cv-ketel

Ook NVWA twijfelt aan cv-ketel van Nefit

Iedereen met een cv-ketel in huis, wil natuurlijk dat deze veilig is en geen gevaren voor de gezondheid of de omgeving met zich meebrengt. Helaas valt dit niet te garanderen bij een bepaald type ketel van het merk Nefit, concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoritieit na onderzoek. Zij heeft haar bevindingen inmiddels gedeeld met de minister van Volksgezondheid. 

Brandgevaar en vergifttiging

Begin 2018 publiceert RTL Nieuws een artikel waarin wordt gesteld dat Topline-ketels van het merk Nefit die geplaatst zijn tussen 2006 en 2009 mogelijk een veiligheidsrisico vormen. Een door RTL ingehuurde technisch expert stelt vast dat de warmtewisselaar van de ketel bij hoge temperatuur kan vervormen, waardoor er mogelijk rookgas lekt in de witte mantel van de ketel. Rookgas is het ‘uitlaatgas’ van een cv-ketel en kan brand veroorzaken. Ook kan de vervormde warmtewisselaar ervoor zorgen dat er koolstofmonoxide ontsnapt, met een koolstofmonoxidevergiftiging als potentieel gevolg.

Warmtewisselaar vervangen

Op basis van deze berichtgeving start de NVWA met een eigen onderzoek dat nu dus is afgerond. De uitkomst is dezelfde als die van de expert van RTL en daarom wijst de autoriteit Nefit erop dat zij alle onveilige ketels ‘binnen redelijke termijn’ moeten aanpassen. Hoeveel exemplaren Nefit precies moet nakijken is onduidelijk, maar vermoedelijk gaat het om meer dan 100.000 ketels. In totaal hangen er zo’n 128.090 gevaarlijke Topline-ketels in Nederland, waarvan 25.000 aan het begin van 2018 een nieuwe warmtewisselaar hebben gekregen. Inmiddels heeft Nefit er nog enkele honderden vervangen, melden bronnen aan RTL.

Onderzoek van Nefit

Nefit heeft al aan het begin van de discussie rondom dit type ketel aangegeven dat de warmtewisselaar inderdaad niet naar behoren werkt, maar dat het onderdeel geen veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. De cv-ketelfabrikant laat momenteel een onafhankelijk onderzoek naar de warmtewisselaar uitvoeren door TNO. Wanneer deze organisatie naar buiten zal komen met de resultaten, is nog niet duidelijk.

Warmtewisselaar

De warmtewisselaar waarover nu zoveel commotie is, is het onderdeel van een cv-ketel dat warmte overbrengt van het ene instrument naar het andere. De warmtewisselaar koelt lucht af dat het van instrument 1 aangeleverd krijgt en pompt deze naar object 2, waardoor dit verwarmt wordt. De warmtewisselaar is een essentieel onderdeel van de cv-ketel.

(Bron: archief, RTL, ANP)

Geef een reactie