accu

De e-bike tijdens hitte: laat hem niet in de volle zon staan en pas op met het opladen van de accu

Gaat u er met de e-bike op uit tijdens warm zomerweer? De ANWB adviseert om uw elektrische fiets dan niet in de volle zon achter te laten. De accu van uw fiets is daar namelijk niet op berekend.

Accu van elektrische fiets kan niet tegen langdurige hitte

De accu van een elektrische fiets presteert het best bij temperaturen tussen de 10 en 25 graden. Tijdens warm weer geeft de wind de nodige verkoeling tijdens het fietsen. Zelfs wanneer het boven de 30 graden is, is dit nog voldoende voor de accu. Maar zo gauw u bent afgestapt, loopt de temperatuur in de zon op. “In het algemeen kunnen accu’s slecht tegen langdurige hitte”, legt een woordvoerster van de ANWB uit tegenover het ANP. “Dat geldt ook voor fietsaccu’s.” Kunt u de accu van uw fiets halen, dan raadt de ANWB dan ook aan om dat te doen, als u uw fiets in de zon moet achterlaten. Berg hem in de tussentijd, voor zover mogelijk, koel op. Is de accu niet te verwijderen, zoek dan een plekje in de schaduw uit. Als u langer weg bent, houd er dan wel rekening mee dat de zon gedurende de dag draait.

fietsaccu
Lees ook: Tips om de conditie van uw fietsaccu te verbeteren en de levensduur te verlengen

Pas ook op met opladen bij hitte

Wilt u uw fiets onderweg even snel bijladen tijdens een stop, doe dit dan alleen als de accu niet te warm is. Bij warm weer kan de temperatuur van de accu oplopen. En wanneer u dan gaat laden, wordt hij nog veel warmer. Ga daarom met een volle accu op pad en laat de accu, voordat u gaat laden, eerst afkoelen tot hij handwarm is. Het opladen zelf moet u ook nooit in de volle zon doen. Dit kunt u het beste op een koelere plek doen. En laad hem dan juist niet volledig op. Blijft de accu ook na langere tijd heet, dan is hij mogelijk kapot. U kunt dit het beste zo snel mogelijk bij een fietsenmaker laten controleren.

accu

Wees zelf ook alert op oververhitting

Niet alleen de accu van een e-bike kan oververhit raken tijdens warm weer, uzelf ook. Inspanning bij temperaturen boven de 25 graden kan voor mensen die niet fit zijn voor problemen zorgen. Bij nog meer warmte wordt het voor bijna iedereen belastend. Het is daarom verstandig om uzelf goed voor te bereiden als u bij hitte gaat fietsen en om u aan te passen aan de omstandigheden. In een eerder artikel vindt u daar veel tips over.

hitteberoerte
Lees ook: Een hitteberoerte herkennen en behandelen

In het dossier Hitte in Nederland vindt u al onze tips en extra informatie bij elkaar.

(Bron: archief, ANP, Fietsen123, nieuwsfiets.nu, Stella, e-bikeaccu.nl, gic.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie