kweken

Tip 26: alles waar potgrond in kan, is geschikt om te kweken

Het kweken van onder andere groente, fruit en kruiden wordt meestal gedaan op een volkstuin. Toch kan er op een balkon of kleine tuin van alles gekweekt worden. Alles waar maar potgrond in kan, is geschikt om te kweken.

Let er wel op dat er onder in de pot 1 of enkele gaten zitten waar het overtollige water in weg kan lopen. Stenen potten zijn daar geschikt voor, maar ook in plastic potten en houten bakken kunt u planten zetten. Als er weinig ruimte is, kunt u ook nog potten aan de pergola hangen. Vooral met aardbeien gaat dit goed en het is nog mooi ook. Het beste is om biologische potgrond te kopen.

moestuin balkon
Lees ook: Moestuin op het balkon, bekijk de mogelijkheden en geschikte planten

Biologische zaden

Als u zaad of planten koopt, koop dan biologische. Voor de beginners adviseer ik planten te kopen zoals sla, andijvie, bieten en koolsoorten. Wilt u het kweken goedkoop houden, dan is zelf planten kweken van biologisch zaad het beste. De meeste bessensoorten, zoals rode en zwarte bessen, zijn prima in wat grotere potten te kweken. Maar ook de blauwe bosbes kan in een pot groeien. Zelf doornloze braam kweken gaat prima, maar die moet wel geleid worden.

Kruiden in potten

Kruiden zijn ook geschikt om in potten te zetten, zoals bieslook, munt en rozemarijn, deze zijn overblijvend. Vanaf mei kunt u ook eenjarige kruiden zaaien of kopen, zoals dille, koriander, karwij, peterselie en basilicum. Kruiden hebben wel voldoende water nodig, anders schieten ze door. Regelmatig oogsten voorkomt dit ook. In potgrond zit voor ongeveer 6 weken voeding, dit houdt in dat er af en toe wat mest gegeven moet worden. Kweek alles zo veel mogelijk in de zon.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 16 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie