wespen

Zo wordt u minder lastiggevallen door wespen

Overlast door wespen ontstaat over het algemeen pas later in het zomerseizoen. Ze gaan dan op zoek naar zoetigheden als vervanging van de zoete druppels waarmee zij eerder in het jaar gevoed worden door wespenlarven. Als de koningin aan het einde van de zomer sterft, legt zij geen eitjes meer en zijn er dus ook geen wespenlarven meer om in hun drang naar zoet te voldoen. Met een aantal maatregelen kunt u er wel voor zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van wespen op strooptocht.

Niet doodslaan

Het lijkt misschien een goede en definitieve oplossing om wespen die te dichtbij komen, dood te slaan. Dat is echter juist niet zo’n goed idee. Er komt dan namelijk wat gif vrij uit de angel, wat ervoor zorgt dat andere wespen in de buurt agressiever reageren of zelfs op de geur afkomen. Slaat u toch een wesp dood, verwijder die dan meteen en maak het oppervlak schoon, zodat de geur zich niet verspreidt. Of gebruik een elektrisch ‘raket’, die doodt een wesp zonder hem te pletten. In plaats van te doden kunt u de wesp ook vangen onder een leeg glas. Op die manier gaat de wesp even nergens heen en kunnen andere wespen hem niet ruiken. Na afloop kunt u hem weer vrijlaten.

Blazen en plantenspuit

Wordt u door wespen belaagd? Ren dan niet weg en ga ook niet verwoed naar ze slaan, want dit maakt ze alleen maar agressiever. Bovendien scheiden ze dan feromonen af, waar andere wespen op af komen, omdat die de wesp in nood willen helpen. Wat wel helpt, is in de richting van de wesp blazen. Dit is in de meeste gevallen doeltreffend om een wesp te ontmoedigen, aangezien hij een hekel aan wind heeft. Om die reden helpt het ook om bijvoorbeeld zo mogelijk een ventilator op de eettafel te richten wanneer u daar zit. Ook werkt het goed om met een plantenspuit in hun richting te spuiten. Ze denken dan namelijk dat het regent en keren terug naar hun nest.

Wespennest
Lees ook: Wespennest in uw tuin? Zo herkent u het

Maak gebruik van geuren

Wespen komen op bepaalde geuren af, terwijl andere ze juist afstoten. Daar kunt u op verschillende manieren gebruik van maken. Vermijd om te beginnen zoveel mogelijk aantrekkelijke geuren. Zowel op uzelf, in de vorm van geparfumeerde verzorgingsproducten als in de vorm van etenswaren als u buiten bent. Gebruik tijdelijk verzorgingsproducten die geen of minder geur afgeven en dek etenswaren zo veel mogelijk af als u buiten bent. Het is daarbij goed om te weten dat wespen zeer goed onthouden waar voedsel / lekkere geuren te vinden zijn. Als ze dat voorheen bijvoorbeeld bij u in de tuin of op het balkon gevonden hebben, dan zullen ze het nog geruime tijd blijven proberen.

Buiten zoete producten kunnen wespen eerder in het seizoen ook op vlees afkomen, aangezien wespenlarven vlees nodig hebben. Dat krijgen ze normaal in de vorm van gevangen insecten, maar vlees dat klaar ligt voor de barbecue heeft ook een grote aantrekkingskracht.

Toch graag buiten eten? Verhul aantrekkelijke geuren dan met geuren waar wespen niet dol op zijn, zoals kruidenplantjes van munt en rozemarijn of een schoteltje kruidnagel op tafel. De geur van geraniums houdt ze ook op afstand. Uit onderzoek gepubliceerd op Nature Today is gebleken welke geuren het beste afstotend werken.

wespensteek
Lees ook: Wanneer is een wespensteek gevaarlijk?

Wespen weglokken

Door een stuk uit uw buurt verleidingen te creëren, gaan wespen daar naar toe en blijven ze bij u op afstand. Zo is een wespenval met een zoete vloeistof, waaruit ze niet meer kunnen ontsnappen, effectief om ze weg te houden bij bijvoorbeeld de eettafel. Diervriendelijker is het om ze weg te lokken door in een uithoek van de tuin iets zoets te leggen wat ze lekker vinden. Zoals gistend fruit. Zorg dan wel dat zoete lekkernijen of zoete drankjes op de eettafel en bij u in de buurt luchtdicht afgesloten zijn.

Voorzorgsmaatregelen voor het jaar erop

Dicht openingen aan uw huis zoveel mogelijk, zodat zich daar geen koningin vestigt om een nest te beginnen. En hang aan het begin van de zomer een nepnest op. De koningin vliegt dan zeker voorbij en sticht ergens anders een nest. Ook andere wespen zullen op minstens 6 meter afstand blijven.

(Bron: archief, Nature Today, Radar, Quest. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (6)

  SuperBitch - scherp & hulpvaardig- says:

  Op het forum van MAX meldpunt is een topic gestart door MaxPay.
  Kijk eens voor meer tips op:
  https://www.maxmeldpunt.nl/topic/wespen-zo-houd-u-ze-weg/

   Louis1952 says:

   Wat ook erg goed helpt is alluminiumfolie in een vuurvast schaaltje of bloempotje met daarin gemalen koffie.
   Dit aansteken en de reuk verdrijft wespen bij de eettafel of op andere plekken waar voedsel staat.
   Het gloeit net als wierook en is effectief. Zeker in combinatie met tafelventilators.

  Hindrik says:

  Ik lees nergens iets over wespennesten in de grond tussen de brandnetels en andere kruiden in onze tuin.
  We laten ze altijd met rust en hebben nooit “last” van deze nuttige beestjes
  Wie kan mij iets meer vertellen over wespennesten in de grond

   Masterton says:

   Wat een onzin verkondig jij. Wespen zijn totaal niet nuttig,bijen zijn nuttig, deze bestuiven de bloemen. Blijkbaar heb jij niet goed opgelet op school?

   Jan bamboe says:

   Wespen zijn wel degelijk nuttig.
   Met name als er nog larven in het nest zijn vangen ze enorme hoeveelheden muggen en andere insecten.
   Later in het seizoen ruimen ze bijvoorbeeld valfruit op.

   Nathan says:

   @Hindrik: Wespen maken nesten in holle ruimtes, dat kan in een schuur zijn, op een zolder, maar ook in oude konijnenholen of verlaten holen van andere zoogdieren. Het is dus niet gek dat er grondnesten zijn, zoals die tussen de brandnetels. Wanneer je de wespen met rust laat is er inderdaad niets aan de hand.

   Zodra je merkt dat de wespen op zoek gaan naar zoetigheid en daarbij hinderlijk worden omdat ze nogal nadrukkelijk bij jou in de buurt komen is het raadzaam om een buffetje met zoetigheid te maken voor ze en dat aangevuld te houden. Daarvoor kan je fruitresten of oud/rottend fruit dat je niet meer blieft gebruiken, en dat eventueel aanvullen met suikerwater. Check dagelijks of er nog voldoende in zit en vul het bij voorkeur aan wanneer het donker wordt. Wespen vliegen niet bij donker, dus is de kans dat jullie elkaar in de weg zitten het kleinst zodra het donker is of wordt.

   @Masterton: Geen idee waar jij je wijsheid vandaan hebt, maar wespen zijn nuttiger dan jij hier voorstelt. Wespen bestuiven namelijk ook bloemen, en wel specifieke bloemen waar bijen juist niet op af komen. Ieder insect heeft zo diens eigen voorkeuren, waardoor de bestuiving dus per gewas afhankelijk is van specifieke insecten. Zonder wespen verliezen we dus een enorm stuk van de biodiversiteit, wat rampzalig kan uitpakken omdat dit effect heeft op andere planten en dieren.

   Daarnaast zijn wespen vreselijk nuttig omdat ze vliegen, muggen en andere insecten vangen, die ze aan hun larven voeren. Ieder wespennest is goed voor enkele tientallen kilo’s(!) aan muggen en vliegen per jaar. Als de wespen er niet waren, kwamen we om in de vliegen en muggen. Daar word je toch ook niet blij van?

   En zoals Jan bamboe opmerkt ruimen ze ook valfruit op, en niet te vergeten: wespen zijn ook opruimers die bijvoorbeeld kadavers schoonmaken en al het vlees er mee helpen af halen, zodat het niet gaat rotten.

   Kortom: wespen zijn zeker nuttig, geen idee welke school jou geleerd heeft dat dit niet het geval is.