ontluchten

Ontluchten en meer aandachtspunten nu de verwarming weer aan gaat

Het grote onderhoud van de CV-ketel kan beter aan een vakman overgelaten worden, maar er zijn een aantal zaken die u ook prima zelf kunt doen. Zoals het ontluchten of water bijvullen als de centrale verwarming na de zomer weer voor het eerst aan gaat. Dit voorkomt borrelende geluiden of het niet geheel warm worden van de radiatoren. We vertellen u hoe u hierbij te werk kunt gaan. 

Ontluchten

Radiatoren van het verwarmingssysteem zijn gevuld met water. Een teveel aan lucht kunt u laten ontsnappen via het ontluchtingsventiel. Daarvoor heeft u een sleuteltje nodig. Dergelijke sleutels zijn bijvoorbeeld bij de bouwmarkt te koop als u nog geen exemplaar heeft. Draai eerst de knoppen van radiatoren open en zet de thermostaat kort op de hoogste stand. Zo hoopt het lucht in de radiatoren zich op bij de ontluchtingsventielen. Zet de thermostaat daarna uit en laat het water in de radiatoren een minuut op 10 afkoelen. Zet het verwarmingssysteem uit door de stekker uit de ketel te halen of de knop op ‘uit’ te zetten.

Begin met ontluchten bij de radiator die het verste weg is van de ketel en het laagst geplaats is in huis. Draai de knop dicht en draai met het ontluchtingssleuteltje het ventiel open. Houd er een doekje bij: als alle lucht ontsnapt is, kan er wat water uit de radiator komen. Draai het ventiel dan weer dicht. Werk alle radiatoren op deze manier af. De knop van de verwarmingen kunt u daarna weer opendraaien. Als alle radiatoren ontlucht zijn, mag de ketel weer aan.

Verwarmingsketel bijvullen

Het is ook belangrijk de druk in de ketel te controleren. Na het ontluchten kan er namelijk minder water in het systeem zitten en dan kan het zijn dat de druk te laag is geworden. De druk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Hoe hoog de druk is, kunt u aflezen van een digitale display of een metertje. Is de druk onder de 1,5 bar of staat het wijzertje links in het rood, dan moet de ketel bijgevuld worden. U heeft daarbij nodig: een bijvulslang, een emmer en een doek om water op te vangen. Zet de thermostaat op de laagste stand. Schakel de ketel uit met de aan/uitknop of door de stekker uit het stopcontact te halen. Laat de ketel ongeveer een half uur afkoelen: als koud water in een te hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten.

Bij ketels met een digitaal display moet de ketel weer aangezet worden om de druk af te kunnen lezen. Een ketel met manometer kan uitgeschakeld blijven. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Hou een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat de slang vollopen voordat u hem op de cv-installatie aansluit: zo zit er bijna geen lucht in de slang en kan er dus ook bijna geen lucht in de cv-installatie komen. Doe de waterkraan dicht.

Sluit de vulslang aan op de vulkraan van de cv-installatie. Open de waterkraan en draai daarna de vulkraan van de cv-installatie open. Als de druk bijna op 2 bar staat, sluit u de vulkraan. Sluit meteen daarna de waterkraan. Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang zit in een emmer lopen. Zet de cv-ketel weer aan en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.

Wilt u het liever ook even zien, bekijk dan de filmpjes over ontluchten en water bijvullen.

Het belang van ventileren

Niet alleen is het voor het binnenklimaat en de gezondheid belangrijk, ventileren kan u daarnaast ook stookkosten schelen. Het verwarmen van verse lucht kost namelijk minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht die al in huis hangt. Dit doet u door elke dag de ramen open te zetten en de boel even goed te doorluchten. Vergeet hierbij niet de verwarming lager te zetten zodat u geen warmteverlies heeft. 10 minuten per dag ventileren levert u al snel een besparing van maar liefst 50 euro per jaar op. Wie dan ook nog de verwarming een graad lager zet bespaart nog eens 7 procent extra op de energierekening.

Lees ook: de verwarming ’s nachts aan in de slaapkamer. Goed of niet?
De verwarming hoger zetten? Dit is wat het kost.

(Bron: NTR, AD, archief)

Geef een reactie