zilvervisjes

Last van zilvervisjes? Deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes helpen

Last van zilvervisjes in uw huis? Dat is vervelend, maar gelukkig zijn er allerlei middeltjes op de markt om deze beestjes te verjagen. Maar wist u dat u ook van zilvervisjes afkomt met behulp van bepaalde huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die u hoogstwaarschijnlijk al in huis heeft?

Citroensap en lavendelolie

Waar veel mensen houden van de frisse geur van citroen en lavendel, vinden zilvervisjes deze geuren maar niets. Daarom is een mengsel van deze geuren ideaal om zilvervisjes buiten de deur te houden. Meng citroensap met een paar druppels lavendelolie en water en spray dit vervolgens op de plekken waar veel zilvervisjes zitten. De beestjes zullen deze plekken in het vervolg nu hoogstwaarschijnlijk mijden vanwege de geur.

Sterk geurende kruiden

Ook sterk geurende kruiden zoals kruidnagel of kaneel worden niet gewaardeerd door zilvervisjes. Daarom werkt het neerleggen van een kaneelstokje of schaaltje met kruidnagels ook om de vervelende plaagdiertjes te verjagen. En het verjagen van is niet het enige voordeel, de sterke geur zou ook het reukvermogen van de zilvervisjes aantasten, waardoor zij geen eten en partner meer kunnen vinden. Hierdoor zullen de zilvervisjes dus sneller op zoek gaan naar een nieuw onderkomen.

Een oude krant

Zilvervisjes vinden het fijn om zich op te houden in een donkere en vochtige omgeving. Wilt u de beestjes lokken? Dan kunt u ze dus het best naar een plek laten komen die ze fijn vinden. Een goede manier is het oprollen van een oude krant, de uiteinden vast maken met elastiekjes en de krant vervolgens vochtig maken. Leg de natte krant vervolgens op een plek waar weel zilvervisjes komen en na een dag zult u waarschijnlijk al een behoorlijk aantal zilvervisjes in de krant vinden.

Aardappel

Zilvervisjes houden van voedselresten een aardappel is favoriet. Daarom is een aardappel ook uitermate geschikt om te gebruiken als lokaas voor zilvervisjes, u kunt er zelfs een soort val van maken. Dit doet u door de aardappel gedeeltelijk uit te hollen en deze vervolgens in een plastic zakje neer te leggen in de ruimte waar u last heeft van zilvervisjes. De kleine beestjes verzamelen zich vervolgens in de aardappel en komen daar door het plastic zakje niet meer uit. Op deze manier heeft u uw eigen zilvervisjes val gemaakt.

Glazen potje

Niet alleen een aardappel, maar ook een leeg, glazen potje is geschikt om een zilvervisjesval van te maken. Dit doet u door het potje aan de buitenkant in te tapen en er een stukje eten in te leggen als lokaas. Door het tape is het potje niet alleen donker, maar kunnen de zilvervisjes de pot ook inklimmen, maar omdat de binnenkant van glad glas is, komen zij er vervolgens niet meer uit. Ook zo vangt u gemakkelijk een hele boel van dit ongedierte.

Wat te doen met gevangen zilvervisjes?

Er zijn dus verschillende manieren om zilvervisjes te lokken. Maar wat moet u eigenlijk met uw val doen wanneer deze vol met zilvervisjes zit? Voor de aardappel- en de krantenval geldt dat u deze met zilvervisjes en al buiten in de container kunt weggooien. Zorg er wel voor dat u de val goed afsluit, anders kunnen de zilvervisjes er weer uit kruipen. De val van het glazen potje kunt u niet zo maar weggooien, omdat glas in de glasbak hoort. Schut de zilvervisjes daarom vanuit de pot in bijvoorbeeld een plastic zakje en gooi deze in de container. Het glazen potje kan vervolgens leeg in de glasbak.

Meer tips

Wilt u meer tips tegen overlast van zilvervisjes? Lees dan dit artikel, dat eerder verscheen op MAX Vandaag.

(Bron: RTL nieuws, Margriet, Milieu Centraal, Archief)

Geef een reactie

Reacties (6)

  annaben says:

  Waarom diertjes in container gooien?
  Kan toch ook gewoon in een perkje of in de tuin.
  Ik zet ze al jaren met alle mogelijke zorg buiten.
  In huis niet fijn maar dood maken is nergens voor nodig.

   Linda033 says:

   Helemaal mee eens! Levende dieren gooi je toch niet in een container? Ik. breng ze ook altijd naar een struik of zo.

  Cloggiegirl says:

  Het glazen potje moet in de glasbak! Heel goed.
  Waarom mag het PLASTIC zakje dan wel in de container?

  Dat hoort in de plastic afvalbak!

  Marianne

  DEUTEKOM says:

  Vroeger, dus langer geleden, hadden wij veel hoofdluizen ! Die werden dan afgevangen middels speciale kam en dan op een stuk wit laken opgevangen ! Hierna werd het laken in de tuin uitgeschud en leidden die luizen nog een lang en gelukkig leven uit pure dankbaarheid. Ja diervriendelijk waren wij thuis wel. Groetend DEUT

  DEUTEKOM says:

  Oh ja, en tegenwoordig gaat bij ons ALLE plastic afval NIET in de zwarte bak of, maar STEEDS in een oranjekleurige dunnen grote plastic zak en worsdt geloof 1x per 14 dagen opgehaald. Dus voor de goede orde Alle plastic HARD EN ZACHT. hoe zit dat bij jullie ? DEUT

  Emely says:

  Zeker niet lokken! Tenzij je alle zilvervisjes in de buurt in je huis wil hebben. Mijn advies is simpelweg stofzuigen, vaak en goed. De zilvervis is natuurlijk niet gevaarlijk maar we vinden ze vies. Als je te maken heeft met een invasie bel dan ongediertebestrijding.