Een tafel met eten, dat trekt insecten aan.

Met deze tips laten insecten u met rust als u buiten eet

Wanneer we in de zomer buiten eten, komen er al snel insecten op de eettafel af. Het is niet alleen onhygiënisch als ze op uw eten terechtkomen, maar ook gewoon vervelend. Met deze tips kunt u ze op afstand houden.

Dek het eten en drinken af

Een beetje een open deur, maar scherm uw eten en drinken af. Bij eten kunt u er een netje overheen zetten. Maar dit blijft nog wel de geur van voedsel verspreiden. Het eten afdekken met plastic- of aluminiumfolie gaat dat tegen. Het staat alleen iets minder gezellig op tafel.

Een (zoet) drankje kan ook vliegen, wespen en andere insecten aantrekken. Om te voorkomen dat ze in het drinken belanden, kunt u er iets opleggen. Een bierviltje is vaak al voldoende. Het nadeel daarvan is, dat u er dan niet uit kunt drinken. Een papieren cupcakevormpje en een rietje kunnen dan de oplossing zijn. Door het vormpje op zijn kop op het glas te leggen en een rietje daardoorheen te steken, kunt u wel drinken en komen er geen vliegjes in.

citronellakaars
Lees ook: Wilt u van muggen afkomen? Gebruik dan geen citronellakaars

Zorg voor wind om insecten te verjagen

De meeste insecten houden niet van wind. Zet daarom een ventilator buiten neer. Door deze constante stroom lucht blijven de insecten op een afstand. Ook muggen houden hier niet van. Er zijn tegenwoordig ook speciale vliegenverjagers te koop. Dit zijn kleine apparaten met 2 ‘armen’, die continu ronddraaien. Deze kunt u op tafel zetten bij het eten. Maar zelf naar de insecten blazen als ze in de buurt zijn, werkt ook.

Kies de juiste geuren waar insecten niet van houden

Om wespen en andere insecten op afstand te houden, kunt u ook bepaalde geuren op tafel zetten waar ze niet van houden. Zo zijn wespen niet dol op munt, rozemarijn en kruidnagel. Zet een bosje of schaaltje hiervan op tafel en ze zullen sneller de andere kant op vliegen. Om muggen op afstand te houden, kunt u ook voor citroeneucalyptusolie, met de actieve stof citriodiol of voor DEET kiezen. Muggen houden niet van deze geuren en zullen wegblijven.

Door op een andere plek in de tuin voedsel neer te leggen waar de insecten van houden, kunt u ze als het ware weglokken van de tafel. Denk dan aan overrijp fruit of zoete ranja. Of maak zelf een insectenhotel.

insectenhotel
Lees ook: Waarom een insectenhotel zo nuttig is en hoe u er zelf 1 kunt maken

Ruim de tafel op na het eten

Lang natafelen is gezellig op een lange zomeravond. Dat kan ook zeker, maar een schone, opgeruimde tafel zorgt voor minder vliegende insecten. Haal de etenswaren weg en laat de drankjes (afgedekt) staan.

(Bron: archief, Margriet, Libelle-Lekker. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie