braaksel

Overgegeven? Zo krijgt u de vlekken van braaksel weer weg

Het is al vervelend wanneer u, iemand anders of uw huisdier moet overgeven, maar helaas veroorzaakt het braaksel ook weleens nare vlekken. Het is zaak die zo snel mogelijk te verwijderen. Om geurtjes te voorkomen en te zorgen dat het geen blijvende herinneringen worden. We vertellen hoe u dat het beste kunt aanpakken bij verschillende oppervlakken.

Braaksel verwijderen

Voor alle oppervlakken geldt dat u snel moet beginnen met schoonmaken. De zuren in braaksel kunnen materialen namelijk beschadigen. Verwijder eerst het grootste deel met bijvoorbeeld stukken keukenpapier, een doek of een plastic zak. Probeer hierbij zo min mogelijk te wrijven, want dit kan ervoor zorgen dat het overgeefsel dieper in de stof of materiaal doordringt. Draag eventueel huishoudhandschoenen, zodat u het braaksel niet met uw handen aan hoeft te raken.

Hoe kunt u braaksel van kleding verwijderen?

Nadat u de grove delen heeft verwijderd, kunt u het vieze kledingstuk het beste onder een kraan met een sterke straal afspoelen. Soms is dit al genoeg om de vlekken te laten verdwijnen. Is dat niet het geval, laat het dan enige tijd weken in een emmer met warm water met wasmiddel. Was het vervolgens in de wasmachine. Zijn de vlekken dan toch nog aanwezig, dan kunt u ze eventueel behandelen met een vlekkenverwijderaar.

Vetvlekken
Lees ook: Vetvlekken of olie verwijderen uit kleding en het tafelkleed

Hoe kunt u braaksel van meubels verwijderen?

Vlekken van braaksel op meubelen, zoals de bank, zijn wat onhandiger om te verwijderen. U kunt ze niet even in de wasmachine doen, behalve in het geval van afneembare hoezen. Het werkt in dit geval goed om de vlekken om te beginnen te behandelen met baking soda. Het meeste vuil trekt zo uit de stof en ook geurtjes worden geminimaliseerd. Zuig het vervolgens op met de stofzuiger of veeg het voorzichtig weg met keukenpapier.

In plaats van baking soda kunt u de vlekken ook behandelen met een mengsel van witte azijn en water, in gelijke delen. Gebruik een schone doek om de plek er voorzichtig mee te deppen. Door azijn vermindert de geur direct. De ondergrond moet daar wel geschikt voor zijn.

Vervolgens kunt u een textielreiniger gebruiken om het restant van de vlek te verwijderen. Heeft u dit niet in huis, dan kunt u ook een kleine hoeveelheid afwasmiddel oplossen in water. Verwijder eventuele zeepresten met een schone, vochtige doek en laat het oppervlak goed drogen.

Hoe kunt u braaksel van het tapijt verwijderen?

Ook een tapijt kunt u eerst behandelen met baking soda of zo mogelijk azijn. Nadat u dit weer heeft verwijderd, kunt u het beste tapijtreiniger gebruiken om de vlekken van het braaksel te verwijderen. Wanneer u dit niet in huis heeft, kunt u het proberen met een mengsel van water en een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Verwijder eventuele zeepresten met een schone, vochtige doek en laat het oppervlak goed drogen Zo nodig kunt u de vlek later dan alsnog met een tapijtreiniger behandelen. In een eerder artikel geven we meer tips om vlekken van het vloerkleed te verwijderen.

Hoe kunt u braaksel van een houten vloer verwijderen?

Doe het ten 1e snel, om de zuren geen kans te geven. Vervolgens kunt u de vloer na het verwijderen van de grofste delen dweilen of afnemen met een speciaal schoonmaakmiddel voor de betreffende soort hout. Merkt u het te laat, nadat bijvoorbeeld uw huisdier al enige tijd geleden heeft overgegeven, dan ontstaan er soms zwarte vlekken in het hout. In dat geval helpt een speciaal schoonmaakmiddel dat is gemaakt om zwarte vlekken uit een houten vloer te krijgen. In een eerder artikel geven we meer tips voor het schoonmaken van een houten vloer.

Hoe kunt u braaksel van een matras verwijderen?

Dekens, het dekbed en ander beddengoed zijn redelijk eenvoudig schoon te krijgen, maar het kan ook gebeuren dat braaksel doordringt tot in het matras. Behandel de vlekken vervolgens met baking soda of azijn, zoals bij braaksel op meubelen beschreven is. Gebruik daarna een textielreiniger of een mengsel van water met afwasmiddel om de vlekken helemaal weg te krijgen. En dep na met een schone, vochtige doek. Het matras moet daarna goed drogen. Is hij nou niet helemaal opgedroogd wanneer u er weer op wilt slapen, leg er dan een laag handdoeken overheen, voordat u schone lakens of een hoes gebruikt. Laat het matras de dag erna wel weer verder drogen, om schimmelvorming te voorkomen. In een eerder artikel leest u hoe u ook vlekken van onder andere urine en bloed uit een matras verwijdert.

(Bron: vlekkenkoning.nl, Libelle, RTL Nieuws, wikiHow, vloerenbaas. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord