Verwarming graad hoger

De verwarming hoger zetten? Dit is wat het kost

De maand oktober vordert gestaag en langzaam daalt de temperatuur. Vooral de avonden zijn weer een stuk frisser. Dan is niets zo behaaglijk als een heerlijk warm huis. Maar voor u de verwarming een graadje hoger zet, is het goed om te weten wat u dit kost. Want 1 graad erbij en de energienota valt direct een stuk hoger uit. 

Graadje erbij

Niets zo fijn om na een dag hard werken in een behaaglijk warm huis thuis te komen. De gemiddelde temperatuur is 20 tot 21 graden. Maar sommigen stoken de verwarming liever nog een graadje op naar 22 graden. En dat kan behoorlijk in de papier lopen. Want de temperatuur met 1 graad verhogen, verhoogt de energierekening met 50 tot 80 euro per jaar. Dat is niet niets. Het is dus zeker de moeite waard om de verwarming gewoon tussen de 20 en 21 graden te laten staan en een warme trui aan te doen.

Ventileren

Maar er valt nog meer te besparen op de energierekening. Want wist u dat door beter te ventileren u uw energierekening naar beneden krijgt? Dat werkt heel eenvoudig. Zet elke dag de ramen open en laat het even goed doorluchten. Het verwarmen van de verse lucht kost namelijk minder energie dan het opwarmen van de vochtig lucht die al in huis hangt. Vergeet niet de verwarming lager te zetten zodat u geen warmteverlies heeft. 10 minuten per dag ventileren levert u al snel een besparing van maar liefst 50 euro per jaar op. Wie dan ook nog de verwarming een graad lager zet bespaart nog eens 7 procent extra op de energierekening.

Energie besparen

Wilt u echt energie besparen, dan is het een must uw huis goed te isoleren. Nieuwbouwwoningen worden al goed geïsoleerd, maar het kan ook in een bestaande woning. Van dakisolatie en vloerisolatie tot het plaatsen van dubbelglas en het isoleren van de spouwmuren. Het zijn allemaal manieren om de energierekening naar beneden te krijgen. Er zijn ook een paar eenvoudige manieren om dat behaaglijke gevoel in huis te verhogen. Bekijk door welke kieren en gaten de kou naar binnenkomt. Neem bijvoorbeeld een open trap in de woonkamer. Dit wordt al snel een tochtgat. Warmte stijgt, dus het verlies van warmte is groot bij zo’n trap. Dit kunt u beperken door boven op de overloop een (schuif)deur te maken of door een stevig gordijn op te hangen. Of doe op de overloop alle deuren dicht. Zet ze weer open als u naar bed gaat voor de ventilatie. Kijk ook eens naar de voor- en achterdeur. Als u het gevoel heeft dat er veel koude van de deuren vandaan komt, hang er dan een gordijn voor. Dat scheelt enorm in de tocht. De kosten die u met dit soort isolatieklussen bespaart kan oplopen tot 15 euro op jaarbasis.

(Bron: Margriet/Milieu Centraal)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. oosterwijck says:

    Een bijzondere ervaring: Ik woon al enkele jaren in een seniorencomplex met 100 woningen verdeeld over 4 etages. Het gebouw heeft twee verwarmingsketels voor het hele gebouw, en de eerste jaren werd de warmte niet individueel gemeten. Ieder betaalde een gelijk deel van het totale verbruik. De eerste winter werd het in mijn appartement niet kouder als 24 graden, terwijl ik alle radiators dicht hield. De vloer in de badkamer was echt warm, waardoor ik dacht, vloerverwarming te hebben. Iedereen betaalde €900 p/j voor de verwarming. Na een paar jaar kregen we warmtemeters op de radiators en iedereen moest gaan betalen naar gelang gebruik. De eerstvolgende winter werd mijn appartement niet warmer als 20 graden (met dichte radiators) De vloer van mijn badkamer werd niet meer warm. Het totale gasverbruik ging omlaag van 50.000 kubieke meter terug naar 29.000 kubieke meter. Ik kreeg €600 vermindering op mijn jaarlijkse voorschot. Nu betaal ik €300 per jaar voor vast recht, energiebelasting en administratiekosten. zonder dat ik ook maar één joule warmte af neem. Mijn appartement blijft 20 graden warm door stoken van de buren. En elk jaar wordt het totale gasverbruik minder, omdat iedereen nu bewust omgaat met warmte.

    1. CeesP says:

      Je laat dus je buren voor jouw verwarming betalen.