Duur 02:20
Gepubliceerd op 23 mei 2016

Deel 9: Verwarmingsketel bijvullen

Na het ontluchten van de radiatoren kan de druk in de verwarmingsketel te laag geworden zijn. De druk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn.

Waterdruk

Hoe hoog de druk is, kunt u aflezen van een digitale display of een metertje. Is de druk onder de 1,5 bar of staat het wijzertje links in het rood, dan moet de ketel bijgevuld worden.

Benodigdheden

Een bijvulslang, een emmer en een doek om water op te vangen.

Instructie  

Zet de thermostaat op de laagste stand. Schakel de ketel uit met de aan/uitknop of door de stekker uit het stopcontact te halen. Laat de ketel ongeveer een half uur afkoelen: als koud water in een te hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten!

Bij ketels met een digitaal display moet de ketel weer aangezet worden om de druk af te kunnen lezen. Een ketel met manometer kan uitgeschakeld blijven.

Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Hou een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat de slang vollopen voordat u hem op de cv-installatie aansluit: zo zit er bijna geen lucht in de slang en kan er dus ook bijna geen lucht in de cv-installatie komen. Doe de waterkraan dicht.

Sluit de vulslang aan op de vulkraan van de cv-installatie. Open de waterkraan en draai daarna de vulkraan van de cv-installatie open. Als de druk bijna op 2 bar staat, sluit u de vulkraan. Sluit meteen daarna de waterkraan. Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang zit in een emmer lopen.

Zet de cv-ketel weer aan en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.

Het laatste klusje is er eentje waar iedereen tegenop ziet: de afvoer ontstoppen! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reactie

  bijbloem says:

  De standaardslang voor bijvullen past niet altijd. Er zit een ander formaat “schroefdraad” aan het waterkraantje.
  Bij een wasmachine is het soms mogelijk om een nieuwe wasmachineslang te koppelen voor het bijvullen.
  Bij mij via de radiator (met analoge meter) tegenover de wasmachine. Aan de onderkant is een kraantje.
  Even een tip, want op internet is het alles anders dan bij mij.
  Kraan dicht, nieuwe wasmachineslang en andere eind op radiator. Kraan open en daarna pas de radiator openen.
  Te vol? Meter geeft meer dan 2,0 aan.
  Wasmachine/vulslang los (eerst beide kranen dicht) en boven afvoerputje of emmer teveel eruit laten lopen via kraantje radiator te regelen.

  Die maat schroefdraad van de waterkraan is belangrijk.
  Bij de standaardslangen ontbreekt dat deel. Sinds ik een nieuwe machineslang heb gekost (let op lengte) gaat het heel simpel. Ontluchten hoef ik niet omdat het expansievat veel hoger is dan de rest van de installatie.
  De luchtbel gaat naar het hoogste punt.

Bekijk ook

Meer