Duur 01:33
Gepubliceerd op 23 mei 2016

Deel 8: Radiator ontluchten

Maakt de verwarming een borrelend of tikkend geluid? Dat kan komen door lucht in de radiatoren. Ontluchten dus!

Ontluchten

De radiatoren van het verwarmingssysteem zijn gevuld met water. Het teveel aan lucht wat er in radiatoren zit, kunt u laten ontsnappen via het ontluchtingsventiel. Daarvoor heeft u een sleuteltje nodig.

Draai de knoppen van radiatoren open. Zet de thermostaat even op z’n hoogst, zodat de lucht in de radiatoren zich ophoopt bij de ontluchtingsventielen. Zet de thermostaat daarna uit, zodat het water in de radiatoren kan afkoelen. Zet het verwarmingssysteem uit door de stekker uit de ketel te halen of de knop op ‘uit’ te zetten.

Begin bij de radiator die het verste weg is van de ketel. Draai de knop dicht.
Met het ontluchtingssleuteltje kunt u het ventiel opendraaien. Houd er een doekje bij: als alle lucht ontsnapt is, kan er water uit de radiator komen. Draai het ventiel weer dicht. Werk alle radiatoren op deze manier af. De knop van de verwarmingen kunt u daarna weer opendraaien.

Als alle radiatoren ontlucht zijn, mag de ketel weer aan.

Als laatste stap controleert u de druk in de ketel. Omdat er na het ontluchten minder water in het systeem zit, kan het zijn dat de druk te laag is geworden. De druk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Is de druk te laag? Dan moet de ketel worden bijgevuld.

Hoe u de ketel bijvult, ziet u in deel 9. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer