Deel 9: Verwarmingsketel bijvullen
Na het ontluchten van de radiatoren kan de druk in de verwarmingsketel te laag geworden zijn. De druk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn.
Waterdruk
Hoe hoog de druk is, kunt u aflezen van een digitale display of een metertje. Is de druk onder de 1,5 bar of staat het wijzertje links in het rood, dan moet de ketel bijgevuld worden.
Benodigdheden
Een bijvulslang, een emmer en een doek om water op te vangen.
Instructie
Zet de thermostaat op de laagste stand. Schakel de ketel uit met de aan/uitknop of door de stekker uit het stopcontact te halen. Laat de ketel ongeveer een half uur afkoelen: als koud water in een te hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten!
Bij ketels met een digitaal display moet de ketel weer aangezet worden om de druk af te kunnen lezen. Een ketel met manometer kan uitgeschakeld blijven.
Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Hou een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat de slang vollopen voordat u hem op de cv-installatie aansluit: zo zit er bijna geen lucht in de slang en kan er dus ook bijna geen lucht in de cv-installatie komen. Doe de waterkraan dicht.
Sluit de vulslang aan op de vulkraan van de cv-installatie. Open de waterkraan en draai daarna de vulkraan van de cv-installatie open. Als de druk bijna op 2 bar staat, sluit u de vulkraan. Sluit meteen daarna de waterkraan. Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang zit in een emmer lopen.
Zet de cv-ketel weer aan en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
Het laatste klusje is er eentje waar iedereen tegenop ziet: de afvoer ontstoppen! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.