Verkoeling hitte-adaptatie

Onderzoek GGD: gebrek aan verkoeling vooral in steden groot probleem

Als de temperaturen oplopen, kan het verstandig zijn om thuis te blijven, met de ramen en deuren zo lang mogelijk dicht. Mits u ervoor zorgt dat het binnenshuis of in de tuin lekker koel is. Maar veel Nederlanders hebben hier te weinig middelen voor, met alle mogelijke gevolgen van dien, blijkt uit onderzoek van de GGD. Hoe voorkomt u gezondheidsklachten door een gebrek aan verkoeling thuis?

Veel Nederlanders hebben moeite met verkoeling

6 regionale GGD-afdelingen hebben, samen met de Hogeschool van Amsterdam, het Radboudumc, de gemeente Nijmegen en de provincies Gelderland en Zuid-Holland, onderzoek gedaan onder 140.000 respondenten. Bijna de helft van hen blijkt moeite te hebben met verkoeling in en om het huis. Want ze hebben zelf niet of nauwelijks de middelen om zich thuis te wapenen tegen hitte. Volgens de onderzoekers speelt dit probleem voornamelijk bij jongvolwassenen en mensen met een kwetsbare gezondheid en/of laag inkomen. En voor deze kwetsbare groepen kan een gebrek aan verkoeling extra problematisch zijn, omdat we in Nederland steeds vaker te maken krijgen met extreem hoge temperaturen.

Stedelijke gebieden en nieuwbouw extra kwetsbaar

In de stedelijke gebieden ontstaan er nog meer problemen bij hitte. Daar variëren de cijfers zelfs van 57 tot 61 procent. Opvallend genoeg zijn vooral nieuwbouwwoningen vatbaar voor hoge temperaturen. Vaak hebben ze grote ramen, waardoor ze veel zonlicht opvangen en dus snel opwarmen. Bovendien zijn lang niet alle nieuwbouwwoningen voorzien van een overstek, zonneschermen, luiken of andere vormen van zonwering of verkoeling. Want dit soort maatregelen kosten extra geld tijdens de bouw.

accu
Lees ook: De e-bike tijdens hitte: laat hem niet in de volle zon staan en pas op met het opladen van de accu

Structurele verkoeling in levensloopbestendige woningen

De GGD pleit voor structurele oplossingen om verkoeling van woningen mogelijk te maken. Dit valt te lezen in de aanbevelingen die de onderzoekers aan gemeenten, provincies, wooncorporaties en zorg- en welzijnsorganisaties hebben gedaan. Zo pleiten ze voor subsidies om levensloopbestendige woningen, speciaal voor bewoners met een hoge leeftijd, beter te kunnen beschermen tegen hitte. “Dit soort woningen en de directe omgeving zouden juist moeten voorzien in koelte om de al kwetsbare bewoners te beschermen tijdens periode van hitte”, aldus Patrick Klaassen namens de GGD Gelderland-Zuid.

Lokaal Hitteplan, met behulp van kerken en supermarkten

Daarnaast roepen ze lokale overheden op om met een Lokaal Hitteplan aan de slag te gaan. Gemeenten maken al werk van het thema ‘gezond ouder worden’ en het tegengaan van eenzaamheid. Maar de onderzoekers willen graag zien dat er ook campagnes voor hitte-adaptatie komen, vooral voor de kwetsbare groepen. En dat openbare gebouwen (zoals buurtcentra, kerken, supermarkten en bibliotheken) kunnen dienen als plekken om verkoeling te zoeken.

Zonnebrand insmeren
Lees ook: Vaak vergeten, maar wel belangrijk: welke lichaamsdelen moet u niet overslaan bij het insmeren?

Hoe kunt u zelf voor verkoeling in huis zorgen?

Daarnaast kunt u thuis zelf maatregelen nemen, om de hitte buiten de deur te houden. Dit kan bijvoorbeeld door uw woning te isoleren en door het installeren van zonwering. Daarnaast kan het dus helpen om ramen en deuren zo lang mogelijk dicht te houden, totdat het buiten afkoelt. In dit en in dit artikel vindt u nog meer tips om thuis verkoeling te zoeken tijdens warme dagen. Nog meer praktische tips om een hittegolf door te komen, van gezond autorijden tot het helpen van dieren, kunt u terugvinden in ons hittedossier.

(Bron: ANP, GGD Gelderland-Zuid, RTL Nieuws, NU.nl, Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie