citronellakaars

Wilt u van muggen afkomen? Gebruik dan geen citronellakaars

Zit u ’s avonds nog even lekker buiten, maar hoort u een hoop gezoem om u heen? Grote kans dat muggen zich bij het gezellige avondje voegen. Vaak gehoord is om een citronellakaars op tafel aan te steken, om zo de muggen weg te houden. Maar dit blijkt helemaal niet te werken.

Onderzoek naar wat muggen aantrekt

In 2017 doet de Journal of Insect Science onderzoek naar waar muggen nou op af komen. Hierbij maken de wetenschappers gebruik van een windtunnelomgeving en een kooi waar muggen in zitten. Verschillende methodes om muggen weg te houden worden getest, denk aan anti-muggensprays, armbanden met speciale geuren en de welbekende citronellakaars. 1 persoon wordt tegen de wind in van de kooi geplaatst en de beweging van de mug naar of van de persoon af is bijgehouden.

Citronellakaars werkt niet

Hieruit blijkt dat de citronellakaars totaal geen effect heeft als afwerend middel. Het is zelfs zo, dat een citronellakaars bij een mens iets meer muggen aantrekt dan wanneer de persoon alleen zit. Maar de onderzoekers zeggen wel dat dit verschil niet statistisch significant is.

Wat werkt wel om muggen te verjagen?

Uit het onderzoek blijkt dat muggensprays waar DEET in zit het beste werkt om muggen af te weren. Muggenspecialist Bart Knols bevestigt dit in zijn eigen onderzoeken. Op de website de Universiteit van Nederland legt hij in een video uit welke onderzoeken hij gedaan heeft. Vaak was hij hierbij zelf het proefpersoon. Knols adviseert wel natuurlijke sprays te gebruiken zoals eucalyptusolie, in plaats van DEET. Beide werken 6 tot 8 uur, maar in DEET zitten volgens hem stoffen die niet per se goed zijn voor de mens.

Check uw tuin

Wat volgens Knols ook goed helpt bij het verjagen van muggen, is uw tuin goed te checken. Muggen komen vaak af op stilstaand water. Dus heeft u een emmer met water? Grote kans dat hier larven broeden. De emmer leeggooien is de simpelste oplossing. Ook werkt het om een hor bij uw raam of deur te plaatsen, dit houdt ook andere insecten tegen. Een klamboe boven het bed werkt ook.

Lees ook: Help, wat te doen tegen de muggenplaag?

Fabels over muggen verjagen

In zijn online college vertelt Knols ook over de fabels die rondgaan over het verjagen van muggen. Zo helpen de volgende dingen allemaal (ook) niet om muggen bij u weg te houden.

 • Het licht uit doen: muggen komen niet op licht of donker af, maar op de geur van een persoon.
 • Zoet bloed hebben: een verhoogde suikerspiegel in het bloed doet niks met de attractiviteit van muggen.
 • Een ‘verkeerde’ bloedgroep hebben: de mug komt immers op geuren af en niet op bloed.
 • (Veel) Knoflook eten: uw geur verandert daardoor misschien wel, maar dat is vooral naar andere mensen toe. De mug laat zich hier niet door beïnvloeden.
 • Armbanden dragen met citronella olie: dit werkt volgens Knols hoogstens een centimeter links en rechts van de armband, maar doet niet veel.
 • Ook op ultrasone geluiden reageert de mug niet.

Weetjes over de mug

Wist u trouwens dat alleen vrouwtjesmuggen ons prikken? Mannetjes nemen alleen maar nectar van planten en bloemen. Ook overlijdt wereldwijd 1 op de 17 mensen aan een muggenbeet. Dit heeft dan vooral met de malariamug te maken.

(Bron: Journal of Insect Sience, Universiteit van Nederland, BartKnols.com, Cosmopolitan. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (10)

  Cimicifuga says:

  Ik werd vroeger altijd gestoken maar sinds ik kruidenthee drink voor mijn artrose ontdekte ik per toeval dat ik niet meer gestoken werd. Door mijn verhaal ging een vriendin van mij het ook proberen en na een paar dagen werd zij ook niet meer gestoken! De beste heer Knols heb ik jaren geleden hierop geattendeerd (ihkv wellicht in te zetten tegen de malariamug) maar nooit iets van hem mogen vernemen.

   JeannetVanRoon says:

   Ik ben wel heel benieuwd welke kruidenthee

   Frances Vintges says:

   Kan je aangeven welke kruidenthee je gebruikt?

  Cimicifuga says:

  Ik gebruik Heermoes; elke avond zet ik 1 kopje en laat dat een nacht trekken, ’s morgens pak ik dat.
  Bij mij en mijn vriendin werkt het maar ik weet natuurlijk niet of dat bij iedereen zo is.
  Ook zou ik vooraf jezelf goed inlezen over het gebruik van welke kruidenthee dan ook.

  Mocht je het ook gaan gebruiken hoor ik graag of het bij jullie ook werkt!

  Clever says:

  Lucht verplaatsing door ventilator of airconditioning helpt ook heel goed.
  In ons zomer huis in warm land gebruiken wij de airco en thuis in NL heb ik een plafondventilator welke naar gelang de temperatuur zachtjes of wat harder draait.

  Margret Brenner Nordkamp says:

  Ik heb die ervaring gemaakt als je een basilicum op tafel zet de muggen weg blijven en dat geldt ook voor tomatenplantjes in ieder geval veel minder.

  Eaglegranny says:

  Ik werd vroeger ook altijd lek gestoken, maar sinds ik ouder ben geworden is dat vanzelf over gegaan. Iets te maken misschien dat je met verandering in hormonen andere lichaamsgeur krijgt?

  Kathlena says:

  Ik ben dus meteen op stap gegaan voor die Heermoesthee. Zou helpen tegen artrosepijn en muggenafweren. Jippie, dat wilde ik dus wel. Maar die thee kon ik niet krijgen maar ik heb wel druppeltjes. Vanavond heb ik op een terrasje gezeten en voor zover ik weet hebben de muggen me overgeslagen (ik heb meestal een indirecte reactie). Muggenbeten zijn bij mij een groot probleem. Ik krijg van een simpel prikje een gigantische zwelling die niet alleen uiteindelijk erg pijnlijk is maar ook erg lang hinderlijk blijft. Ooit zag een specialist zo’n ‘zak vocht’ onder mijn arm hangen van een prikje. Hij noemde dat een ‘netelroosreactie’. Ik kwam daar voor een totaal andere kwaal maar hij schreef me Aerius (desloratadine) voor. Een antihistamine waar je niet slaperig van wordt. Ik gebruik dit dagelijks vanaf 1999 en het helpt ook tegen de kattenallergie waarvan later ontdekt werd dat ik dat had. In noodgevallen mag ik vier tabletjes innemen. Na de laatste muggenprik vorige week kreeg ik zo’n dikke voet dat een olifant er jaloers op zou zijn. Die voet is nu, bijna een week later, nog steeds dubbeldik maar de pijn is er gelukkig uit.
  Die Heermoes moet mij dus gaan redden en vanavond lijkt het goed te zijn gegaan!

  polletje says:

  Ik ben benieuwd of Bart Knols goed onderzocht heeft of alle mensen niet evenveel gestoken worden, maar dat de ene persoon dat niet eens bemerkt terwijl de andere bijkans gek wordt van de jeuk doordat het lichaam heftig reageert. Zulke heftige reacties kunnen wellicht ook milder worden in de loop der jaren. een en ander zou veel van bovenstaande reacties verklaren.

  Cimicifuga says:

  Wat fijn te horen dat het lijkt te helpen! Overigens is de heermoes thee zo te verkrijgen op internet, even diverse sites vergelijken welke het goedkoopst is!