seniorenwoningen

Meldpunt: Gemeenten belemmeren zelfbouw seniorenwoningen

Diverse gemeenten frustreren de bouw van seniorenwoningen. Zij stellen geen betaalbare grond beschikbaar en verkopen die vaak liever aan de hoogste bieder. Ouderen die zelf met elkaar seniorenwoningen willen bouwen, lopen ook vast in procedures rondom bestemmingsplannen, bouwvergunningen en financiering. Hierdoor neemt het tekort aan seniorenwoningen nog verder toe.

Woonconcept ‘Knarrenhof’

In Zwolle staat sinds 2017 een zogeheten ‘Knarrenhof’. Een woonconcept waarbij senioren zelfstandig wonen, maar ook naar elkaar omkijken. Bij Stichting Knarrenhof hebben zich inmiddels 16.500 ouderen uit 301 gemeenten gemeld die ook zelf collectief levensloopbestendige woningen willen bouwen. Maar na 8 jaar is het alleen in de gemeente Zwolle gelukt om een ‘Knarrenhof’ te realiseren. Zeker 60 projecten komen niet of nauwelijks van de grond. En dat terwijl de overheid juist wil dat ouderen het heft in eigen hand nemen, wat betreft passende woonruimte.

Gemeenten werken niet mee

Annemiek Hogendorp (58) woont alleen in een bovenwoning en wil verhuizen naar een levensloopbestendig huis. Het liefst een gelijkvloerse woning, waar ze in contact komt met andere bewoners, want: “samen sta je sterk”. Als ze met haar plannen naar de gemeente gaat, hoort ze: “Dan gaat u toch naar één van de omliggende gemeenten?”. Johan (78) en Anneke Rebergen (72) willen ook graag kleiner wonen. Zij zien een ‘Knarrenhof’ eveneens als uitkomst om prettig oud te worden. Maar de realisatie stuit op allerlei problemen in de gemeente Leiden. In de studio reageren Marleen Damen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Peter Prak, initiatiefnemer van Stichting Knarrenhof.

ABP aanvulling op pensioen

In de uitzending van 24 januari 2020 laat Meldpunt zien dat duizenden mensen met een ABP-pensioen recht hebben op een aanvulling, omdat ze voor 1995 gelijktijdig met hun toen eveneens werkende partner pensioen hebben opgebouwd. Na deze uitzending ontvangen de redactie van Meldpunt en de MAX Ombudsman een stortvloed aan reacties en vragen: heb ik ook recht op een aanvulling als ik van pensioenfonds bent gewisseld? En wat als ik gescheiden ben? Of wat als mijn echtgenoot, die een ABP-pensioen had, inmiddels is overleden? MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft antwoord.

Meldpunt is te zien op vrijdag  7 februari 2020 om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (10)

  oosterwijck says:

  Een duidelijk voorbeeld van een totaal verrotte maatschappij. De machtshebbers gebruiken de bevolking voor hun persoonlijke gewin. Er is totaal geen sprake van een volksvertegenwoordiging, die opkomt voor de belangen van de bevolking en de bevolking begeleidt naar een leefbare toekomst. Vergeten wordt dat de grond in een gemeente, of in een land, of op deze aardbol, van ons allemaal is en niet van een paar geldwolven, die macht en bezit naar zich toetrekken.

  Willem 1 says:

  Helemaal eens met Oosterwijck. Het zal weinig helpen om mijn frustraties hier op
  Max neer te zetten, maar toch….
  Ik krijg steeds meer de indruk dat de ouderen in de ogen van het Kabinet en een gedeelte van de 2e kamer zijn “afgeschreven”. Kijk alleen maar naar de indexering van de pensioenen, terwijl er overdadig veel geld is. Huisvesting voor de ouderen. Er is niet aan kleine woning, geschikt voor 55 plussers, te komen met een normale huur. Ja wel voor degene die een hele dikke portemonnee hebben. Het is schandalig. Ik zou haast gaan denken: OVERHEID geeft de oudjes “DE PIL VAN DRION”. Ben je gauw van die oudjes af, want die kosten in jullie ogen veel en veel te veel geld. Volgend jaar weer verkiezingen. Mensen denk goed na en stem niet uit “gewoonte” op altijd dezelfde partij. Stem op een partij die voor ons, gepensioneerden, opkomen.

   Ankie3 says:

   Niet alleen voor ouderen, ook voor jongeren is het onmogelijk. Misschien jong en oud eens samen actie voeren.

  oosterwijck says:

  Actie voeren tegen deze regering is niet genoeg! … We moeten met een gerechtelijke procedure, afzetting eisen wegens List en Bedrog. Deze leugenachtige regering houdt zich niet aan haar taak, namelijk: Vertegenwoordiging van het volk. … In plaats van volksvertegenwoordigers, zijn het loopjongens van de Multinationals, met als enige taak: de bevolking uit te buiten en te bedriegen en alle belastingopbrengsten schenken aan buitenlandse zakkenvullers. De bevolking wordt dagelijks voorgelogen en bedrogen, met als resultaat dat het merendeel van de bevolking, niet meer in de politiek geloofd en steeds minder gaat stemmen. Wie rechtmatig belasting terugvraagt wordt beschuldigd van fraude. Terwijl via de EU subsidies miljarden verdwijnen in de zakken van regeringsleiders en hun familieleden. Voor de bevolking is zelfs een woning teveel gevraagd. Wilders wordt al 6 jaar vervolgt voor zijn uitspraak: “Willen jullie minder Marokkanen”. Maar de regering heeft zelf een wet bedacht, waarmee Marokkanen met behoud van uitkering zich terug kunnen vestigen in Marokko. Met als enige reden, dat de regering van Marokkanen af wil. En toen duizenden Marokkanen terug gekeerd waren naar Marokko, wilde de regering die wet weer afschaffen. Onze regering is niets meer en niets minder als: Hypocriet tuig.

  derf65 says:

  Ik probeer in onze woonplaats al 5 jaar zoiets op poten te zetten, maar helaas.

  Kreeg wel medewerking van de wethouder, maar die kan ook niks toezeggen.

  oosterwijck says:

  Wethouders een raadsleden zijn van de zelfde soort als ministers en staatssecretarissen. Die krijg jij niet warm om de regering af te zetten met een rechtszaak. Daarvoor moet je een onafhankelijke jurist hebben met genoeg lef en oprechtheid. En die zijn zeldzaam. Ik heb de SP benaderd voor het beginnen van een rechtszaak, tegen deze regering, maar die ontkennen alles, wat een indicatie is, dat ook die partij niet meer deugd.

  oosterwijck says:

  Nadat ik 25 jaar in een ruime gezinswoning heb gewoond (als alleenstaande na een scheiding) en de woning afbetaald, ben ik verhuisd naar een seniorenappartement. … Waar ik echter niet voldoende over nagedacht heb, is inleveren van ruimte. Ik moest mijn hobby (motorfietsen en fotografie) inleveren en heel veel documentatie weggooien. In de nieuwe seniorenwoning kwam ik een bergkamer te kort en had geen plaats voor mijn boeken. De helft van de boeken gingen naar een kringloopwinkel en de andere helft staat in verhuisdozen opgeslagen in de berging. Doordat ik niet genoeg kledingkasten kan plaatsen ben ik genoodzaakt om per seizoen de kleding op te bergen in plastiek boxen, die ook in de berging worden gezet. Zelfs de keuken heeft te weinig ruimte om uitgebreid te koken. Dus, … als er gesproken wordt over de bouw van seniorenwoningen, houd dan rekening met de leefbaarheid voor de bewoners.

  oosterwijck says:

  Nadat ik in het seniorenappartement woon, ontmoet ik een vrouw, met wie ik een relatie kreeg. Ook zij woont in een seniorencomplex met dezelfde ruimteproblematiek. Samenwonen is niet mogelijk vanwege de te krappe seniorenwoningen (er is niet genoeg plaats voor nog eens een kledingkast en persoonlijke spulletjes), dus pendelen we op en neer, als we bij elkaar willen zijn. De ene keer in haar appartement en de andere keer in mijn appartement (met een persoonlijk koffertje). We hebben beiden het gevoel, dat we in een tijdelijk vakantieverblijf gehuisvest zijn. Dus geachte planologen en overheidsdienaars, houdt rekening met de senioren en hun belangen.

  Hanneman says:

  Há. Goedzo! eindelijk, na al die razend interessante artikelen over Groninger klapkoeken en wáárom de ouderwetse onderbroek wit is, een stuk wat van werkelijk belang lijkt. Nou ja. Belang? Laten we zeggen dat het in dit stuk weer érgens over gaat. Maar dat is het dan. Want langs welke kanalen deze noodkreten en misnoegens worden aangeleverd, ’t dondert er niets toe. Wie ze lezen kunnen niets doen om het te veranderen. En zij die iets kúnnen doen lezen dit niet en doen sowieso niks. Dit is geen voorbeeld van een verrotte maatschappij zoals meneer Oosterwijck stelt. Er zijn gelukkig tal van voorbeelden van maatschappelijk bewustzijn en fatsoen. Onze maaschappij telt nochthans heel veel prachtige deelnemers. Deze gang van zaken is een voorbeeld van de politiek waaraan al de fatsoenlijke initiatieven zijn overgeleverd. Geen gedragen politiek, bedreven door vakkundige nette mensen. Maar politieke viespeukerij waartegen je néé zou kunnen zeggen maar dat niet doet uit overwegingen van eigenbelang. Rutte is een schoolvoorbeeld van zo’n persoon maar veel bedreigender zijn de VVDérs die nu opgang maken. Wat dacht u van Thierry Aartsen? Ogenschijnlijk de zoon van een lokale patatgrootheid die met een werkend nawauwelgeheugen, de zoon, niet de grootheid, één van de graag geziene gasten is van Goedemorgen Nederland. Waarom? Omdat hij de ideale aankondiger en verdediger is van VVD beleid. Niet eens door op een intelligente manier over kwesties echt na te denken maar door gewoon de liberale draad op te pakken zoals die door deze partij wordt aangereikt. Of die koele, zakelijke gedecideerde “vrouw van deze tijd” Yesilgöz? Getsie! Dijkhof…….? Geen dezer types zal gevoelig blijken voor situaties als hierboven in dit artikel opgenomen. Tegendeel. Er zal worden gezocht naar nog meer kansen voor bedrijven en beleggers en het ultieme doel zal zijn verdienmodel Nederland en het daaraan gekoppelde begrip “ondernemersklimaat nóg meer prioriteit te geven. Het leefklimaat is een daaraan ondergeschikt gemaakt belang. En de angel in dit verhaal is dat Nederland hier voor kiest. Misschien dat een bevolking die te stom is om voor de duvel te dansen niet beter verdiend. Want alles wat Nederland Nederland maakte bestaat eigenlijk niet meer. Solidariteit kan uit de Van Dale. De kwaliteit van onderwijs staat inmiddels het lezen, schrijven en begrijpen van dat woord niet eens meer toe. Dat de rechtsgang voor de gewone man of vrouw door de VVD zo’n beetje is weggevaagd wordt door de meesten niet eens gesnapt, laat staan dat de gevolgen daarvan worden overzien. Dat uit de minmumportomonnee nog steeds van alles mag worden opgediept door heel het gewone leven duurder of gewoon té duur te maken. Die “bevrijdende” pil van Drion zal er wel komen. Zag deze week ergens in het journaal een item over de toename van euthanasieverzoeken. Misschien dat die Aartsen strakjes roept dat mensen die niet meer “meekunnen” eens iets anders moeten verzinnen dan die eeuwige pil. Daar worden dan in de tweede kamer ontsteld vragen over gesteld om vervolgens Dijkhof of die Yesilgöz aan het woord te laten over de voordelen van in alle vrijheid het besluit te kunnen nemen om een einde aan je zo goed als afgelopen leven te kunnen maken. De SGP en CU sputteren dan nog wat en vervolgens kunt u, binnen enkele maanden, zo luidt de verwachting, naar het Kruidvat of de Etos voor uw pil. Onderwijl beginnen in de nog bestaande voorzieningen de eerste gesprekken over het aanpassen daarvan aan de nieuwe tijd en blijken de overgebleven bejaarden, die het politieke ruimen bespaard is gebleven, allemaal uit de “hogere inkomenssfeer. Die hebben strakjes allemaal hun private verpleging, brandweer en politie en het gewone volk verschijnt in uitzendingen van Jan Slagter over bouwvallen en hun bewoners in een ijskoude winter. Wordt vervolgd……

   Proefkonijn says:

   Ik ben bang dat bovengeschetste idd de toekomst zal zijn. Maar ook voor mijn kind, die zonder mbo diploma geen salaris verdient waar hij ooit een huis van kan kopen. Dus kan ik ook niet naar een seniorenwoning als die er al zou zijn… Ik woon in een veel te groot en te duur huurhuis van een makelaar, dus als ik 68 ben, gaat mijn pensioen op aan de huur en hoop ik dat ik naar de voedselbank mag. Ik heb toch een hbo diploma maar ergens iets niet goed gedaan……Nederland is te duur geworden voor de gewone man/vrouw. Vroeger leerden wij de woorden welvaart en welzijn. Maar dat laatste woord hoor je nergens meer. De overheid bouwt liever voor asielzoekers dan voor ouderen, want dan scoor je meer op ‘maatschappelijk en sociaal beleid’. Jammer want ik hield echt van ons land, maar voel mij niet belangrijk meer, alleen nog om te werken tot 68 jaar.