cv-ketels

Meer dan 100.000 onveilige cv-ketels in Nederlandse huizen

Mensen met een cv-ketel van Nefit doen er goed aan om te controleren welk model er aan hun muur hangt. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat een bepaalde ketel, die geproduceerd is van 2006 tot 2009, veiligheidsrisico’s met zich mee kan brengen.

Brand en koolstofmonoxide

RTL heeft een technisch expert in de arm genomen die heeft geconstateerd dat de warmtewisselaar van de ketels van het type TopLine-HR  van Nefit kan vervormen bij een hoge temperatuur. Door de vervorming kan er rookgas – een soort uitlaatgas van de ketel- vrijkomen in het witte omhulsel, wat uiteindelijk brand kan veroorzaken. Ook kan de vervormde warmtewisselaar ervoor zorgen dat er koolstofmonoxide vrijkomt, wat voor een koolstofmonoxidevergiftiging kan zorgen.

Onveilig?

De technisch expert stelt dat de ketel, waarvan er ongeveer 128.090 stuks in Nederland hangen, daarom onveilig is. Producent Nefit zegt op haar beurt dat er inderdaad problemen zijn met de warmtewisselaar van dit model, maar dat er geen veiligheidsrisico’s aan kleven. Wel worden eventueel vervormde warmtewisselaars snel vervangen, om onveilige situaties te voorkomen.

Eerdere problemen

Het is niet de eerste keer dat er een probleem wordt geconstateerd bij dit type ketels van Nefit. In februari 2017 wijst het bedrijf consumenten al op de brandgevaarlijkheid van deze verwarmingsketel, omdat deze soms niet goed worden vastgezet door de installateur. Over een probleem met de warmtewisselaar wordt dan niets gezegd, terwijl Nefit hier volgens RTL dan al wel van op de hoogte is. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is toen niet door Nefit geïnformeerd over dit smeltende onderdeel van de ketel. Deze instantie zegt de berichtgeving van RTL zeer serieus te nemen en wil het onderzoek nader bestuderen. Inmiddels heeft de NVWA laten weten dat zij Nefit verplicht om alle beschikbare informatie over de warmtewisselaar in de TopLine-ketels met hen te delen. Nefit spreekt tegen dat zij informatie voor de NVWA achtergehouden en zegt dat zij een onafhankelijk onderzoek gaan instellen naar de smeltende warmtewisselaar.

Warmtewisselaar

De warmtewisselaar waarover nu zoveel commotie is, is het onderdeel van een cv-ketel dat warmte overbrengt van het ene instrument naar het andere. De warmtewisselaar koelt lucht af dat het van instrument 1 aangeleverd krijgt en pompt deze naar object 2, waardoor dit verwarmt wordt. De warmtewisselaar is een essentieel onderdeel van de cv-ketel.

(Bron: NOS, RTL)

Geef een reactie

Reactie

    Peter Eef says:

    Mijn Nefit Topline ketel wordt (al vanaf de aankoop) elk jaar onderhouden door een verwarming installatiebedrijf uit mijn woonplaats.
    Bij het jaarlijkse onderhoud in oktober 2017 is geconstateerd dat (ook) mijn warmtewisselaar door de hitte is kromgetrokken. Hierdoor lekt deze de rookuitlaadgassen koolmonoxide naar buiten de ketel de ruimte in waar hij hangt, en moest daardoor met spoed worden vervangen.
    De ketel hangt in de bijkeuken waar ook mijn hond en drie poesen slapen. Ik moet er niet aandenken wat er zou kunnen hebben gebeuren als dat was misgegaan. Want hoe lang is de lekkage al aan de gang?
    De laatste onderhoudsbeurt was in december 2016. Lekte de warmtewisselaar mogelijk toen al en heeft de monteur het niet opgemerkt?
    Als dit (al lang) bij Nefit bekend was dan hadden zij mij moeten informeren over de zeer gevaarlijke situatie.
    Ik heb contact opgenomen met de Nefit Consumentenlijn.
    Daar schepen ze je af en doen ze net of jij één van de eerste bent die dit probleempje heeft.
    Dat je echt een uniek geval bent!
    Ik heb aangegeven dat hier spraken is van ontwerp/constructie/ productie-fout en dat een ondeugdelijk product kosteloos door Nefit moet worden vervangen.
    Nefit vindt van niet en verwijst naar hun Garantievoorwaarden van 15 jaar op de warmtewisselaar en stelt dat ik zelf de installatiekosten en de reiskosten van 150 euro excl. btw moet betalen.
    Prompt volgt de Nefitfactuur via mijn installatiebedrijf.
    Betreft Installatie: Nefit TopLine Compact HRC 30/CW5
    Hierbij brengen wij in rekening het bezoek van Nefit voor het vervangen van de warmtewisselaar. De warmtewisselaar valt onder de garantie. Nefit heeft het arbeidsloon en de voorrijkosten doorberekend.
    1,00 Bezoek Nefit 24-10-2017 150 euro Excl. btw.

    Ik heb mijn installatiebedrijf aangegeven dat ik deze factuur om aangegeven reden niet ga betalen en een eventuele gang naar de rechter met vertrouwen tegemoetzie.
    Mijn installatiebedrijf geeft mij volkomen gelijk, staat achter mijn beslissing en neemt hierover contact met zijn Nefit Regio Account Manger op dit op te lossen.