)risico’s met zich mee. 

Soorten vliegen

Om te beginnen zijn er verschillende soorten vliegen. Om er een paar te noemen: fruitvliegen, klustervliegen, kamervliegen of de blauwe vleesvliegen. Klustervliegen , ook wel clustervliegen of grasvliegen genoemd, overleven in huizen en andere gebouwen. Ze zijn groot en zwart. Deze vlieg laat zich vooral van de lente tot de herfst zien. Zodra ze in de lente ontwaken, gaan ze als een gek op zoek naar voedsel. Daarom dat u ze in huis vaak hoort rondvliegen en dat veroorzaakt dat continue gebrom. Fruitvliegen vallen ons vooral in de zomermaanden lastig. Ze zijn dol op zoete geuren van zowel drank als voedsel en planten zich razendsnel voort.

Gezondheidsrisico’s

Maar wat is het risico voor de mens? Vliegen zitten ook op mesthopen of andere soorten uitwerpselen. Daar leggen ze hun eitjes. Maar deze uitwerpselen zitten vol bacteriën die ze moeiteloos met zich meedragen en vervolgens op ons voedsel overbrengen. Ze kunnen daardoor parasieten verspreiden die buikgriep of salmonella over kunnen brengen.

Hygiëne

Om te voorkomen dat we in huis aantrekkelijke plekken hebben voor vliegen is het goed om een aantal zaken in acht te nemen. De aller belangrijkste is hygiëne. Want op schone oppervlakken zal de vlieg zich niet snel laten zien. Maar er zijn nog een aantal mogelijkheden om de vlieg uit huis te weren:

  • Zorg voor goed sluitende horren voor de ramen en deuren. Houdt vliegen echt buiten!
  • Vliegen houden niet van schittering, dus hang iets voor de ramen dat een schittering veroorzaakt
  • Zorg dat er geen rottend eten ligt op het aanrecht of een andere plek waar vliegen makkelijk bij kunnen
  • Ga na of er geen potjes, blikken of andere bakjes met voedsel openstaan. Vliegen komen af op de geur en gaan er dan opzitten
  • Ruim na het eten zo snel mogelijk etensresten op en doe het direct in de container. Denk hier ook aan als u aan het bbq-en bent
  • Heeft u een hond, kat of konijn? Laat dan geen uitwerpselen liggen, daar zijn vliegen dol op
  • Houdt uw leidingen schoon en open, want een verstopte leiding is een broedplaats voor vliegen om hun eitjes in te leggen

Toch al in huis

Zijn de vliegen eenmaal binnen dan kunt u, wellicht wat tegenstrijdig, de deur voor hen openzetten om weer naar buiten te gaan. Een vlieg heeft immers de neiging om naar buiten te willen. Daarnaast is een vliegenmepper altijd goed om bij de hand te hebben. Vliegen zijn ook gek op zoet, vooral de fruitvliegjes, dus lok ze naar een vliegenval met zoetigheid erin.

Lees ook: Fruitvliegjes, hoe komt u er vanaf? en Waarom vliegen de mieren massaal tegelijk uit? 

(Bron: Margriet, Rentokil, archief)

Geef een reactie